Noua șefă a Băncii Naționale, venită de peste Prut, a fost prezentată angajaților. Grosu: „Avem așteptări mari”
Full Article 2 minutes read

Noua șefă a Băncii Naționale, venită de peste Prut, a fost prezentată angajaților. Grosu: „Avem așteptări mari”

Noua guvernatoare a Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Anca Dragu, a fost prezentată angajaților de la BNM pe 26 decembrie, de speakerul Igor Grosu. Parlamentarul i-a urat fostei senatoare din România succese în noua sa activitate, precizând că atât Parlamentul, care a numit-o în funcție, cât și cetățenii, „au așteptări mari” de la ea.

„Am prezentat-o astăzi echipei pe doamna Anca Dragu, noua guvernatoare a Băncii Naționale. Doamna Dragu are o experiență extraordinară în domeniul financiar-bancar. I-am urat succes în noua sa activitate și am declarat că atât Legislativul, cât și cetățenii Republicii Moldova, avem așteptări mari, pentru că ne dorim o bancă rezilientă, puternică, care să contribuie și să participe la dezvoltarea economică și financiară a țării. Anul 2024 este un an important pentru Republica Moldova, odată după deschiderea negocierilor de aderare la UE, iar la fel ca și alte instituții strategice, Banca Națională are un rol important în acest proces”, a declarat Igor Grosu.

Anca Dragu a fost numită în funcția de șef al BNM de Parlament, în ședința din 22 decembrie. Candidatura sa a fost susținută de 58  de deputați ai Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). S-a întâmplat la doar o zi după ce fostul guvernator al BNM Octavian Armașu a fost demis din funcție de Parlament, cu votul a 81 de deputați PAS și BCS. Numirea Ancăi Dragu la nici 24 de ore de la demisia lui Armașu a stârnit un val de critici, în special în rândul opoziției. BCS a condamnat public numirea unui „cetățean străin” în fruntea BNM și a declarat că va contesta decizia la Curtea Constituțională.

Precizăm în acest context că Anca Dragu a obținut cetățenia Republicii Moldova. Decretul prezidențial a fost semnat de Maia Sandu cu o zi înainte ca Igor Grosu să o propună pe Dragu la șefia BNM.

Potrivit CV-ului, Anca-Dana Dragu are o experiență de peste 15 ani în cadrul Băncii Naționale a României și al Fondului Monetar Internațional. Anca Dragu a mai fost ministru al Finanțelor Publice în Guvernul României și, în 2020, a fost aleasă în funcția de președinte al Senatului României.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: