Andrei Mardari / NewsMaker

„Nu este niciun motiv de speculație aici”. Mesajul ministrei Sănătății, după ce a fost acuzată că a închis 5 maternități 

Medicul pediatru Mihai Stratulat a acuzat autoritățile că au închis cinci maternități din nordul țării. Este vorba despre spitalele din raioanele Briceni, Ocnița, Dondușeni, Glodeni și Fălești. El a spus că închiderea acestora „este cea mai ușoară cale” aleasă de autoritățile din sănătate. La rândul ei, ministra Sănătății Ala Nemerenco a declarat că nici un ministru, indiferent de care guvernare nu ar fi reprezentat, nu are vreo contribuție la sistarea activității maternităților. „Spitalele raionale au renunțat la activitatea maternităților singure, nesilite de nimeni”, a precizat Nemerenco.

„Pentru un manager incompetent, cea mai bună soluție, cea care nu implică multă silință și capacitate intelectuală, este de a închide aceste maternități și de a da vina pe tot ce doriți: „nu-s medici, nu-s nașteri”… Sorry, dar cum evoluează lucrurile, peste 1-2 ani, peste tot în Moldova, nu vor fi medici și nu vor fi nașteri și ce facem”, a declarat Stratulat.

Tot el a întrebat, la acest subiect, dacă Ministerul Sănătății a convocat Clinica de Neonatologie și Catedra de Obstetrică și Ginecologie, Asociația de Medicină Perinatală și Asociația de Obstetrică și Ginecologie pentru consultații și pentru a găsi soluții, fără a închide maternitățile.

„În continuare afirm că închiderea acelor maternități este cea mai ușoară și incompetentă formă de a soluționa o problemă”, a conchis Stratulat.

La rândul ei, ministra Sănătății Ala Nemerenco a spus că fiecare spital raional dintotdeauna a avut și o maternitate. „Fiecare spital raional are un Fondator – Consiliul raional. Orice modificare în structura spitalului o poate realiza doar Fondatorul. Ministerul nu are atribuția și nu poate închide sau crea noi secții (cu excepția spitalelor republicane, unde are calitatea de Fondator)”, a precizat Nemerenco.

Ministra a mai spus că pe parcursul ultimilor 4 ani ani și-au sistat activitatea 9 maternități. Potrivit ei, doar 2 și-au întrerupt activitatea recent, în mandatul ei.

„Niciun ministru al sănătății, indiferent care guvernare nu ar fi reprezentat, nu are nicio contribuție la sistarea activității acestor maternități. Spitalele raionale au renunțat la activitatea maternităților singure, nesilite de nimeni, în urma unor circumstanțe concrete și cu acordul Fondatorului. Nu este niciun motiv de speculație aici”, a comunicat Nemerenco.

Ministra a spus că în țara noastră din 2015 până în 2020 s-au născut cu 7880 copii mai puțin (30730 copii). „OMS spune clar că maternitățile cu un număr de nașteri mai mic decât 300 pe an devin periculoase atât pentru mamă, cât și pentru copil, deoarece personalul medical care asistă o naștere la 3 zile sau odată în săptămână își pierde calificarea. Totodată, dintr-o maternitate care a rămas cu doi medici, ambii vor pleca căci nu pot să mai asigure și activitatea zilnică, și gărzile de noapte – ar însemna să nu mai iasă din spital”, a precizat Nemerenco.

Totodată, potrivit ministrei, în țară există maternități cu o capacitate destul de înaltă – SR Hîncesti (cca 800 nașteri pe an), SR Edineț (900 pe an); SR Orhei (peste o mie), SR Ungheni (800), SR Ceadîr-Lunga (750), Institutul Mamei și Copilului – cca 5000 nașteri, SCM „Gh.Paladi” – 7000, SCR Bălți – 2500 nașteri. „Anume ele, dar și altele, vor deveni cu adevărat niște maternități moderne”, a conchis Nemerenco.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Procedurile de înfrățire dintre Focșani și Chișinău, suspendate după ce Ceban a primit interdicție de intrare în România

Municipiul Focșani a suspendat procedurile de înfrățire cu municipiul Chișinău, după reacțiile care odată cu aplicarea interdicției de intrare pe teritoriul României în privința primarului capitalei Republicii Moldova, Ion Ceban. Anunțul a fost făcut de primarul Focșaniului, Cristi Valentin Misăilă, pe pagina sa de Facebook.

Cristi Valentin Misăilă a menționat că, în ultima vreme, a fost ținta unor „atacuri” din partea reprezentanților locali ai USR în legătură cu inițiativa privind înfrățirea dintre Focșani și Chișinău, după ce Ion Ceban a primit interdicție de intrare în România. Edilul a precizat că, pentru că acest demers „risca să fie compromis de interpretări politice”, procedurile de înfrățire cu Chișinău au fost suspendate, „până la clarificarea tuturor aspectelor diplomatice”. Decizia a fost luată pe 11 iulie.

Din păcate, prea des asistăm la o politică alimentată de atacuri ieftine și reflexe populiste. În loc să se înțeleagă rostul profund al colaborării dintre comunități, unii aleg să transforme orice pas înainte într-o oportunitate de scandal. Le transmit că dezvoltarea reală nu se face cu lozinci și acuzații ci cu muncă și parteneriate solide. În ciuda unor astfel de atacuri, Primăria Focșani va continua să aleagă calea valorilor sale tradiționale, a deschiderii și a respectului față de oameni, dincolo de zgomotul de fundal al unei politici fără substanță”, a spus primarul.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

Atât Ion Ceban, cât și Blocul Alternativa, din care face parte inclusiv partidul MAN, condus de edilul capitalei, au declarat că în spatele deciziei s-ar afla președinta Maia Sandu și formațiunea de guvernământ PAS. La rândul său, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a respins învinuirile, declarând că interdicția are legătură cu acțiunile lui Ion Ceban. Oficialul a evidențiat pozițiile pro-ruse pe care le-a avut primarul de-a lungul timpului.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: