captură video

Novac despre cazul Ceaus: „SIS a vrut să ducă pe o pistă greșită organele de anchetă”. Reacția instituției

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) ar fi încercat să inducă în eroare organele de urmărire penală în cazul răpirii judecătorului ucrainean, Nicolae Ceaus. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul unui briefing de presă, la care au participat deputații Grigore Novac și Adrian Lebedinschi. Aceștia sunt și membri ai Comisei parlamentare de anchetă în cazul Ceaus. Pe de altă parte, SIS neagă acuzațiile.

„Comisia a audiat mai mulți reprezentanți ai instituțiilor de stat și vreau să vă spun că noi am dat de urmele celor care l-au răpit pe Ceaus. Am constatat implicarea structurilor de stat în această crimă. SIS intenționat a vrut să ducă pe o pistă greșită organele oficiale de anchetă. SIS făcea tot posibilul ca să distrugă probele. Ministerul de Interne se duce să ridice probele, dar acolo deja fusese SIS-ul”, a spus Grigore Novac, în cadrul unui briefing de presă.

La rândul său, Adrian Lebedinschi a declarat că „reprezentanții SIS au participat la ședințe secrete împreună cu reprezentanții serviciilor de spionaj ale Ucrainei”.

„Care este sensul acestor întâlniri secrete? Esaulenco a confirmat că a ieșit în luna februarie în Ucraina, doar din simplul motiv că el înțelegea că noi știm această informație. Dar pentru ce a ieșit așa și nu ne-a comunicat”, a mai spus Lebedinschi.

Ulterior, SIS a infirmat declarațiile făcute de cei doi deputați.

„Menționăm că toate informațiile deținute la nivel instituțional au fost remise organelor de ocrotire a normelor de drept naționale, precum și membrilor Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor presupusei răpiri a ex-judecătorului ucrainean, Nicolae Ceaus. În același timp, pe durata investigării cazului, reprezentanții SIS, inclusiv directorul instituției, și-au manifestat disponibilitatea și deschiderea pentru cooperare și au acordat suport, conform competențelor, în vederea stabilirii persoanelor implicate și clarificării cauzelor ce au dus la crearea incidentului”, se arată în mesajul SIS.

Instituția a negat „orice implicare în activități ilicite legate de posibila răpire a cetățeanului ucrainean” și i-a îndemnat pe cei doi deputați să se adreseze Procuraturii Generale pentru a fi inițiată o cercetare sub prisma penală a faptelor la care fac referire.

Menționăm că RISE Moldova a publicat raportul comisiei parlamentare de anchetă în cazul Ceaus. Din acesta rezultă că SIS și Ministerul Afacerilor Interne desfășoară investigații paralele cu privire la răpirea fostului judecător ucrainean.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Коллаж

Tragedii în Orhei și Florești: Doi frați și un copil de 12 ani s-au înecat într-o singură zi 

Trei persoane, dintre care doi copii, și-au pierdut viața în ultimele 24 de ore în bazinele acvatice din Republica Moldova, potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Primul caz a fost înregistrat pe 21 iulie, în apropierea localității Trifănești, raionul Florești. Un băiat de 12 ani s-a înecat în râul Căinar, după ce a căzut în apă în timpul jocului. Corpul neînsuflețit al copilului a fost scos la mal de către localnici, înainte de intervenția serviciilor specializate. Circumstanțele exacte ale tragediei urmează să fie stabilite.

Un alt incident s-a produs în noaptea de 21 iulie, în satul Chiperceni, raionul Orhei, unde doi frați – unul de 20 de ani și altul de 12 ani – s-au înecat în timp ce pescuiau la un iaz din localitate. Dispariția lor a fost semnalată de un prieten, care a găsit pe mal lucrurile personale ale acestora. Salvatorii și scafandrii IGSU au intervenit la fața locului. În dimineața zilei de 22 iulie, a fost găsit corpul tânărului de 20 de ani. Căutările minorului dispărut continuă.

IGSU îndeamnă oamenii să meargă la scăldat doar în locuri amenajate și supravegheate da salvamari. Totodată, amatorii de pescuit sunt rugați să aleagă locuri autorizate și sigure, departe de curenți puternici, diguri sau baraje. Părinții sunt rugați să acorde o atenție sporită copiilor și să nu îi lase nesupravegheați în apropierea apelor.

Conform datelor IGSU, de la începutul anului 2025, 34 de persoane, dintre care 6 minori, și-au pierdut viața în bazinele acvatice din țară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: