Mihai Popșoi / Facebook

„Nu știu dacă va veni”. Popșoi îl îndeamnă pe Musk să viziteze Artcor și Mediacor, proiectele susținute de USAID

Vicepremierul și ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi, a declarat că le-a transmis partenerilor americani că, pentru țara noastră, „este dureros să audă critică nefondată” la adresa USAID. Potrivit lui Popșoi, cu sprijinul USAID „s-au făcut cu adevărat lucruri extraordinare, care nu pot fi negate”. „Poate ar fi cazul – nu știu dacă va veni – dar domnul Musk se poate convinge inclusiv pe loc, aici – în Republica Moldova, mergând la Cybercor, Artcor, la Mediacor, să viziteze industria vitivinicolă care a fost ajutată semnificativ de către USAID”, a adăugat Popșoi.

„Am spus franc tuturor partenerilor americani că e dureros să auzim asemenea critică nefondată la adresa acestei organizații, ori s-au făcut cu adevărat lucruri extraordinare care nu pot fi negate. Și inclusiv în perioada primei administrații Trump s-au făcut lucruri extraordinare în Republica Moldova. Și poate ar fi cazul – nu știu dacă va veni – dar domnul Musk se poate convinge inclusiv pe loc, aici – în Republica Moldova, mergând la Cybercor, Artcor, la Mediacor, să viziteze industria vitivinicolă care a fost ajutată semnificativ de către USAID… să-și crească capacitățile de marketing, acel brand de țară. Inclusiv consumatorii din Statele Unite se bucură de calitatea vinului nostru”, a comunicat Popșoi la emisiunea „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

„Avem ferma încredere că aceste mici neînțelegeri vor fi depășite și vom consolida în continuare parteneriatul strategic dintre Republica Moldova și Statele Unite”, a declarat Popșoi.

Totodată, oficialul moldovean a spus că le-a menționat „partenerilor americani, celor republicani – care poate au o anumită tangență cu Elon Musk, că piața noastră deși este mică, cu siguranță la noi există cerere și dorință pentru un eventual Supercharger Tesla”.

Menționăm că recent Mihai Popșoi a efectuat o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii. La Washington, șeful diplomației moldovenești a avut întrevederi cu oficiali ai Departamentului de Stat, Congresului SUA și Consiliului Național de Securitate.

***

După preluarea mandatului de președinte SUA, pe 20 ianuarie 2025, Donald Trump a suspendat aproape toată asistența internațională americană pentru 90 de zile, cu scopul de a efectua un audit cu privire la conformitatea acesteia cu politica externă a noii administrații.

Ulterior, miliardarul Elon Musk, desemnat de președintele american Donald Trump să coordoneze măsurile de reducere a cheltuielilor federale, a anunțat că lucrează la închiderea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Această agenție, creată în 1961 printr-un act al Congresului SUA, gestiona un buget de peste 40 de miliarde de dolari anual.

Între timp, Donald Trump a menționat Republica Moldova pentru a treia oară în contextul asistenței USAID.

Pe 10 martie, secretarul american de stat, Marco Rubio, a anunțat că Statele Unite ale Americii anulează 83% din programele de finanțare ale USAID. 

Pe 3 martie, președinta Maia Sandu a anunțat că autoritățile Republicii Moldova poartă discuții cu Statele Unite ale Americii pentru a vedea dacă anumite proiecte pot fi păstrate sau nu. Pe 5 martie, premierul Dorin Recean a declarat că Guvernul a identificat „oportunități” ca proiectele implementate în Republica Moldova cu sprijinul financiar al SUA, inclusiv cele în domeniul energetic, să continue. Iar pe 7 aprilie, revenit de la Washington, președintele Parlamentului Igor Grosu a anunțat că a avut discuții despre reluarea finanțării pe unele proiecte. „Sunt semnale bune”, a comunicat oficialul moldovean, adăugând că este bine ca „cei care finanțează să iasă primii și să facă anunțul”.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Igor Grosu

Grosu, prezent la Congresul PNL: „Vom face lucruri frumoase pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului”

Igor Grosu, președintele Parlamentului și liderul Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate, a participat pe 12 iulie la Congresul extraordinar al Partidului Național Liberal (PNL) din România. Politicianul a susținut un discurs în timpul reuniunii, în care a urat succes PNL-ului și a făcut apel la liberali să fie alături de Republica Moldova la alegerile parlamentare din 28 septembrie, pentru a da statului o perspectivă „clară” privind integrarea europeană.

Noi, în Republica Moldova, urmărim foarte atent ce se întâmplă în România. Pentru că de felul cum merg lucrurile la București, în întreaga Românie foarte mult depind și felul în care merg lucrurile în R. Moldova. Vă mulțumesc pentru tot ajutorul pe care l-ați acordat constant la nivel de Guvern, la nivel de agenții, primării. Lucrul ăsta este apreciat, lucrul ăsta este de menționat de fiecare dată, fiindcă ajutorul României nu s-a oprit niciodată și este complicat să-l cuantificăm, pentru că el este continuu”, a declarat Igor Grosu.

Liderul PAS a mai notat interferențele ruse cu care s-a confruntat România în perioada alegerilor prezidențiale din 2025. E a subliniat că Rusia are o „atenție permanentă” față de România și Republica Moldova. „Ei ne privesc ca un tot întreg, ca un neam, ca o națiune. Măcar aici sunt sinceri, că ne tratează ca pe neamul românesc. Dvs ați simțit cumva pe pielea dvs lucruri pe care noi le simțim de 35 de ani, dar asta te face mai tare și mai pregătit”, a adăugat acesta.

Igor Grosu a remarcat că, în toamnă, și în Republica Moldova urmează să aibă loc alegeri parlamentare. Politicianul a declarat că scrutinul va fi despre calea pe care va merge statul, iar opțiunile sunt două: aderarea la UE sau rămânerea în „incertitudine”.

De ales nu prea avem multe. Dar un lucru simt și sunt sigur că cu ajutorul dvs, cu ajutorul prietenilor o să învingem și o să dăm Republicii Moldova o perspectivă foarte clară de integrare europeană. Vă rugăm să fiți alături. Și când spun că fiți alături, am în vedere să discutați cu primarii, primar la primar, ministru la ministru, om la om, politician la politician, să le transmiteți încrederea și sprijinul, că Republica Moldova nu este singură, are mulți prieteni și va reuși”, a menționat președintele PAS.

La final, Igor Grosu a urat succes în continuare Partidul Național Liberal, pe care l-a numit „partid-frate”. „Împreună o să facem echipă, împreună vom face lucruri frumoase pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului”, a spus el

Facebook/Igor Grosu

Precizăm că Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Național Liberal sunt membri ai Partidului Popular European – una dintre cele mai mari formațiuni transnaționale din Parlamentul European.

Congresul extraordinar al PNL a avut loc în Sala Unirii din Parlamentul României. Pe lângă liberali, la reuniune au mai participat președintele țării, Nicușor Dan, și reprezentanți ai formațiunilor din coaliția de guvernare.

În cadrul reuniunii a fost votată conducerea formațiunii. Astfel, premierul Ilie Bolojan a fost ales președinte al Partidului Național Liberal, cu 976 de voturi. El a fost singurul care a candidat pentru această poziție. De asemenea, vicepreședinți ai partidului au fost aleși Cătălin Predoiu, Ciprian Ciucu, Adrian Veştea şi Nicoleta Pauliuc, iar Dan Motreanu a fost numit secretar general al PNL.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: