Revenit de la Washington, președintele Parlamentului Igor Grosu a anunțat că a avut discuții despre reluarea finanțării pe unele proiecte. „Sunt semnale bune”, a comunicat oficialul moldovean, adăugând că este bine ca „cei care finanțează să iasă primii și să facă anunțul”.
Pe 7 aprilie, Igor Grosu a fost întrebat de jurnaliști dacă a discutat, la Washington, despre reluarea finanțării proiectelor USAID.
„Da, au fost discuții despre reluarea finanțării pe unele proiecte. Sunt semnale bune. Nu vreau să vă dau denumirea proiectelor, dar sunt proiecte din domenii prioritare. E bine cei care finanțează să iasă primii și să facă anunțul”, a comunicat oficialul moldovean.
Menționăm că Igor Grosu a efectuat o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii. Pe 3 aprilie, el a anunțat că se află la Washington, unde a avut „o serie de discuții cu senatori și congresmeni ai Departamentului de Stat al SUA”.
***
Amintim că, după preluarea mandatului de președinte SUA, pe 20 ianuarie 2025, Donald Trump a suspendat aproape toată asistența internațională americană pentru 90 de zile, cu scopul de a efectua un audit cu privire la conformitatea acesteia cu politica externă a noii administrații. Iar miliardarul Elon Musk, desemnat de președintele american Donald Trump să coordoneze măsurile de reducere a cheltuielilor federale, a anunțat că lucrează la închiderea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Această agenție, creată în 1961 printr-un act al Congresului SUA, gestiona un buget de peste 40 de miliarde de dolari anual. Pe 10 martie, secretarul american de stat, Marco Rubio, a anunțat că Statele Unite ale Americii anulează 83% din programele de finanțare ale USAID.
Pe 3 martie, președinta Maia Sandu a anunțat că autoritățile Republicii Moldova poartă discuții cu Statele Unite ale Americii pentru a vedea dacă anumite proiecte pot fi păstrate sau nu. Potrivit șefei statului, „în raport cu sprijinul pe care l-am avut de la Statele Unite și în special prin programele USAID, un program extrem de important pentru noi este programul pentru energie care presupunea investiții în linia de electricitate să ne conecteze pe dimensiunea Strășeni”: „Al doilea proiect pe energie ținea de capacitatea de stocare, la fel de important – și capacitatea de generare”.
Pe 5 martie, premierul Dorin Recean a declarat că Guvernul a identificat „oportunități” ca proiectele implementate în Republica Moldova cu sprijinul financiar al SUA, inclusiv cele în domeniul energetic, să continue. Premierul a menționat că instituțiile responsabile de politica externă lucrează pentru a se asigura că agenda țării noastre „este luată în considerare” de noua administrație de la Casa Albă.