„Nu continui dacă partenera îți zice: nu”. Mai mulți sportivi din Moldova s-au filmat într-un spot cu privire la violența sexuală VIDEO
Full Article 4 minutes read

„Nu continui dacă partenera îți zice: nu”. Mai mulți sportivi din Moldova s-au filmat într-un spot cu privire la violența sexuală VIDEO

Mai mulți sportivi din Republica Moldova s-au filmat într-un spot cu privire la violența sexuală. „În ring, una dintre regulile de aur este că atunci când arbitrul observă că unul din luptători nu se poate apăra sau viața lui este pusă în pericol, el oprește lupta”, a spus unul din sportivi. „Nu continui dacă partenera îți zice „nu””, a fost îndemnul altui sportiv. Spotul a fost realizat, potrivit Centrului Internaţional „La Strada”, pentru a solidariza bărbații, tinerii și adolescenții cu victimele violenței sexuale.

Centrul Internaţional „La Strada”, organizație non-guvernamentală care își propune să asigure respectarea drepturilor femeilor și copiilor din Republica Moldova, a menționat că un grup de bărbați, sportivi de performanță, sunt solidari cu victimele violenței sexuale. Aceștia s-au alăturat campaniei de sensibilizare „Denim Day Moldova 2024″, marcată în Republica Moldova din aprilie 2018. „Ziua Blugilor” (Denim Day) este o inițiativă care se desfășoară în numeroase state din Europa și SUA, în ultima zi de miercuri a lunii aprilie, ca simbol de protest împotriva atitudinilor eronate față de infracțiunile sexuale.

Sportivii s-au filmat într-un spot, parte a campaniei naționale „Denim Day Moldova 2024″. Este vorba despre sportivii: maestrul internațional și vicecampionul mondial senior la Muaythai Artiom Livadari, dublul campion național între amatori pe cable wakeboard Serghei Cuznețov, maestrul în sport și multiplul campion național și internațional la maraton Vitalie Gheorghița, campionul național la 100 m craul și campionul la triatlon și pentatlon Dumitru Belinschi precum și multiplul campion național și european la triathlon distanță lungă Andrei Vrabii.

„În ring una dintre regulile de aur este că atunci când arbitrul observă că unul din luptători nu se poate apăra sau viața lui este pusă în pericol, el oprește lupta. Nu lovești adversarul după comanda „stop”, mai ales când el este doborât la pământ și nu se poate apăra”; „Ambii parteneri trebuie să fie stăpâni pe propriile decizii. Trebuie să fie respect și limite care nu trebuie încălcate”; „Nu continui dacă partenera îți zice „nu””; „Atunci când nu ești sigur de ce își dorește sau vrea partenera, te oprești” – au comunicat sportivii.

Potrivit La Strada, scopul acțiunilor de informare este de a solidariza bărbații, tinerii și adolescenții cu victimele violenței sexuale și de a le susține prin promovarea mesajelor de toleranță zero faţă de violența sexuală, precum și implicarea bărbaților și băieților în discuții despre violența sexuală ca fenomen social extrem de grav, cu consecințe de lungă durată pentru victime.

Sursa a menționat că, în anul 2023, la Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete 0 8008 8008 au fost recepționate 110 apeluri ce vizează 64 cazuri de violență sexuală. Aceste date reprezintă o creștere de 100 % comparativ cu anul 2022. Cele mai multe sesizări au fost privind violul – 25 de cazuri. Ulterior, au fost sesizate 14 cazuri de hărțuire sexuală, iar în 3 cazuri femeile au spus că sunt șantajate cu plasarea imaginilor intime cu scop de răzbunare.

Centrul a mai raportat, cu referire la datele Inspectoratului General al Poliției, că pe parcursul anului trecut în Republica Moldova au fost înregistrate 535 de cazuri de infracțiuni legate de viața sexuală – cu 6 mai multe față de anul 2022. Dintre acestea, în 282 de cazuri este vorba de viol, numărul fiind cu aproape 20% mai mare față de anul 2022. Totodată, numărul de cazuri de violență sexuală a scăzut cu 15,7% – de la 287 la 242 de cazuri. Totuși, nu toate cazurile care ajung la poliție ajung examinate în instanță: din 157 dosare de viol trimise procurorilor, în judecată au ajuns doar 73, iar 21 – au fost clasate. Datele poliției mai arată că minorii cad cel mai des pradă infracțiunilor sexuale. Din totalul de 535 de cazuri consemnate, în 375 dintre ele sunt vizați minori. În alte 73 de cazuri este vorba despre abuzuri sexuale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: