ntv.md

Noi majorări la pompă: benzina, cu 85 de bani mai scumpă față de ultima zi din decembrie

Pe 10 ianuarie, carburanții se vor scumpi din nou. Dacă motorina se va scumpi cu 22 de bani, atunci benzina – cu 33 de bani. Prețurile, stabilite pe 9 ianuarie, au fost publicate pe pagina Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Menționăm, începând cu 1 ianuarie 2025, carburanții au înregistrat majorări de tarife. 

Vineri, 10 ianuarie, un litru de benzină standard 95 va costa 23 lei și 84 de bani, mai mult cu 33 de bani față de 9 ianuarie. Motorina standard va fi comercializată la un preț maxim de 20 lei și 64 bani, cu 22 de bani mai mult față de 9 ianuarie.

Începând cu 1 ianuarie 2025, carburanții au înregistrat majorări de tarife. Ultima dată tariful la carburanți a fost redus pentru ziua de 31 decembrie 2024. În ultima zi din anul trecut, un litru de benzină standard 95 costa 22 de lei și 99 de bani, iar un litru de motorină standard – 20 de lei și 4 bani.

 

anre.md

Amintim, pe 27 decembrie 2024, ANRE a anunțat că a aprobat marja comercială specifică la vânzarea cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard. Aceasta, menționa instituția, este valabilă pentru semestrul I al anului 2025.

„Noua marjă comercială, stabilită la nivelul de 3,24 lei/litru, reflectă evoluția indicelui prețurilor de consum din ultimele 6 luni și marchează o creștere de 0,06 lei/litru față de marja anterioară”, anunța Agenția. În perioada ianuarie-iunie 2025, adăuga instituția, formula utilizată pentru calculul zilnic al prețurilor maximale de comercializare a produselor petroliere va include următoarele marje totale: – 3,34 lei/litru pentru benzină; – 3,35 lei/litru pentru motorină. De asemenea, comunica ANRE, începând cu 1 ianuarie 2025, prețurile de comercializare a carburanților vor include treptat noile cote ale accizelor, care prevăd o creștere de: – 578,16 lei/tonă pentru benzină; – 243,28 lei/tonă pentru motorină.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Situația din Moldova, discutată de miniștrii de externe ai UE. Kallas: „Este important să înțeleagă care sunt amenințările”

Vicepreședinta Comisiei Europene, Kaja Kallas, a vorbit la Bruxelles despre vulnerabilitatea Republicii Moldova în preajma alegerilor parlamentare din toamnă. Înalta Reprezentantă a UE a făcut aceste declarații pe 15 iulie, în marja reuniunii Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene, la care participă și ministrul de Exerne al R. Moldova.

Potrivit unui comunicat al MAE, Mihai Popșoi, a participat la un mic-dejun de lucru, care a reunit miniștrii de externe ai celor 27 de state membre ale UE, precum și comisarul european pentru extindere, Marta Kos.

În cadrul discuțiilor, Mihai Popșoi a informat oficialii europeni despre progresele în procesul de aderare la UE, dar și despre provocările de securitate cu care se confruntă țara, în special în contextul amenințărilor hibride și al ingerințelor străine.

Înalta Reprezentantă a UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Kaja Kallas, și comisarul Marta Kos au salutat eforturile autorităților de la Chișinău în avansarea pe calea integrării europene și au reafirmat sprijinul constant al Uniunii Europene, atât prin asistență tehnică și financiară, cât și prin consolidarea rezilienței instituționale a Republicii Moldova. Miniștrii europeni prezenți la reuniune au reiterat, de asemenea, susținerea politică deplină față de parcursul european al Republicii Moldova, atât la nivel comunitar, cât și bilateral.

Ministrul Popșoi a mulțumit pentru sprijinul constant oferit Republicii Moldova. Oficialul a evidențiat în mod special deciziile recente care vizează debursarea a 270 de milioane de euro din Planul de creștere al UE pentru Republica Moldova, ieftinirea transferurilor bancare din 5 octombrie 2025 și eliminarea tarifelor de roaming de la 1 ianuarie 2026.

„Drumul european al Republicii Moldova este susținut de rezultate concrete și angajamente ferme. Suntem determinați să continuăm acest parcurs cu sprijinul partenerilor din Uniunea Europeană”, a menționat ministrul Mihai Popșoi.

În debutul reuniunii Consiliului European de Afaceri Externe, Kaja Kallas, citată de Moldova1, a subliniat vulnerabilitatea Republicii Moldova în preajma alegerilor parlamentare din toamnă.

„Vom discuta despre influența străină malignă, interferența în alegeri și ce mai putem face pentru a consolida reziliența Republicii Moldova. De asemenea, este important ca miniștrii de externe să înțeleagă care este situația, care sunt principalele amenințări, care sunt problemele”, a declarat Kaja Kallas.

Menționăm că astăzi, miniștrii de externe ai UE au aprobat, în cadrul reuniunii, includerea de noi politicieni și entități în lista de sancțiuni pentru acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de Rikard Jozwiak, jurnalist de la Radio Europe Free, care activează la Bruxelles.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: