Mediafax

„Nu mă interesează distanța dintre mese, pentru că mesele nu fac COVID-19”. Directorul ANSP, despre regulile pentru sectorul HoReCa

În contextul în care de pe 15 iunie, sectorul HoReCa și-a reluat activitatea, directorul Agenției Naționale de Sănătate Publică a făcut unele precizări referitor la regulile privind prevenirea răspândirii infecției COVID-19.

„Nu mă interesează distanța dintre mese, pentru că mesele nu fac COVID-19. Mă interesează distanța dintre beneficiari, care trebuie să fie nu mai mică 1,5-2 metri”, a declarat Nicolae Furtună.

Totodată, reprezentanții unităților de alimentație publică trebuie să respecte următoarele măsuri:

– Efectuarea dezinfecției utilajului de lucru, suprafețelor și spațiilor de depozitare, producere și deservire la deschiderea localurilor;

– Monitorizarea stării de sănătate a angajaților și realizarea termometriei la începutul zilei de muncă;

– Asigurarea angajaților cu echipament de protecție (măști, mănuși, șorțuri, viziere);

– Instalarea la intrarea în local, a dezinfectantului pentru mâini pe bază de alcool;

– Instalarea ecranelor de protecție la case și locurile de preluare a comenzilor;

– Efectuarea termometriei fiecărui vizitator la intrarea în local;

– Asigurarea respectării distanței fizice de 1,5 – 2 m între persoane. Se permite deservirea la mese a maximum 4 persoane (excepție sunt membrii familiei de gardul unu și doi);

– Dezinfectarea meselor după fiecare client;

– Dezinfectarea spațiilor de lucru a personalului, spațiilor de deservire și grupurilor sanitare la fiecare 2 ore.

Totodată, Nicolae Furtună a reiterat faptul că persoane sunt obligate să poarte măști de protecție în spațiile închise. În spațiile deschise, purtatul măștilor nu este obligatoriu dacă distanța socială este respectată.

Menționăm că până în prezent, în Republica Moldova au fost confirmate 11 879 de cazuri de coronavirus, dintre care 4674 sunt cazuri active.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

DW

Institutul Economic German: exporturile din Rusia au crescut în pofida războiului și sancțiunilor

În ciuda sancțiunilor occidentale, exporturile din Federația Rusă către 20 de țări — cei mai mari parteneri comerciali — au crescut cu 18% în perioada războiului din Ucraina, ajungând la 330 de miliarde de dolari. Aceste calcule, ajustate în funcție de inflație, se regăsesc într-un raport publicat 13 iunie de Institutul Economic German (IW) din Köln. Institutul a comparat datele privind exporturile Federației Ruse din anii 2024 și 2021.

Trezoreria de război a lui Putin rămâne bine alimentată”, se arată în comunicatul publicat de IW, potrivit DW. Potrivit datelor institutului, principalul partener comercial al Federației Ruse în anul 2024 a fost China, care a achiziționat mărfuri rusești în valoare de 130 de miliarde de dolari. Comparativ cu 2021, acest indicator a crescut cu 67%.

Pe locul al doilea în ceea ce privește importurile de bunuri din Rusia se află India. Înainte de război, India ocupa locul 12, însă de atunci livrările către această țară au crescut cu 680%. Cea mai mare parte constă în petrol.

Printre cei mai importanți parteneri comerciali ai Rusiei, economiștii germani au menționat, de asemenea, Brazilia și Turcia. De asemenea, exporturile rusești către Armenia au crescut cu 423% după începutul războiului, către Uzbekistan — cu 125%, iar către Israel — cu 240%, fiind vorba în principal tot despre petrol.

În același timp, livrările către Germania au scăzut cu 92%, practic ajungând aproape de zero. Către Italia — au scăzut cu 83%, iar către Cehia — cu 51%. Economiștii de la IW concluzionează că are loc o „redirecționare a fluxurilor comerciale” din Rusia, în special către țările din lumea a treia.

În ciuda tuturor eforturilor europene, trezoreria de război a lui Putin nu se golește. Regimul exploatează abil lacunele din sistemul de sancțiuni pentru a-și consolida resursele financiare. Datele preliminare pentru anul 2025 arată, de asemenea, că în această privință s-a schimbat foarte puțin”, scrie IW.

Institutul consideră că cea mai puternică lovitură dată exporturilor Rusiei ar putea fi reducerea plafonului de preț pentru petrolul rusesc și impunerea de sancțiuni împotriva „flotei din umbră” de petroliere.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: