Facebook/Maia Sandu

„Nu există premise pentru un conflict”. Maia Sandu, la discuții cu șeful misiunii OSCE despre problema transnistreană

Președintele Maia Sandu a avut o întâlnire cu Claus Neukirch, șeful Misiunii OSCE în țara noastră. Oficialii au discutat mai multe subiecte de actualitate, în special, cu privire la soluționarea conflictului transnistrean.

Despre aceasta a anunțat președinta într-o postare pe pagina sa de Facebook.

„Am accentuat că sprijinim principiul exclusiv pașnic, pe cale politico-diplomatică, al soluționării conflictului și orice speculații la subiectul unor intenții agresive sunt doar niște provocări și dezinformare intenționată. Nu există premise pentru un conflict. Cetățenii din regiunea transnistreană sunt cetățeni ai Republicii Moldova, iar între locuitorii de pe cele două maluri nu există niciun fel de neînțelegere sau dușmănie,” a menționat Sandu în postare.

Totodată, cei doi au discutat despre mersul procesului de negocieri și necesitatea de a pune accent pe aspecte constructive. „Formatul 5+2 rămâne platforma de bază pentru procesul de negocieri, care trebuie să lucreze în interesul oamenilor și să includă o serie de subiecte, inclusiv pe dimensiunea umanitară, a drepturilor omului, social-economică și cu privire la libertatea de circulație,” a mai menționat Maia Sandu.

În cursul întâlnirii, oficialii au accentuat, în mod repetat, că lupta împotriva corupției și contrabandei este una dintre cele mai importante priorități.

Amintim faptul că așa numitul ministrul afacerilor externe din regiunea transnistreană, Vitalie Ignatiev, a declarat pe 13 ianuarie că partea moldovenească nu se grăbește să rezolve problema reținerii mărfurilor la punctul de control Cuciurgan și pe teritoriul Moldovei. De asemenea, el crede că situația politică din Moldova poate împiedica dezvoltarea procesului de negociere.

„După alegerile prezidențiale, subiectul principal este acum alegerile parlamentare anticipate din Moldova. Putem presupune cu precauție că în prima jumătate a anului nu ar trebui să ne așteptăm la nicio dinamică specială”, a spus Ignatiev în cadrul unei emisiuni televizate.

În același timp, Ignatiev a anunțat disponibilitatea părții transnistrene de a se întâlni la nivelul reprezentanților politici și al grupurilor de experți. „Așteptăm un răspuns de la Chișinău”, a spus el.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei | NewsMaker

Primele alegeri locale în Călinești și Leova, după amalgamare: CEC a stabilit data scrutinului

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit pentru data de 16 noiembrie 2025 organizarea alegerilor locale noi în comuna Călinești (raionul Fălești) și în orașul Leova (raionul Leova). Decizia a fost luată în urma procesului de amalgamare voluntară, prin care au fost comasate mai multe unități administrativ-teritoriale, în vederea consolidării sistemului administrației publice locale.

Astfel, în comuna Călinești, noile alegeri sunt organizate pentru funcția de primar și pentru constituirea unui nou Consiliu comunal. Noua unitate administrativ-teritorială va include localitățile Călinești, Chetriș, Chetrișul Nou și Hîncești. În total, au fost stabilite 13 mandate de consilier comunal.

Pentru orașul Leova, alegerile vizează de asemenea funcția de primar și un nou Consiliu orășenesc, cu 23 de mandate de consilier. Noua unitate va cuprinde orașul Leova și satele Sărata-Răzeși, Sîrma și Tochile-Răducani.

CEC precizează că mandatele actualilor primari și consilieri locali vor înceta la data validării noilor mandate, respectiv la constituirea legală a noilor consilii.

Amintim că, pentru aceeași dată – 16 noiembrie 2025 – CEC a mai stabilit organizarea alegerilor locale noi în alte patru localități: satul Ustia (raionul Glodeni), comuna Natalievca (raionul Fălești), comuna Cremenciug (raionul Soroca) și satul Bașcalia (raionul Basarabeasca).

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: