„Nu există premise pentru un conflict”. Maia Sandu, la discuții cu șeful misiunii OSCE despre problema transnistreană
Full Article 2 minutes read

„Nu există premise pentru un conflict”. Maia Sandu, la discuții cu șeful misiunii OSCE despre problema transnistreană

Președintele Maia Sandu a avut o întâlnire cu Claus Neukirch, șeful Misiunii OSCE în țara noastră. Oficialii au discutat mai multe subiecte de actualitate, în special, cu privire la soluționarea conflictului transnistrean.

Despre aceasta a anunțat președinta într-o postare pe pagina sa de Facebook.

„Am accentuat că sprijinim principiul exclusiv pașnic, pe cale politico-diplomatică, al soluționării conflictului și orice speculații la subiectul unor intenții agresive sunt doar niște provocări și dezinformare intenționată. Nu există premise pentru un conflict. Cetățenii din regiunea transnistreană sunt cetățeni ai Republicii Moldova, iar între locuitorii de pe cele două maluri nu există niciun fel de neînțelegere sau dușmănie,” a menționat Sandu în postare.

Totodată, cei doi au discutat despre mersul procesului de negocieri și necesitatea de a pune accent pe aspecte constructive. „Formatul 5+2 rămâne platforma de bază pentru procesul de negocieri, care trebuie să lucreze în interesul oamenilor și să includă o serie de subiecte, inclusiv pe dimensiunea umanitară, a drepturilor omului, social-economică și cu privire la libertatea de circulație,” a mai menționat Maia Sandu.

În cursul întâlnirii, oficialii au accentuat, în mod repetat, că lupta împotriva corupției și contrabandei este una dintre cele mai importante priorități.

Amintim faptul că așa numitul ministrul afacerilor externe din regiunea transnistreană, Vitalie Ignatiev, a declarat pe 13 ianuarie că partea moldovenească nu se grăbește să rezolve problema reținerii mărfurilor la punctul de control Cuciurgan și pe teritoriul Moldovei. De asemenea, el crede că situația politică din Moldova poate împiedica dezvoltarea procesului de negociere.

„După alegerile prezidențiale, subiectul principal este acum alegerile parlamentare anticipate din Moldova. Putem presupune cu precauție că în prima jumătate a anului nu ar trebui să ne așteptăm la nicio dinamică specială”, a spus Ignatiev în cadrul unei emisiuni televizate.

În același timp, Ignatiev a anunțat disponibilitatea părții transnistrene de a se întâlni la nivelul reprezentanților politici și al grupurilor de experți. „Așteptăm un răspuns de la Chișinău”, a spus el.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: