Vicepremierul și ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi, a declarat că le-a transmis partenerilor americani că, pentru țara noastră, „este dureros să audă critică nefondată” la adresa USAID. Potrivit lui Popșoi, cu sprijinul USAID „s-au făcut cu adevărat lucruri extraordinare, care nu pot fi negate”. „Poate ar fi cazul – nu știu dacă va veni – dar domnul Musk se poate convinge inclusiv pe loc, aici – în Republica Moldova, mergând la Cybercor, Artcor, la Mediacor, să viziteze industria vitivinicolă care a fost ajutată semnificativ de către USAID”, a adăugat Popșoi.
„Am spus franc tuturor partenerilor americani că e dureros să auzim asemenea critică nefondată la adresa acestei organizații, ori s-au făcut cu adevărat lucruri extraordinare care nu pot fi negate. Și inclusiv în perioada primei administrații Trump s-au făcut lucruri extraordinare în Republica Moldova. Și poate ar fi cazul – nu știu dacă va veni – dar domnul Musk se poate convinge inclusiv pe loc, aici – în Republica Moldova, mergând la Cybercor, Artcor, la Mediacor, să viziteze industria vitivinicolă care a fost ajutată semnificativ de către USAID… să-și crească capacitățile de marketing, acel brand de țară. Inclusiv consumatorii din Statele Unite se bucură de calitatea vinului nostru”, a comunicat Popșoi la emisiunea „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.
„Avem ferma încredere că aceste mici neînțelegeri vor fi depășite și vom consolida în continuare parteneriatul strategic dintre Republica Moldova și Statele Unite”, a declarat Popșoi.
Totodată, oficialul moldovean a spus că le-a menționat „partenerilor americani, celor republicani – care poate au o anumită tangență cu Elon Musk, că piața noastră deși este mică, cu siguranță la noi există cerere și dorință pentru un eventual Supercharger Tesla”.
Menționăm că recent Mihai Popșoi a efectuat o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii. La Washington, șeful diplomației moldovenești a avut întrevederi cu oficiali ai Departamentului de Stat, Congresului SUA și Consiliului Național de Securitate.
***
După preluarea mandatului de președinte SUA, pe 20 ianuarie 2025, Donald Trump a suspendat aproape toată asistența internațională americană pentru 90 de zile, cu scopul de a efectua un audit cu privire la conformitatea acesteia cu politica externă a noii administrații.
Ulterior, miliardarul Elon Musk, desemnat de președintele american Donald Trump să coordoneze măsurile de reducere a cheltuielilor federale, a anunțat că lucrează la închiderea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Această agenție, creată în 1961 printr-un act al Congresului SUA, gestiona un buget de peste 40 de miliarde de dolari anual.
Între timp, Donald Trump a menționat Republica Moldova pentru a treia oară în contextul asistenței USAID.
Pe 10 martie, secretarul american de stat, Marco Rubio, a anunțat că Statele Unite ale Americii anulează 83% din programele de finanțare ale USAID.
Pe 3 martie, președinta Maia Sandu a anunțat că autoritățile Republicii Moldova poartă discuții cu Statele Unite ale Americii pentru a vedea dacă anumite proiecte pot fi păstrate sau nu. Pe 5 martie, premierul Dorin Recean a declarat că Guvernul a identificat „oportunități” ca proiectele implementate în Republica Moldova cu sprijinul financiar al SUA, inclusiv cele în domeniul energetic, să continue. Iar pe 7 aprilie, revenit de la Washington, președintele Parlamentului Igor Grosu a anunțat că a avut discuții despre reluarea finanțării pe unele proiecte. „Sunt semnale bune”, a comunicat oficialul moldovean, adăugând că este bine ca „cei care finanțează să iasă primii și să facă anunțul”.