Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) din Consiliul Municipal Chișinău pe 26 ianuarie a contestat la Cancelaria de Stat bugetul capitalei pentru 2021. Consilierii PAS cred că a fost votat cu grave încălcări de procedură și că nu prevede rezolvarea problemelor reale ale orașului.
În cadrul unei conferințe de presă, membrii Consiliului Municipal din PAS Vasile Grădinaru și Roman Cojocari au declarat că au solicitat deja primarului Chișinăului, Ion Ceban, să revizuiască bugetul capitalei pentru 2021.
„Banii publici ar trebui alocați pentru proiecte ce țin de educație, transport și sănătate și nu pentru proiecte politice”, au spus aceștia.
Potrivit lui Cojocari, o creștere a impozitelor este prevăzută în proiectul de buget adoptat de consiliul municipal. „Impozitul pentru bunurile imobiliare a fost dublat. A fost inclusă o nouă taxă de salubrizare. Taxele locale au fost majorate și pentru persoanele juridice, iar domeniul Horeca trebuie să achite cu 30% mai multe taxe”, a spus el.
Consilierii municipali au mai spus că municipiului Chișinău pentru anul 2021 are un deficit de aproape 1.8 miliarde lei, ceea ce constituie cca. 30% din totalul cheltuielilor planificate. În același timp, proiectele cu adevărat importante care au fost discutate de consilieri vor fi dificil de implementat. „Proiectele de importanță majoră despre care s-a vorbit anterior nu au fost alocați bani.,,100 de milioane de lei au fost alocați pentru prelungirea bd. Mircea cel Bătrân, reconstrucția străzii Industriale, sau prelungirea străzii Albișoara. Pentru aceste proiecte însă, nu există nici studii de fezabilitate, nici planuri Urbanistice Zonale, de aceea valorificarea banilor alocați pentru aceste proiecte este practic imposibilă”, a spus Grădinaru.
De asemenea, potrivit consilierilor, în buget nu au fost alocați bani pentru fluidizarea traficului pe strada Vasile Lupu, în condițiile în care strada Ion Creangă intră în reparație. „Cu atât mai mult pentru domeniul transportului și anume pentru dezvoltarea benzilor separate, deși în mai 2020 a fost aprobată o decizie a CMC care prevedea alocarea a 7 milioane în acest sens”, a adăugat Grădinaru.
Consilierii au mai spus că primarul Chișinăului a refuzat să includă în buget 1 milion de lei pentru realizarea unui audit financiar la Regia Transport Electric și Comunicații și Parcul Urban de Autobuze. „Ion Ceban nu vrea să finanțeze un audit, fiindcă înțelege că un audit ar da peste cap schemele din aceste întreprinderi”, sunt siguri consilierii.
Consilierii au subliniat că au contestat la Cancelaria de Stat decizia CMC privind aprobarea Bugetului pentru anul 2021 și a cerut modificarea radicală a Bugetului în vederea includerii unor proiecte esențiale pentru oraș precum cel de compostare a deșeurilor vegetale, sortării deșeurilor sau fluidizare a traficului.