„Nu este niciun motiv de speculație aici”. Mesajul ministrei Sănătății, după ce a fost acuzată că a închis 5 maternități 
Full Article 3 minutes read

„Nu este niciun motiv de speculație aici”. Mesajul ministrei Sănătății, după ce a fost acuzată că a închis 5 maternități 

Medicul pediatru Mihai Stratulat a acuzat autoritățile că au închis cinci maternități din nordul țării. Este vorba despre spitalele din raioanele Briceni, Ocnița, Dondușeni, Glodeni și Fălești. El a spus că închiderea acestora „este cea mai ușoară cale” aleasă de autoritățile din sănătate. La rândul ei, ministra Sănătății Ala Nemerenco a declarat că nici un ministru, indiferent de care guvernare nu ar fi reprezentat, nu are vreo contribuție la sistarea activității maternităților. „Spitalele raionale au renunțat la activitatea maternităților singure, nesilite de nimeni”, a precizat Nemerenco.

„Pentru un manager incompetent, cea mai bună soluție, cea care nu implică multă silință și capacitate intelectuală, este de a închide aceste maternități și de a da vina pe tot ce doriți: „nu-s medici, nu-s nașteri”… Sorry, dar cum evoluează lucrurile, peste 1-2 ani, peste tot în Moldova, nu vor fi medici și nu vor fi nașteri și ce facem”, a declarat Stratulat.

Tot el a întrebat, la acest subiect, dacă Ministerul Sănătății a convocat Clinica de Neonatologie și Catedra de Obstetrică și Ginecologie, Asociația de Medicină Perinatală și Asociația de Obstetrică și Ginecologie pentru consultații și pentru a găsi soluții, fără a închide maternitățile.

„În continuare afirm că închiderea acelor maternități este cea mai ușoară și incompetentă formă de a soluționa o problemă”, a conchis Stratulat.

La rândul ei, ministra Sănătății Ala Nemerenco a spus că fiecare spital raional dintotdeauna a avut și o maternitate. „Fiecare spital raional are un Fondator – Consiliul raional. Orice modificare în structura spitalului o poate realiza doar Fondatorul. Ministerul nu are atribuția și nu poate închide sau crea noi secții (cu excepția spitalelor republicane, unde are calitatea de Fondator)”, a precizat Nemerenco.

Ministra a mai spus că pe parcursul ultimilor 4 ani ani și-au sistat activitatea 9 maternități. Potrivit ei, doar 2 și-au întrerupt activitatea recent, în mandatul ei.

„Niciun ministru al sănătății, indiferent care guvernare nu ar fi reprezentat, nu are nicio contribuție la sistarea activității acestor maternități. Spitalele raionale au renunțat la activitatea maternităților singure, nesilite de nimeni, în urma unor circumstanțe concrete și cu acordul Fondatorului. Nu este niciun motiv de speculație aici”, a comunicat Nemerenco.

Ministra a spus că în țara noastră din 2015 până în 2020 s-au născut cu 7880 copii mai puțin (30730 copii). „OMS spune clar că maternitățile cu un număr de nașteri mai mic decât 300 pe an devin periculoase atât pentru mamă, cât și pentru copil, deoarece personalul medical care asistă o naștere la 3 zile sau odată în săptămână își pierde calificarea. Totodată, dintr-o maternitate care a rămas cu doi medici, ambii vor pleca căci nu pot să mai asigure și activitatea zilnică, și gărzile de noapte – ar însemna să nu mai iasă din spital”, a precizat Nemerenco.

Totodată, potrivit ministrei, în țară există maternități cu o capacitate destul de înaltă – SR Hîncesti (cca 800 nașteri pe an), SR Edineț (900 pe an); SR Orhei (peste o mie), SR Ungheni (800), SR Ceadîr-Lunga (750), Institutul Mamei și Copilului – cca 5000 nașteri, SCM „Gh.Paladi” – 7000, SCR Bălți – 2500 nașteri. „Anume ele, dar și altele, vor deveni cu adevărat niște maternități moderne”, a conchis Nemerenco.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: