„Nu îmi fac griji pentru confortul hoților, dar suntem condamnați la CEDO”. În Moldova va fi construit un penitenciar de €50 mln
Full Article 3 minutes read

„Nu îmi fac griji pentru confortul hoților, dar suntem condamnați la CEDO”. În Moldova va fi construit un penitenciar de €50 mln

Până în anul 2025, în Republica Moldova ar urma să fie construit un penitenciar modern, care să permită detenția persoanelor condamnate la privare de libertate, în condiții adecvate. Costurile acestuia se ridică la circa 50 mln de euro. Declarația a fost făcută de către ministrul Justiției Sergiu Litvinenco, în cadrul dezbaterii, în Parlament, a moțiunii de cenzură inițiată de Fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.

„Este o problemă care durează de mulți ani. O soluție a fost identificată în 2014, când s-a reușit cu suportul partenerilor internaționali, ai Consiliului Europei, să fie identificați bani pentru construcția unui nou penitenciar. Dar, din păcate, din 2014 până în 2021, nu s-a pus nici măcar piatra de temelie pentru construcția acestui penitenciar”, a menționat Sergiu Litvinenco.

Ministrul Justiției a relatat că, odată cu venirea sa în fruntea instituției, a fost deblocat procesul cu privire la inițierea licitației, pentru identificarea companiei care să efectueze lucrările de construcție.

„Procesul era blocat atunci când am venit eu la minister, la unitatea de implementare nu era nici măcar un manager. Am deblocat acest proces, am modificat legislația, am permis desemnarea unui șef interimar al unității de implementare. Unitatea are ca sarcină să inițieze procedurile ce țin de licitația pentru identificarea companiei care se va ocupa de construcția penitenciarului la începutul anului viitor. Sper foarte mult ca noi să reușim să pornim această licitație”, a explicat Litvinenco.

Costurile inițiativei se ridică la circa 50 mln de euro.

„Suma pe care o putem absorbi sau procesa în situația în care ne mișcăm repede depășește 50 mln de euro. Evident, este o licitație mai specifică, nu este simplă. Dar sper că această sarcină va fi realizată timp de 4 ani, așa cum ne-am angajat prin programul de guvernare. Este o chestiune reală și voi face tot posibilul să avem acest penitenciar în 2024-2025. Nu îmi fac griji neapărat pentru confortul hoților care ar trebui să ajungă într-un penitenciar, dar în principal, de faptul că R. Moldova, ca stat, suntem condamnați de CEDO pentru că nu avem condiții adecvate pentru deținuți”, a conchis ministrul Justiției.

***

Pe 1 ianuarie 2019 a intrat în vigoare mecanismul compensatoriu pentru soluționarea reclamațiilor privind condițiile inumane de detenție. La un an de la implementarea acestui mecanism, guvernul a decis să instituie un moratoriu din cauza faptului că majoritatea deținuților au cerut în instanță reducerea pedepselor din cauza condițiilor precare de detenție. În urma aplicării acestui mecanism, au fost eliberați din închisori 163 de persoane, iar cuantumul despăgubirilor de ridică la aproape două milioane de lei.

Printre cazurile de rezonanță în care a fost aplicat acest mecanism compensatoriu se numără cel al fostului premier Vlad Filat, eliberat în urmă cu un an din închisoare după ce sentința de condamnare de nouă ani a fost redusă cu 682 de zile.

Numărul cel mai mare de deţinuţi din R. Moldova este concentrat în Penitenciarul nr. 13 – Chişinău. Această instituţie găzduieşte anual peste 12 000 de persoane, fiind izolatorul de urmărire penală cu cea mai mare fluctuaţie.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: