NewsMaker

„Nu pot fi acoperite integral din fonduri publice”. Ministerul Infrastructurii, despre restanțele salariale de la CFM

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a declarat că întreprinderea „Calea Ferată din Moldova” (CFM) este „strategică pentru economia națională”. Totuși, potrivit Ministerului, „nu pot fi acoperite integral din fonduri publice” cheltuielile acesteia – cum ar fi salariile, combustibilul și alte costuri operaționale. Ministerul a mai spus că obiectivul autorităților este ca întreprinderea „să devină o companie independentă financiar” și a adăugat că Guvernul „rămâne ferm în angajamentul său de a sprijini procesul de modernizare și de a evita orice risc de faliment”. 

Pe 14 februarie, mai mulți angajați ai întreprinderii „Calea Ferată din Moldova” au ieșit la protest în 7 localități din țară. La Chișinău, în fața manifestanților a ieșit secretarul de stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Mircea Păscăluță.

Între timp, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a publicat o declarație în contextul protestelor. Ministerul a spus că „în ultimii 10-15 ani, întreprinderea de stat „Calea Ferată din Moldova” a fost gestionată cu multă neglijență, iar situația creată constituie o moștenire a lipsei de viziune în management”. Potrivit Ministerului, astăzi, conducerea Calea Ferată din Moldova „face tot efortul pentru a redresa situația, iar prioritatea zero este plata salariilor angajaților și înlăturarea pierderilor financiare”.

Ministerul a adăugat că, în calitate de autoritate responsabilă de politica feroviară, este „în dialog permanent cu conducerea CFM, demarând mai multe acțiuni pentru stabilizarea financiară și operațională a întreprinderii”.

Investim în modernizarea infrastructurii feroviare – cu sprijin european de peste 250 de milioane de euro, sunt în derulare proiecte de reabilitare a liniilor cheie (Tighina-Giurgiulești, Ocnița-Căinari), redeschiderea podului Fălciu și modernizarea segmentului Văleni. Aceste investiții, realizate în colaborare cu Uniunea Europeană, vor contribui la creșterea fluxului de mărfuri și la consolidarea stabilității economice a CFM.

Implementăm mecanismului MAIC și a subvențiilor PSO – aceste instrumente financiare sunt esențiale pentru acoperirea costurilor de infrastructură și menținerea serviciilor publice de transport feroviar.

A fost inițiat audit intern și optimizarea cheltuielilor – APP desfășoară un audit detaliat pentru identificarea și corectarea ineficiențelor financiare și operaționale, în vederea gestionării eficiente a resurselor companiei.

Restructurarea organizațională – procesul de transformare a CFM în trei entități distincte (infrastructură, transport de pasageri, transport de mărfuri) este în desfășurare. Această structurare va permite o mai bună gestionare a activităților și va facilita atragerea de investiții private.

Digitalizarea proceselor și integrarea în rețeaua europeană – se lucrează la digitalizarea proceselor operaționale și la elaborarea actelor normative necesare pentru alinierea rețelei feroviare din Moldova la standardele europene”, au comunicat reprezentanții Ministerului.

Potrivit Ministerului, cheltuielile curente, cum ar fi salariile, combustibilul și alte costuri operaționale „nu pot fi acoperite integral din fonduri publice”.

„Obiectivul nostru comun este ca CFM să devină o companie independentă financiar, care să funcționeze pe principii economice sustenabile. CFM este o întreprindere strategică pentru economia națională, iar Guvernul Republicii Moldova rămâne ferm în angajamentul său de a sprijini procesul de modernizare și de a evita orice risc de faliment”, se mai arată în declarația Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

***

Pe 23 ianuarie, întreprinderea „Calea Ferată din Moldova” anunța că are restanțe salarie, formate în perioada august-decembrie 2024, față de aproape 5 mii de angajați. Restanțele, a adăugat întreprinderea, depășesc cifra de 156 de milioane de lei. Detalii AICI.

Ion Zaporojan, președintele Federației Sindicale a Feroviarilor din Republica Moldova, a declarat că „angajații din cele 31 de filiale ale întreprinderii „Calea Ferată din Moldova” nu și-au primit salariile pentru lunile august 2024 – ianuarie 2025”. Detalii AICI.

În dimineața zilei de 14 februarie, directorul general interimar al CFM Serghei Tomșa a declarat că înțelege „frustrarea și nemulțumirea” feroviarilor și că „lipsa salariilor luni la rând este o situație inacceptabilă”. „Vă cer doar un lucru: să rămânem uniți și să avem încredere că împreună vom reuși să redresăm CFM”, a comunicat Tomșa, adăugând că în curând vor fi comunicate „detalii clare despre următorii pași”, inclusiv „despre momentul în care putem începe plata restanțelor salariale”. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

„Vrem siguranță, pe stradă și în casă”: Marșul Pride, marcat de incidente și îmbrânceli

Marșul Pride, organizat de comunitatea LGBTQ din Moldova, nu a trecut fără incidente. Evenimentul a început cu o scurtă întârziere, după ce primăria nu ar fi coordonat blocarea traficului cu poliția, deși anterior ar fi emis autorizația pentru desfășurarea marșului. Organizatorii au acuzat municipalitatea de intimidare și încălcarea drepturilor. Manifestanții au continuat marșul pe carosabil, chiar dacă traseul stabilit nu a fost respectat.

„Primăria, după ce a dat pe 29 declarația și autorizația pentru desfășurarea marșului Pride, și-a încălcat azi declarația, drepturile noastre și nu a vrut să blocheze traseul pe care a fost anunțat marșul Pride. Este o intimidare, o încălcare a drepturilor noastre. Acum ne cer să mergem pe carosabil, nu pe traseul stabilit, dar vom merge înainte pentru că drepturile noastre nu sunt subiect politic pentru domnul Ceban”, a declarat activistul LGBTQ Vasile Micleușanu, organizator al marșului Pride.

Manifestanții au fost redirecționați în cele din urmă de poliție pe strada Șciusev. „Libertate” și „Vrem siguranță, pe stradă și acasă” – a scandat mulțimea.

„Astăzi nu mă simt în siguranță”, a declarat Oxana Gumennaia, adjuncta Avocatului Poporului. Ea a precizat pentru NM că este prezentă la marș pentru a monitoriza respectarea dreptului la întrunire.

„Astăzi am făcut un pas înapoi. Acest marș amintește de modul în care se desfășura marșul în 2013” – perioadă în care marșurile Pride erau constant perturbate – a declarat pentru NM juristul și activistul Ion Bambuleac.

Marșul din acest an a avut loc pe fundalul mai multor contra-proteste organizate în capitală de politicieni și reprezentanți ai bisericii. De dimineață, socialiștii au pornit un marș „pentru familie” în centrul capitalei. Tot în centru, comuniștii, în frunte cu fostul președinte Vladimir Voronin, au protestat împotriva LGBT și pentru „familia tradițională”. La manifestație s-a alăturat și fostul premier Vasile Tarlev, liderul partidului „Viitorul Moldovei”. Manifestațiile s-au desfășurat pe fundalul clopotelor și al rugăciunilor, în fața Catedralei Mitropolitane. Vezi detalii – AICI.

Tot în centrul capitalei, un grup de preoți și credincioși, înarmați cu agheasmă și cruci, au rostit rugăciuni în fața monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt și au cerut modificarea legii pentru interzicerea familiilor și relațiilor „netradiționale”. După mai bine de o oră de protest, aceștia au pornit pe bulevardul Bodoni, în întâmpinarea marșului Pride.

Marșul a degenerat în îmbrânceli, când preoți și credincioși au încercat să spargă cordonul poliției pentru a ajunge la participanții Pride. În altercații a fost implicat și un bărbat care ținea un copil în brațe. Contactată de NM, poliția a condamnat orice formă de violență și a făcut apel la responsabilitatea participanților.

Potrivit estimărilor, la marșul Pride din acest an au participat în jur de 700 de persoane. Cifra nu a fost anunțată, deocamdată, oficial, nici de organizatori, nici de oamenii legii.


Disclaimer! Redacția NM condamnă orice formă de discriminare, revanșism, xenofobie, limbaj al urii și exploatare a fobiilor și stereotipurilor în scopuri politice. Nu tolerăm manipulările îndreptate către divizarea oamenilor în „ai noștri” și „străini” în funcție de naționalitate, proveniență etnică, limbă, religie sau convingeri, sex, vârstă, posibilități limitate, viziuni, loc de trai, apartenență, orientare sexuală, etc. Misiunea noastră este informarea corectă a cititorilor despre ceea ce se întâmplă și susținerea principiilor drepturilor omului, toleranței, libertății de exprimare și gândire, diversitate, precum și respectarea drepturilor minorităților.



Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: