Андрей Мардарь / NewsMaker.md

Norme legislative pentru dezvoltarea afacerilor la distanță: Unele acte notariale vor putea fi perfectate în regim electronic

Parlamentul a aprobat mai multe norme pentru dezvoltarea afacerilor la distanță, inclusiv perfectarea actelor notariale în regim electronic. 

Pe 26 mai, deputații au aprobat mai multe norme legislative pentru dezvoltarea afacerilor la distanță. Una din cele mai importante prevederi este perfectarea actelor notariale la distanță, în regim electronic. Astfel, va putea fi stabilită identitatea și capacitatea persoanelor, citite actele notariale și stabilit consimțământul fără interacțiunea fizică între părți și notar.

În același timp, în proiect s-a propus o listă de acte notariale care nu vor putea fi prestate în formă electronică și la distanță.

O altă prevedere a proiectului este obligativitatea pentru unii prestatori de servicii publice de a asigura disponibilitatea paginilor sale web, informațiilor, datelor și a cererilor publicate în limba engleză.

Sunt prevăzute și o serie de intervenții cu privire la angajarea cetățenilor străini, fără a fi necesară obținerea dreptului de ședere în scop de muncă și a permisului de ședere în scop de muncă. Străinii care se vor încadra în activitatea de muncă conform procedurii propuse vor fi scutiți de obligația contribuțiilor de asigurări sociale de stat și a primelor de asigurare medicală pentru străinii.

Asigurarea socială și medicală în cazul dat urmează a fi realizată în statul de rezidență a acestora, pentru evitarea dublei impuneri.

Suplimentar, este ajustată legislația în domeniul securității și sănătății în muncă în sensul reglementării specificului muncii la distanță. Astfel, unele reguli legate de securitate și sănătate în muncă ar urma să fie aplicabile și salariaților care lucrează la distanță, cu specificarea expresă a faptului că responsabil pentru securitate și sănătate în muncă este managerul entității.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

CEC sesizează Ministerul Justiției: patru partide riscă limitarea activității sau dizolvarea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, în cadrul ședinței din 19 iulie, că 58 de formațiuni politice din totalul de 66 au prezentat în termen rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025. Totodată, CEC a decis să sesizeze Ministerul Justiției despre încălcările repetate privind finanțarea activității partidelor politice comise de către Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Conservator și Partidul Politic „Şansă”.

Potrivit CEC, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a depus raportul cu depășirea termenului. Alte șapte formațiuni politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025:

  • Partidul Socialist din Moldova
  • Partidul Conservator
  • Partidul Politic „Șansă”
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
  • Partidul Politic „FENIX MOLDOVA”
  • Partidul Regiunilor din Moldova (dizolvat)
  • Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” (dizolvat)

CEC menționează că Partidul Socialist din Moldova a transmis raportul pe suport de hârtie, semnat de o persoană neconfirmată oficial ca trezorier, iar Partidul Politic „Șansă” a trimis documentul cu întârziere, tot în format fizic, fiind semnat electronic doar de președintele partidului – ceea ce contravine prevederilor legale.

În acest context, CEC a decis să sesizeze suplimentar Ministerul Justiției cu privire la încălcările repetate comise de patru formațiuni, pentru anexarea la probatoriul existent în cadrul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată a constatărilor făcute de CEC:

  • Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei – în vederea limitării activității acestora;
  • Partidul Conservator și Partidul Politic „Șansă” – în vederea dizolvării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: