Tudor Mardei | NewsMaker

Maia Sandu, întrebată dacă a discutat cu UE despre o posibilă finanțare în contextul situației privind USAID

Președinta Maia Sandu a fost întrebată de NewsMaker dacă a discutat cu oficialii europeni despre posibilitatea sprijinului financiar pentru Moldova, în contextul deciziei SUA de a suspenda finanțarea. Șefa statului a spus că autoritățile poartă discuții cu Statele Unite ale Americii pentru a vedea dacă anumite proiecte pot fi păstrate sau nu. „Și dacă nu, evident că vom discuta cu alți parteneri”, a precizat Maia Sandu.

„Având în vedere decizia SUA de a suspenda finanțarea pentru Republica Moldova, ați discutat despre acest lucru cu Uniunea Europeană și dacă blocul comunitar va continua să sprijine financiar Moldova pentru a acoperi aceste deficiențe?”, a fost întrebarea NewsMaker.

„În raport cu sprijinul pe care l-am avut de la Statele Unite și în special prin programele USAID, un program extrem de important pentru noi este programul pentru energie care presupunea investiții în linia de electricitate să ne conecteze pe dimensiunea Strășeni. Al doilea proiect pe energie ținea de capacitatea de stocare, la fel de important – și capacitatea de generare. Pentru toate aceste proiecte continuăm să discutăm cu Statele Unite, să vedem dacă putem păstra și dacă nu – evident că vom discuta cu alți parteneri să vedem cum putem continua aceste proiecte extrem de importante pentru cetățenii Republicii Moldova, pentru ca să putem să asigurăm cetățenii cu energie și ca să putem să reducem costurile cetățenilor pentru energie. Sunt proiecte importante și într-o formă sau alta le vom continua”, a răspuns șefa statului.

După preluarea mandatului, președintele american Donald Trump a suspendat aproape toată asistența internațională a SUA pentru 90 de zile, cu scopul de a efectua un audit cu privire la conformitatea acesteia cu politica externă a noii administrații. Elon Musk, desemnat de președintele american să conducă un grup pentru reducerea cheltuielilor guvernamentale, a declarat că lucrează la închiderea USAID.

Amintim, în februarie curent, ministra Justiției Veronica Mihailov-Moraru a anunțat că procesul de evaluare a averii şi integrităţii procurorilor va fi reluat cu susţinerea financiară a Comisiei Europene. Ministra a adăugat că vettingul a fost pus pe pauză după decizia SUA de a opri finanţarea pentru proiectele din justiţie. 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Chișinăul, prima reacție după escaladarea tensiunilor din Orientul Mijlociu

Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi, a comentat în premieră poziția oficială a Chișinăului cu privire la escaladarea tensiunilor în Orientul Mijlociu. În cadrul emisiunii „Новая неделя” de la TV8, Popșoi a declarat că R. Moldova este o țară „iubitoare de pace” și că susține dreptul Israelului la autoapărare, condamnând totodată intențiile Iranului de a se dota cu arme nucleare.

„R. Moldova este o țară iubitoare de pace. Noi mereu optăm pentru dreptul internațional, bazat pe cooperare. Din păcate, conflictele în Orient escaladează. Ne dorim ca totul să se finalizeze cât mai curând. Republica Moldova mereu va susține pacea”, a declarat ministrul.

Referindu-se la actualul conflict dintre Iran și Israel, Mihai Popșoi a subliniat sprijinul Moldovei față de Israel și preocuparea față de amenințarea nucleară:

„R. Moldova susține dreptul Israelului la autoapărare. Iranul nu ascunde asta. Poziția oficială a Iranului și scopurile țării sunt de a șterge Israelul de pe fața pământului. În același context, avem o poziție principială în privința nerăspândirii armelor nucleare. Obținerea de către Iran a armelor nucleare nu va aduce nimic bun nici pentru Israel, nici pentru regiune.”

Ministrul a adăugat că este esențial ca factorii internaționali să asigure un control riguros asupra proliferării nucleare:

„Ar fi fost de dorit să se găsească o formă democratică de soluționare a întrebării, dar, din păcate, acum vedem lucrurile într-o formă extremă”, a concluzionat Mihai Popșoi.

***

Iranul a lansat șase rachete în direcția bazelor militare ale Statelor Unite din Qatar, relatează publicația Axios, citând surse proprii. În același timp, martori oculari au declarat pentru Reuters că în capitala Doha se aud explozii, cauzate, cel mai probabil, de activarea sistemelor de apărare antiaeriană.

Atacul vine după atacul SUA asupra siturilor nucleare iraniene, iar autoritățile internaționale reacționează. Ministerul de Externe al Regatului Unit a emis un avertisment de călătorie, îndemnând cetățenii britanici să evite deplasările în Qatar și Emiratele Arabe Unite. Totodată, britanicii aflați deja în aceste state sunt îndemnați să rămână în locuri sigure și să urmeze instrucțiunile autorităților locale.

Potrivit postului american de televiziune Fox News, Emiratele Arabe Unite au închis spațiul aerian al țării, în așteptarea unor posibile atacuri ale Iranului asupra obiectivelor militare americane aflate pe teritoriul lor.

Qatarul a condamnat atacul Iranului și a declarat că își rezervă dreptul de a răspunde direct, în conformitate cu dreptul internațional, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe al Qatarului.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: