Un grup de deputați PAS a înregistrat un proiect de lege privind modificarea Codului Contravențional, care stabilește că o mașină parcată neregulamentar va trebui să întrunească adițional cel puțin una dintre condițiile prevăzute de lege pentru ridicare și transportare la o parcare specializată. Printre acestea se numără blocarea accesului altor mașini, parcarea pe trecerea de pietoni și reprezentarea unei amenințări pentru interesul public. În cazul în care niciuna dintre aceste condiții nu va fi întrunită, șoferul se va alege doar cu amendă.
Proiectul de lege, care propune modificarea articolului 439, alin. (2), lit. b) din Codul Contravențional, a fost prezentat de deputații PAS Dorian Istratii, Petru Frunze și Grigore Grădinaru în timpul unui briefing de presă din 7 februarie.
Parlamentarii au explicat că proiectul de lege vine în sprijinul șoferilor, care, în lipsa unui număr suficient de parcări, parchează „cum pot”, iar ulterior se lovesc de „abuzurile din domeniul evacuării vehiculelor și transportarea lor la parcarea specială”. „Astăzi venim să soluționăm o problemă care-i afectează pe o bună parte din proprietarii și posesorii de autovehicule – oameni care munces zi de zi, cei care își duc copii la școală sau merg la spital. Ridicarea mașinii nu doar că-i costă banii, dar și timp prețios, energie și mult, mult stres”, a spus Dorian Istratii.
Potrivit inițiativei legislative, în cazul în care vehiculul va fi parcat neregulamentar, va trebui să întrunească suplimentar cel puțin una dintre condiții pentru ridicarea acestuia. Altminteri, dacă automobilul nu va întruni măcar una dintre aceste condiții, încălcarea va atrage după sine doar o amendă aplicată de organele de poliție.
Proiectul de lege propune următoarele condițiile pentru ridicarea vehiculului:
– blochează accesul altor vehicule;
– se află pe trecerea de pietoni sau la o distanță mai mică de 10 m înainte de aceasta;
– lățimea minimă a căii de circulație lăsată la dispoziția pietonilor cu mobilitate limitată este mai mică de 1,5 metri;
– blochează accesul la scări, rampe sau planuri înclinate de bordură destinate persoanelor cu dizabilități și altor grupuri cu mobilitate redusă;
– creează obstacole pentru autovehiculelor speciale destinate reparării și întreținerii drumurilor;
– se află pe trecerile la nivel cu cale ferată și mai aproape de 50 metri de acestea;
– se află în tuneluri, pe poduri, viaducte, rampe și sub acestea;
– se află în stațiile vehiculelor de rută, se află în intersecție și la o distanță mai mică de 15 metri de la aceasta;
– nu respectă cerințele agentului de circulație atunci când creează obstacole desfășurării unor evenimente publice;
– trecerii coloanelor oficiale sau se periclitează prin aceasta siguranța publică;
– se află în locurile rezervate pentru parcarea și/sau încărcarea vehiculelor electrice;
– se află în locurile de staționare rezervate persoanelor cu dizabilități.
Proiectul de lege mai stipulează că nu va fi permisă ridicarea automobilelor în care se află oameni sau animale.
De asemenea, agentul constatator va fi obligat să telefoneze proprietarul mașinii, iar dacă ulterior automobilul va fi înlăturat, nu va fi dispusă ridicarea.
Totodată, dacă odată cu venirea proprietarului este chemat evacuatorul, atunci ridicarea automobilului nu se dispune.
La ridicarea automobilului se va întocmi un proces verbal privind constatarea defecțiunilor tehnice vizibile. Ulterior, la eliberarea automobilului, entitatea care administrează parcarea specială va fi obligată să întocmească un act de dare în primire unde vor fi indicate la fel toate defecțiunile tehnice vizibile. Această prevedere are drept scop asigurarea faptului că defecțiunile tehnice survenite în procesul de ridicare și transportare sunt suportate de entitatea care a efectuat ridicarea automobilului.
Inițiativa legislativă prevede și că automobilul va fi eliberat la orice oră, imediat după achitarea taxei percepută de parcarea specială.
Proiectul de lege a fost înregistrat în Parlament, urmând a fi dezbătut în ședință plenară.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!
If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.