Mediafax

„Nu mă interesează distanța dintre mese, pentru că mesele nu fac COVID-19”. Directorul ANSP, despre regulile pentru sectorul HoReCa

În contextul în care de pe 15 iunie, sectorul HoReCa și-a reluat activitatea, directorul Agenției Naționale de Sănătate Publică a făcut unele precizări referitor la regulile privind prevenirea răspândirii infecției COVID-19.

„Nu mă interesează distanța dintre mese, pentru că mesele nu fac COVID-19. Mă interesează distanța dintre beneficiari, care trebuie să fie nu mai mică 1,5-2 metri”, a declarat Nicolae Furtună.

Totodată, reprezentanții unităților de alimentație publică trebuie să respecte următoarele măsuri:

– Efectuarea dezinfecției utilajului de lucru, suprafețelor și spațiilor de depozitare, producere și deservire la deschiderea localurilor;

– Monitorizarea stării de sănătate a angajaților și realizarea termometriei la începutul zilei de muncă;

– Asigurarea angajaților cu echipament de protecție (măști, mănuși, șorțuri, viziere);

– Instalarea la intrarea în local, a dezinfectantului pentru mâini pe bază de alcool;

– Instalarea ecranelor de protecție la case și locurile de preluare a comenzilor;

– Efectuarea termometriei fiecărui vizitator la intrarea în local;

– Asigurarea respectării distanței fizice de 1,5 – 2 m între persoane. Se permite deservirea la mese a maximum 4 persoane (excepție sunt membrii familiei de gardul unu și doi);

– Dezinfectarea meselor după fiecare client;

– Dezinfectarea spațiilor de lucru a personalului, spațiilor de deservire și grupurilor sanitare la fiecare 2 ore.

Totodată, Nicolae Furtună a reiterat faptul că persoane sunt obligate să poarte măști de protecție în spațiile închise. În spațiile deschise, purtatul măștilor nu este obligatoriu dacă distanța socială este respectată.

Menționăm că până în prezent, în Republica Moldova au fost confirmate 11 879 de cazuri de coronavirus, dintre care 4674 sunt cazuri active.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Daniel Vodă

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, despre interdicția lui Ion Ceban în Schengen: „Nu e știrea zilei”

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că interdicția de intrare în România și în spațiul Schengen a primarului Chișinăului, Ion Ceban, nu reprezintă o „știre a zilei”. El susține că, cel mai probabil, Ceban era deja informat despre această măsură înainte ca informația să fie făcută publică și că el ar trebui să ofere explicații. Totodată, Vodă a subliniat că informațiile transmise de instituțiile statului, inclusiv ale României, „se bazează pe fapte concrete”.

„Nu aș spune că este neapărat știrea zilei,” a afirmat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, în cadrul emisiunii Puterea a Patra.

El a explicat că toate detaliile legate de acest caz ar trebui să vină din partea lui Ceban și că probabil el știa deja despre această interdicție.

„Toate explicațiile referitor la acest caz ar trebui să le ofere domnia sa. Am văzut un video filmat, dar dumneavoastră, ca jurnalist, nu ați avut posibilitatea să adresați întrebări sau să faceți precizări. Nimeni din presă probabil nu a putut să o facă. Pentru mine, întrebarea centrală este că — pentru orice cetățean, când se aplică interdicția, persoana este informată. Deci, probabil, persoana a știut această informație înainte să devină publică, dar a ținut-o și nu a comunicat despre acest lucru”, a menționat Vodă.

Fiind întrebat „ce pericol” reprezintă Ion Ceban, întrucât acesta a fost argumentul autorităților române, Daniel Vodă a menționat:

„Cetățenii trebuie să fie atenți și pe viitor când unii politicieni ar putea să se prefacă și să aibă cu totul alte interese. Atunci când unele instituții ale statului, fie ale României, fie ale altor democrații cu instituții consolidate, transmit anumite informații, cu siguranță acestea se sprijină pe fapte”, a subliniat reprezentantul Guvernului.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban. Alături de edilul capitalei, alți doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost vizați de aceeași decizie. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. În presa din Moldova și România se vehiculează că ar fi vorba despre ex-jurnalista Natalia Morari și fostul premier Vasile Tarlev.

Ion Ceban a calificat decizia în privința sa drept „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: