pressone.ro

„Nu există o instituție care combate cu succes propaganda rusă în Moldova”. Ana Guțu, despre presă și legislație permisivă

Presa rusească domină spațiul mediatic din Republica Moldova din cauza politicii permisive, iar o instituție care să combată cu succes propaganda rusă lipsește. De această părere este Ana Guțu, secretar de stat al României din cadrul Departamentului pentru Relația cu Moldova. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu publicat pe 19 octombrie de portalul Press One.

Fosta deputată Ana Guțu consideră că ziarele și canalele de televiziune și radio rusești domină și astăzi spațiul mediatic din Republica Moldova, iar asta se întâmplă din cauza că „la începutul anilor ’90 a fost o politică foarte permisivă față de toate instituțiile media ruse”.

„Din 100 de canale, 90 emit în limba rusă și pe acest fundal, timp de 30 de ani, din păcate, mentalitățile sociale din Republica Moldova nu au evoluat. Există o nostalgie profundă după timpurile sovietice, populația preferă să privească emisiuni la canale de televiziune rusești, spațiul internet este dominat de site-uri rusești și unele din ele nici măcar nu se obosesc să afișeze versiunea în limba română a site-ului, chiar dacă legislația îi obligă în acest sens și nimeni nu se preocupă de aceasta. [Nu există o prevedere în legislație care să precizeze în ce limbă trebuie să fie site-urile, NM]”, a declarat Ana Guțu.

Ana Guțu susține că sursa combaterii acestei propagande rusești ar fi educația elementară, preuniversitară, liceul și universitatea, însă instituții care să combată propaganda rusă lipsesc în Republica Moldova.

„La ora actuală nu pot să spun că există o instituție care combate cu succes propaganda rusă în Republica Moldova. Există anumite proiecte, se mai creează platforme, pagini de Facebook de combatere a fake-news-urilor și așa mai departe, dar eu cred că ele sunt insuficiente. Fiindcă oricâte platforme de combatere a propagandei ai crea, ele nu ajută cu nimic dacă cetățeanul din Republica Moldova venind acasă, seara, după serviciu, sau stând toată ziua acasă și privind televizorul, care este sursa lui principală de informație; ei, când 90 de canale vorbesc cu cetățeanul în limba rusă despre realitățile rusești, promovează personalitățile rusești, exponenții show-biz-ului rusesc, cum putem să luptăm noi cu propaganda rusă?! [În Republica Moldova este interzisă retransmiterea știrilor și a emisiunilor analitice produse în Rusia, NM]”, a mai spus Guțu.

Reacția vine după ce, aceeași platformă a publicat un interviu cu Valeriu Pașa, activist civic, expert în spațiu informațional, mass media și politică al think-tank-ului WatchDog.md din Moldova.

Acesta a declarat că propaganda rusă în Moldova ar avea succes, pentru că lipsește o alternativă calitativă în română.

„Tot ce înseamnă entertainment de calitate, în proporție absolută, vine în limba rusă. Pentru că să te uiți la subtitrări la PRO TV nu vrei. La care adaugi că nu e niciun fel de calitate, îți arată un film care a fost interesant acum 20 de ani. Și asta e maximul ce poate oferi presa din România ca să se bată cu cea din Federația Rusă”, a declarat acesta.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ambasadorul Poloniei în Moldova: Creșterea cheltuielilor pentru apărare în țările NATO va contribui la securitatea Moldovei și a Ucrainei

Decizia țărilor aliate din NATO de a crește cheltuielile de apărare ale fiecărui stat de la 2% la 5% din PIB va include și sprijin bilateral în domeniul securității și apărării pentru țările partenere ale NATO — Ucraina și Republica Moldova. Declarația a fost făcută pe 1 iulie de ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Tomasz Kobzdej, în cadrul unui briefing privind declarația summitului NATO de la Haga, desfășurat în perioada 24–26 iunie.

Potrivit lui, majorarea bugetului pentru apărare va permite crearea forțelor și capacităților necesare pentru punerea în aplicare a planurilor de apărare ale NATO. „Cred că e simplu: nu poți face planificare fără bani. De fapt, suntem foarte bucuroși că președintele Zelenski a participat la summit. În cadrul reuniunii Consiliului NATO-Ucraina la nivel de miniștri de externe, s-a discutat despre situația actuală de pe câmpul de luptă și despre nevoile Ucrainei.”

El a mai adăugat că țările NATO vor lucra la dezvoltarea industriei de apărare, iar Republica Moldova ar putea participa la acest proces.

Ambasadorul a reamintit că, în cadrul summitului, au fost asumate noi angajamente pentru investiții în apărare, astfel încât până în 2035 cheltuielile să ajungă la 5% din PIB. În declarația adoptată se menționează că contribuțiile directe pentru apărarea Ucrainei și a industriei sale de apărare vor fi luate în calcul la estimarea cheltuielilor de apărare ale statelor.

Șefa Oficiului de Legătură NATO la Chișinău, Mikaela Šimáková, a subliniat că angajamentele și sprijinul politic din partea țărilor membre NATO pentru Republica Moldova rămân neschimbate. „De peste 14 ani, Moldova este un partener vechi și valoros. Colaborarea noastră are loc cu respect deplin față de statutul de neutralitate al Republicii Moldova, ceea ce reprezintă un principiu fundamental al parteneriatului nostru. Sprijinul NATO este oferit la cerere și, prin urmare, reflectă nevoile cetățenilor moldoveni”, a declarat ea.

De asemenea, reprezentanta Alianței a menționat că, în cadrul summitului recent, aliații au transmis un semnal puternic de sprijin politic pentru dreptul Republicii Moldova de a-și decide singură viitorul și cursul politic extern, fără imixtiuni din afară. „Este un sprijin pentru suveranitatea, integritatea teritorială și eforturile de integrare europeană ale Moldovei. Toate acestea rămân în vigoare. Este o mare onoare pentru noi să fim partenerii Moldovei pe acest drum spre o țară mai sigură, mai rezilientă și mai prosperă”, a mai spus Šimáková.

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Apărării al Republicii Moldova, Valeriu Mija, a declarat în cadrul aceluiași briefing că obiectivul instituției este de a aprofunda și dezvolta cooperarea cu Alianța, care oferă Republicii Moldova pachete extinse de sprijin pentru consolidarea capacităților de apărare.

„Se acordă o atenție deosebită creșterii rezilienței. Parteneriatul dintre NATO și Republica Moldova depășește cadrul strict al securității și apărării — ne concentrăm, de asemenea, pe construirea unei guvernări eficiente, în cadrul programului „Building Integrity”, care promovează integritatea personalului, a membrilor Guvernului și în sectorul de securitate și apărare”, a precizat Mija.

În ceea ce privește cheltuielile Republicii Moldova pentru apărare, secretarul de stat a menționat că, potrivit documentelor strategice, până în 2030 Guvernul ar trebui să aloce 1% din PIB pentru acest domeniu. El a mai declarat că statutul de neutralitate al Republicii Moldova nu înseamnă izolare sau lipsă de cooperare cu alte state în domeniul apărării.

Conform declarației summitului de la Haga, ținând cont de amenințările provenite din partea Rusiei și de pericolul constant al terorismului, aliații NATO s-au angajat ca până în 2035 să investească anual 5% din PIB în nevoile esențiale de apărare și în alte cheltuieli legate de securitate.

Aliații vor aloca anual cel puțin 3,5% din PIB pentru a acoperi necesitățile de bază în domeniul apărării, iar până la 1,5% din PIB vor fi direcționate către protejarea infrastructurii critice, consolidarea pregătirii civile și rezilienței, stimularea inovației și întărirea bazei industriale de apărare. Dinamica și structura acestor cheltuieli vor fi revizuite în 2029, în funcție de contextul strategic și de obiectivele actualizate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: