Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare are o comunicare permanentă cu fermierii, care „sunt foarte diferiți și au probleme extrem de specifice”. Instituția nu poate veni cu soluții generalizate pentru toți agricultorii. Precizările au fost făcute de ministrul Vladimir Bolea. Potrivit oficialului, „nu se vine și se spune că „uite, asta eu vreau și dacă nu-mi dai, eu ies și protestez””.
„Noi avem o comunicare permanentă cu toți agricultorii, în Republica Moldova sunt 30 de asociații profesionale, o dată la două luni – o dată în lună… pentru că ei sunt foarte și foarte diferiți și au probleme extrem de specifice. Noi acum vorbim despre un grup de agricultori, extrem de importanți pentru Republica Moldova, care sunt într-o situație de criză și noi vorbim despre producătorii de cereale. (…) Nu putem vorbi despre soluții generalizate pentru toți. Noi am venit și am propus agricultorilor în dialogul pe care îl avem noi, numai dialogul înseamnă că se discută. Nu se vine și se spune că: uite, asta eu vreau și dacă nu-mi dai, eu ies și protestez. (…) Eu nu o să repet că noi am dat în loc de un miliard o sută, cât se dădea în mod obișnuit, am dat un miliard 900 de milioane anul curent, bani pentru agricultori – toți au intrat în conturile agricultorilor din Republica Moldova”, a comunicat ministrul.
Potrivit lui Bolea, în 2022 au fost depuse 15 591 de dosare la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură pentru subvenționare – în sumă de 2,3 miliarde. „Anul curent, în 2023, avem 15 866 – mai mult cu o sută de dosare – și suma se ridică la 2,6 miliarde de lei”, a adăugat el.
„Măsura pe care o propun colegii noștri, în afara faptului că ea din punct de vedere juridic nu există nicăieri pe acest glob, dar ea nici nu… Nu poate fi așa ceva, nu există. Noi trebuie, printr-o decizie, să oprim orice relație contractuală între doi agenți economici, între toți agenții economici, între bănci. Noi trebuie să intervenim într-un mod extrem de brutal în tot sistemul bancar”, a explicat Bolea.
La aceeași emisiune, directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor Alexandr Slusari a numit declarațiile lui Bolea „povești”.
„Eu foarte atent, cu multă răbdare, chiar dacă tot clocotește în mine am ascultat această poveste. Din păcate, aceste momente care… când vine domnul Bolea la televiziune spune una, când se întâlnește cu noi – spune alta. Când se întâlnește recunoaște problemele noastre: „voi aveți dreptate, eu îmi asum această întârziere, da – trebuia să facem acest lucru jumătate de an în urmă””, a reacționat Slusari la declarațiile ministrului.
***
Asociația „Forța Fermierilor” a anunțat că va ieși la un protest masiv, împreună cu Federația Națională a Fermierilor. Manifestanții intenționau să desfășoare un protest non-stop, în PMAN, în perioada 21 noiembrie – 31 decembrie și un marș la fel zilnic în perioada 22-26 noiembrie. Potrivit unei declarații prealabile a Asociației Forța Fermierilor și Federației Naționale a Fermierilor din Moldova către Primăria Chișinău, circa 1 000 de protestatari intenționau să iasă la protest, cu 500 unități de tehnică agricolă. De ce sunt „supărați” pe Guvern și ce spun autoritățile, vezi AICI.
Pe 22 noiembrie, fermierii s-au deplasat cu tractoarele spre capitală. Circulația rutieră pe șoseaua Hîncești, la intrarea în Chișinău, a fost blocată în seara zilei de zeci de fermieri care au ajuns la Chișinău pentru a protesta împotriva Guvernului în raport cu problemele lor. Poliția a făcut apel la agricultori să elibereze strada și a menționat că îi va sancționa pe toți cei care periclitează libera circulație. Ulterior, oamenii legii au deblocat șoseaua.
În dimineața zilei de 23 noiembrie, agricultorii au pornit cu tehnica agricolă în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN). Manifestația s-a lăsat, însă, cu incidente. Pe șoseaua Hîncești, un agricultor și un șofer, nemulțumit de ambuteiajele create de fermieri, s-au luat la îmbrânceli. La scurt timp, pe rețelele de socializare au fost distribuite imagini video în care mai mulți manifestanți atacă o mașină a poliției. Pentru a dispera mulțimea, la fața locului au intervenit mascații de la Fulger.
Inspectoratul General al Poliției a condamnat acțiunile agricultorilor prezenți pe șoseaua Hîncești. Oamenii legii au dat asigurări că toți fermierii implicați în incident, cât și organizatorii, vor fi documentați corespunzător.
În reacție, președintele Asociației „Forța Fermierilor” Alexandr Slusari a acuzat poliția că ar fi primit „ordine de sus” pentru a provoca fermierii și a-i împiedica să ajungă în PMAN. În cele din urmă, tractoarele fermierilor au ajuns în seara zilei de 23 noiembrie în Piața Marii Adunări Naționale.
Oamenii legii au deschis o cauză penală, urmare a acțiunilor fermierilor. Anunțul a fost făcut pe 24 noiembrie de șeful Inspectoratului General al Poliției Viorel Cernăuțeanu. Potrivit lui Cernăuțeanu, „unele persoane și-au permis să atenteze la bunurile statului”. Prin urmare, el a cerut organizatorilor „să desfășoare întrunirea care au planificat-o conform declarației prealabile”.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!