Președinta țării Maia Sandu susține că R. Moldova nu dispune de adăposturi suficiente în cazul unui eventual război, întrucât marea majoritatea dintre ele au fost privatizate, iar în timp au ajuns într-o stare deplorabilă și nu mai pot fi reabilitate. Cu toate acestea, pe termen lung, Chișinăul își propune să soluționeze această problemă.
În cadrul conferinței de presă din 4 aprilie, președinta țării a fost rugată să comenteze situația cu privire la adăposturile anti-bombă din Republica Moldova. Șefa statului nu a precizat numărul buncărelor de care dispune țara, însă a menționat că marea majoritate sunt într-o stare deplorabilă și nu pot fi utilizate.
„Celei mai mari părți a adăposturilor le-a fost schimbată destinația, nu au fost întreținute, s-au deteriorat. Sunt avariate și puține mai pot fi reabilitate. Asta este realitatea. Nu putem construi timp de o lună adăposturi suficiente. Acolo unde sunt controlate de stat, lucrurile se îmbunătățesc. Dar în mare parte acolo unde au avut loc privatizări, a fost schimbată destinația sau acestea nu au fost întreținute și sunt în stare gravă, nu mai e nimic de făcut”, a răspuns Sandu.
Șefa statului a dat vina pe „iresponsabilitate” pentru starea de lucruri.
„Sunt adăposturi, dar nu sunt suficiente. Timp de o lună sau două situația nu poate fi îmbunătățită. Dar în timp, desigur, e responsabilitatea statului, în primul rând și a noastră a tuturor să schimbăm starea de lucruri. Așa cum nimeni nu și-a imaginat că putem să ajungem să vedem asemenea atrocități în vecinătatea noastră, aceasta nu a fost o prioritate. Dincolo de iresponsabilitatea generală în statul Republica Moldova, care a contribuit la acest lucru”, a conchis Maia Sandu.
Mai multe detalii despre buncărele din Moldova, cum au ajuns să arate și ce ar trebui să facă populația în caz de pericol citiți în reportajele: „În căutarea adăpostului pierdut. Cum arată buncărele din Moldova și câte persoane pot adăposti” și Cine (nu) e responsabil de buncărele din Moldova. În căutarea adăpostului pierdut. Partea a II-a.