„Nu dorim să ne lăsăm atrași în polemici lansate provocator”. Reacția Ambasadei României la declarațiile diplomaților ruși
Full Article 2 minutes read

„Nu dorim să ne lăsăm atrași în polemici lansate provocator”. Reacția Ambasadei României la declarațiile diplomaților ruși

Ambasada României în Republica Moldova susține că „nu este surprinsă” de reacția Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldov,a care a a acuzat oficialii români de „cinism”, în contextul discursului din timpul comemorării, la 23 octombrie, a ostaşilor români căzuţi pe câmpul de luptă din Basarabia.

„Transformarea memoriei militarilor căzuți la datorie în războaie în temă electorală este o expresie de cinism la care nu vrem să fim părtași. Nu dorim să ne lăsăm atrași în polemici lansate provocator în spațiul public în această perioadă electorală din Republica Moldova”, notează diplomații români.

Totodată, Ambasada României susține că are o abordare europeană atât din punct de vedere științific în ceea ce privește studiul, înțelegerea și predarea istoriei, cât și din punctul de vedere al asumării și condamnării publice a ororilor trecutului.

Reprezentanții misiunii diplomatice amintesc că România „este apreciată la nivel european și internațional pentru demersurile numeroase și concrete întreprinse în materie de asumare a trecutului, educație și cercetare privind Holocaustul și comemorarea victimelor Holocaustului, inclusiv pentru introducerea în legislația română a definiției de lucru a antisemitismului, convenita în cadrul Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA) în timpul președinției române a acestei organizații”.

 

Amintim că pe 26 octombrie, Ambasada Federației Ruse la Chișinău a criticat dur declarațiile Ambasadei României, privind „memoria veșnică a soldaților căzuți în 14 iulie 1941 pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupația sovietică”. Într-un comunicat de presă, reprezentanții misiunii diplomatice acuză diplomații români de „cinism”. Și PSRM a criticat discursul diplomaților români.

Reacția a venit după ce Ambasada României în Republica Moldova a organizat în data de 23 octombrie 2020, la Cimitirul de Onoare al Eroilor Armatei Române situat în interiorul cimitirului localității Mana, raionul Orhei, o serie de activități dedicate sărbătoririi Zilei Armatei Române.

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: