Tudor Mardei | NewsMaker

Maia Sandu, întrebată dacă a discutat cu UE despre o posibilă finanțare în contextul situației privind USAID

Președinta Maia Sandu a fost întrebată de NewsMaker dacă a discutat cu oficialii europeni despre posibilitatea sprijinului financiar pentru Moldova, în contextul deciziei SUA de a suspenda finanțarea. Șefa statului a spus că autoritățile poartă discuții cu Statele Unite ale Americii pentru a vedea dacă anumite proiecte pot fi păstrate sau nu. „Și dacă nu, evident că vom discuta cu alți parteneri”, a precizat Maia Sandu.

„Având în vedere decizia SUA de a suspenda finanțarea pentru Republica Moldova, ați discutat despre acest lucru cu Uniunea Europeană și dacă blocul comunitar va continua să sprijine financiar Moldova pentru a acoperi aceste deficiențe?”, a fost întrebarea NewsMaker.

„În raport cu sprijinul pe care l-am avut de la Statele Unite și în special prin programele USAID, un program extrem de important pentru noi este programul pentru energie care presupunea investiții în linia de electricitate să ne conecteze pe dimensiunea Strășeni. Al doilea proiect pe energie ținea de capacitatea de stocare, la fel de important – și capacitatea de generare. Pentru toate aceste proiecte continuăm să discutăm cu Statele Unite, să vedem dacă putem păstra și dacă nu – evident că vom discuta cu alți parteneri să vedem cum putem continua aceste proiecte extrem de importante pentru cetățenii Republicii Moldova, pentru ca să putem să asigurăm cetățenii cu energie și ca să putem să reducem costurile cetățenilor pentru energie. Sunt proiecte importante și într-o formă sau alta le vom continua”, a răspuns șefa statului.

După preluarea mandatului, președintele american Donald Trump a suspendat aproape toată asistența internațională a SUA pentru 90 de zile, cu scopul de a efectua un audit cu privire la conformitatea acesteia cu politica externă a noii administrații. Elon Musk, desemnat de președintele american să conducă un grup pentru reducerea cheltuielilor guvernamentale, a declarat că lucrează la închiderea USAID.

Amintim, în februarie curent, ministra Justiției Veronica Mihailov-Moraru a anunțat că procesul de evaluare a averii şi integrităţii procurorilor va fi reluat cu susţinerea financiară a Comisiei Europene. Ministra a adăugat că vettingul a fost pus pe pauză după decizia SUA de a opri finanţarea pentru proiectele din justiţie. 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: