Proteste Agricultorii
Максим Андреев, NewsMaker

„Noi am anticipat aceste învinuiri nefondate”. MAI a venit cu precizări referitor la motorina donată de România

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a venit cu precizări, după ce în spațiul public au apărut informații precum că motorina donată de România ar putea fi diluată. Totodată, MAI a explicat de ce motorina a fost depozitată la Ocnița și a anunțat când va începe procesul de distribuție către beneficiarii finali.

Secretarul de stat al MAI, Mariana Grama, a anunțat într-un briefing de presă că România va livra motorina în tranșe Republicii Moldova.

„Livrarea motorinei va fi efectuată în cinci tranșe. Primele două tranșe au fost realizate pe data de 17 mai și 24 mai. Mai urmează alte trei la data de 31 mai, 7 iunie, 14 iunie. Depozitarea temporară pentru cele cinci garnituri este realizată la baza petrolieră din orașul Ocnița”, a spus Mariana Grama.

Funcționarul a spus că în spațiul public au apărut multe speculații în ceea ce ține de locul de depozitare a motorinei.

„Vreau să vă aduc la cunoștință că niciun agent economic care desfășoară activități de distribuție sau de păstrare a produselor petroliere nu avea capacitatea de depozitare și nu și-a exprimat dorința de a participa în acest acest exercițiu. Unicul depozit care are acces la calea feroviară și are capacitatea de depozitare a 6000 tone de motorină este depozitul de la Ocnița”, a spus Grama.

De asemenea, aceasta a precizat că un laborator a verificat calitatea motorinei donate, întrucât legea presupune efectuarea expertizei.

„Dacă este să vorbim despre efectuarea inspecției calitative a motorinei, vă aducem la cunoștință că se realizează de către unicul laborator din Republica Moldova, care este Centrul tehnic pentru securitate industrială de certificare. Raportul de inspecție a parvenit astăzi dimineață de la laborator, prin care se atestă că motorina este de tip Euro 5 diesel, conform standardelor europene. Este revoltător faptul că unii agricultori ne amenință cu tragerea la răspundere dacă tehnica agricolă se va defecta de la calitatea motorinei primite. Noi nu vom întreprinde nici o măsură, după cum a fost menționat în spațiul public de către unii politicieni, că vom dilua motorina. Noi am anticipat aceste învinuiri nefondate”, a spus Grama.

Totodată, secretarul de stat al MAI a declarat că procedura de eliberare a bunurilor din rezerva de stat prevede ridicarea mărfii de către beneficiar de la depozitele Agenției Rezerve Materiale, însă guvernul a venit în întâmpinarea agricultorilor.

„Guvernul a prevăzut din fondul de rezervă resurse financiare pentru distribuirea motorinei către cel mai apropiat punct, astfel încât, agricultorii, în special cei de la sud să nu ridice motorina de la Ocnița. Pentru beneficiarii cărora li s-a atribuit o cantitate mai mare de 2500 de kilograme de motorină se va efectua livrarea până la adresa unde este dislocată cisterna beneficiarului, iar în cazul în care diferența de cantitate este mai mică de 2500 de kilograme, va fi ridicată de agricultori la unul din cele 27 de puncte de distribuție mobilă”, a menționat secretarul de stat al MAI.

Mariana Grama a mai anunțat că „primul grafic de livrare a motorinei este stabilit pentru 31 mai-4 iunie, timp în care se planifică distribuția a 728 tone de motorină către primii 46 de agricultori”.

Amintim că în februarie 2021, România a aprobat acordarea gratuită a 6000 de tone de motorină pentru agricultorii din Republica Moldova care au fost afectați de secetă.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

IPN

Cea mai mare pictură pe apă din lume – realizată la Chișinău. O pictoriță a intrat în Cartea Recordurilor Guinness

Ludmila Cuptor, pictoriță din Republica Moldova, a stabilit un record mondial, realizând cea mai mare lucrare din lume în tehnica Ebru – pictura pe apă. Performanța sa a fost recunoscută oficial de o adjudecătoare Guinness World Records, venită din Regatul Unit pentru validarea rezultatului. Evenimentul a fost găzduit de un centru comercial din capitală, transmite IPN.

Ludmila Cuptor a menționat că acest moment marchează împlinirea unui vis. „Este rezultatul unor ani de căutări interioare, de muncă, efort, ezitări, speranțe și curaj. Este inspirată din tehnica clasică turcă – Ebru, pictura pe apă, o artă pe care am descoperit-o în 2019, în Italia. A fost dragoste la prima vedere”, a relatat artista.

Pictorița a explicat faptul că lucrarea este realizată pe apă, iar apoi este imprimată pe o pânză specială. Potrivit ei, cele șapte culori ale curcubeului care sunt utilizate în tablou simbolizează 70 de ani ai Cărții Recordului Guinness, dar și reprezintă un simbol al speranței și unității.

Autoarea lucrării a adăugat că pictura surprinde o câmpie din Moldova, plină de verdeață și flori, în toiul primăverii, care emană o senzație de liniște și aduce satisfacție sufletească.

Procesul de realizare a picturii a fost urmărit de adjudecătoarea Guinness World Records, Paulina Sapinska. În urma unei evaluări, aceasta a recunoscut oficial performanța. Paulina Sapinska a declarat că autoarea lucrării a respectat toate criteriile stabilite de Guinness World Records și aproape a dublat dimensiunea recordului anterior, care era de 20,86 metri pătrați.

Această lucrare are 39,97 metri pătrați. Așadar, este o încercare foarte impresionantă și un nou titlu Guinness World Records”, a notat adjudecătoarea Paulina Sapinska.

Angela Cutasevici, viceprimar al capitalei, afirmă că acest eveniment marchează curajul, inteligența și creativitatea. „Este foarte frumos că în fața publicului, a chișinăuienilor, se scrie istoria cu artista Ludmila Cuptor. Ceea ce văd este într-adevăr foarte frumos, inclusiv jocul de culoare, și mesajul artistic pe care îl transmite pictorița este impresionant”, a mai spus Angela Cutasevici.

Atunci când organizatorii au venit cu solicitarea de a fi parteneri ai acestui eveniment, noi, cei de la Primăria Chișinău, am spus din start că vom fi alături, fiindcă astfel de inițiative ne fac să fim mândri, atât ca oraș, cât și ca țară. Este un lucru care ne face pe noi, cei care educăm tânăra generație, să-i insuflăm mândria față de valorile cultivate aici”, a spus șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi.

La finalul evenimentului, autoarea tabloului a primit un certificat oficial care atestă noul record Guinness pentru cea mai mare pictură Ebru din lume. Tabloul va fi expus în următoarele săptămâni la Port Mall, iar ulterior va deveni o piesă muzeală.

IPN
IPN
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: