mfa.gov.md

Noul ambasador al UE în Moldova s-a întâlnit pentru prima oară cu ministrul de Externe Nicu Popescu (FOTO)

Ambasadorul agreat al Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mazeiks, a prezentat copiile scrisorilor de acreditare viceprim-ministrului, ministrului afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova Nicu Popescu. În cadrul discuției de la ministerul de externe, vicepremierul Nicu Popescu a evidențiat caracterul strategic al relației cu Uniunea Europeană și a efectuat o trecere în revistă a obiectivelor principale pe termen scurt și mediu în promovarea parcursului european al Republicii Moldova, inclusiv în cadrul Parteneriatului Estic.

Șeful diplomației moldovene a apreciat rolul partenerilor europeni în procesul de susținere a implementării Acordului de Asociere, asistența generoasă acordată de Uniunea Europeană și perspectivele noi pe care aceasta le deschide pentru consolidarea reformelor interne și creșterea prosperității cetățenilor țării.

La finele întrevederii, ministrul de externe Nicu Popescu a adresat felicitări noului șef al Delegației UE pentru numirea în post și i-a urat succes în exercitarea mandatului său în Republica Moldova pentru a dezvolta relațiile de parteneriat cu Uniunea Europeană.

Amintim că noul ambasador al Uniunii Europene în Republica Moldova Janis Mazeiks a ajuns la Chișinău pe 2 septembrie.  Diplomatul leton a publicat o fotografie din aeroportul capitalei.

„Tocmai am aterizat la Chișinău, unde voi începe să lucrez în calitate de Ambasador desemnat al UE în Republica Moldova. Aștept cu nerăbdare să colaborez cu oamenii și instituțiile din țară pentru a dezvolta relațiile și parteneriatul dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova”, a menționat acesta în limba engleză și în română.

La sfârșitul lunii august, după un mandat de patru ani, fostul ambasador al UE în Moldova Peter Michalko a fost numit în funcția de șef al Delegației UE în Azerbaidjan. În locul său, a fost desemnat Jānis Mažeiks, diplomat leton, membru permanent al Letoniei la ONU din 3 septembrie 2013. Acesta este politolog de profesie, magistru în drepturile omului și democrație.

Acesta vorbește limbile: letonă, engleză, rusă, franceză și daneză. Este căsătorit și are trei copii.

mfa.gov.md
mfa.gov.md
mfa.gov.md

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari / NewsMaker

Nesterovschi își vrea înapoi salariul de deputat. A atacat Parlamentul în judecată

Deputatul fugar Alexandr Nesterovschi, condamnat la 12 ani de închisoare, a atacat Parlamentul Republicii Moldova la Curtea de Apel. Acesta solicită să i se achite salariul, indemnizațiile și compensațiile care i-au fost suspendate temporar, după ce a absentat de la ședințele plenare în 2023.

În mai 2023, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a emis o dispoziție prin care, începând cu aceiași lună, suspenda achitarea salariului, indemnizațiilor și compensațiilor pentru deputatul Alexandr Nesterovschi, din cauza absențelor de la ședințele plenare. Documentul consemna că achitarea plăților în cauză va fi suspendată până la reluarea activității legislative.

Astfel, Nesterovschi nu a primit salariu, indemnizații și compensații până în ianuarie 2024.

În martie 2024, Alexandr Nesterovschi a acționat în judecată Parlamentul, solicitând anularea dispoziției semnat de Igor Grosu și obligarea legislativului la achitarea salariului, indemnizațiilor și compensațiilor pentru perioada mai 2023 – ianuarie 2024. Pe 12 martie 2025, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, care a examinat cauza, a respins drept neîntemeiată solicitarea parlamentarului.

Document by Ana-Maria

Ulterior, Alexandr Nesterovschi, prin intermediul avocaților săi, a contestat decizia judecătorească la Curtea de Apel Centru.

Amintim că, pe 19 martie 2025, Alexandr Nesterovschi a fost condamnat de prima instanță la 12 ani de închisoare pentru corupție pasivă în proporții deosebit de mari și pregătirea finanțării partidelor politice din partea unui grup criminal organizat condus de oligarhul fugar Ilan Șor. Sentința a fost pronunțată în lipsa parlamentarului, care a dispărut cu puțin timp înainte ca instanța să-l condamne.

Pe 31 martie, directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteața, a declarat că Nesterovschi se află în regiunea transnistreană și că „Federația Rusă l-a ajutat să se eschiveze de la închisoare”. Potrivit șefului SIS, Nesterovschi a fost transportat cu un mijloc auto, cu numere diplomatice ale Federației Ruse, în regiunea transnistreană, care nu se află sub controlul autorităților constituționale ale Republicii Moldova. Tot pe 31 martie, președinta Maia Sandu a spus că autoritățile de la Chișinău au cerut celor de la Tiraspol ca deputatul Alexandr Nesterovschi să fie predat malului drept. De cealaltă parte, Tiraspolul a spus că nu are informații despre aflarea lui Nesterovschi în Transnistria, în timp ce Ambasada Federației Ruse la Chișinău a catalogat informațiile privind implicarea sa în fuga deputatului drept „speculații provocatoare”.

Pe 10 iulie, în cadrul unei emisiuni televizate, Lilian Carp, deputat PAS și președinte al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, a declarat că Nesterovschi ar fi părăsit regiunea transnistreană și s-ar afla în Federația Rusă.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: