Angajații Stației de Irigare Briceni nu și-au primit salariile timp de aproape un an. Anunțul a fost făcut de deputații Platformei Demnitate și Adevăr (PDA), Alexandr Slusari și Inga Grigoriu, joi, 30 ianuarie. Aceștia au fost însoțiți la conferința de presă de un grup de muncitori ai întreprinderii, care s-au plâns că nu sunt remunerați, deși continuă să muncească.
„73 de angajați ai întreprinderii de stat din Briceni care se ocupă cu irigarea terenurilor agricole, timp de un an nu primesc salariile. Problema a apărut în primăvara lui 2019. Am intervenit, am scris solicitări, am avut zeci de întrevederi. În această perioadă s-au schimbat trei șefi ai Agenției Servicii Publice. Am reușit să fie achitate salariile pentru 3-4 luni. Atunci a intervenit și Ministerul Economiei, deși și atunci era o mare-mare rezistență. După schimbarea guvrnului, situația a revenit la punctul zero, de la care am pornit în primăvară”, a anunțat Alexandr Slusari.
Potrivit angajaților întreprinderii, în prezent, suma datoriilor la salarii constituie peste 2 mln de lei și cuprinde perioada februarie 2019 – până în prezent.
„Cineva nu a primit salariul pentru un an, cineva pentru 11 luni. În pofida eforturilor colectivului și a deputaților, dezmățul continuă, chiar dacă întreprinderea funcționează și încasează ceva bani. Se face pe fundalul indiferenței conducerii întreprinderii și a conducerii Agenției Proprietății Publice. Mă mir că au avut bani să vină din Briceni. Este o catastrofă națională dacă avem așa cazuri în Republica Moldova”, a mai spus Slusari.
După conferința deputaților PDA, în fața jurnaliștilor și-a făcut apariția președintelui Comisiei legislative agricultură şi industrie alimentară, Radu Mudreac. Acesta a anunțat că în cadrul Stației de Irigare Briceni va fi realizat un audit, pentru a fi identificate problemele cu care se confruntă întreprinderea. Totodată, deputatul socialist a declarat că problema este politizată.
„Cineva încearcă acelor probleme să le ofere un ambalaj politic și nu mai puțin, să facă o manipulare politică. Nu a apărut ieri această problemă, a apărut de la începutul anului, mai bine zis este tărăgănată de la începutul lui 2018. Cinci luni guvernul Maiei Sandu a avut toate pârghiile și susținerea politică și nu a încercat să susțină această problemă”, a adăugat deputatul.
Am solicitat o reacție de la ministrul Economiei, Anatol Usatîi, însă acesta ne-a spus că se află în Ucraina și nu poate să ne răspundă la întrebări. Reprezentanții Agenției Servicii Publice și cei ai Ministerului Economiei nu ne-au răspuns la telefon până la ora publicării articolului.