ms.gov.md

Numărul de infectări cu COVID-19 din Moldova scade. Nicolaescu: „Rămânem vulnerabili în fața unui nou val”

În Republica Moldova, pe parcursul a 4 săptămâni consecutive, se înregistrează o scădere a numărului de infectări cu COVID-19. Anunțul a fost făcut, pe 24 noiembrie, de către secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu, în cadrul unei conferințe de presă.

Astfel, în această săptămână au fost înregistrate, în total, 5 391 de cazuri de infectări, cu peste 20% mai puțin comparativ cu săptămâna precedentă.

„La ora actuală, noi am coborât cu aproape jumătate de procent din intensitatea procesului epidemiologic, redat prin numărul de cazuri noi. Urmărim această dinamică pozitivă a evoluției procesului epidemic. Evident că acest lucru ne bucură, dar nicicum nu ne permite să ne relaxăm”, a declarat secretarul de stat.

Referindu-se la situația din sistemul spitalicesc, reprezentanta Ministerului a menționat că, la ora actuală, în Republica Moldova, sunt internați aproape 2 mii de pacienți cu COVID-19, dintre care 257 se află în stare extrem de gravă și alți 44 pacienți sunt intubați.

„Am reușit prin efortul depus și prin măsurile aplicate să reducem intensitatea procesului epidemic. Totodată, trebuie să fim conștienți că, în continuare se menține un risc foarte înalt de răspândire a infecției. Incidența medie la nivel național care a fost înregistrată pentru săptămâna trecută constituie 145 de cazuri la 100 mii populație. Da, este una semnificativ mai redusă comparativ cu cifrele înregistrate în luna octombrie, dar în continuare este la un nivel destul de înalt”, a spus Nicolaescu.

Ce ține de teritoriile administrative, cei de la Ministerul Sănătății au precizat că toate au ieșit din Cod roșu, cu excepția Transnistriei. „În Transnistria, în continuare, cifrele sunt destul de înalte. Din numărul total de cazuri înregistrate săptămâna trecută, peste 45% au fost înregistrate în regiunea Transnistria. În celelalte teritorii administrative din țară, situația este cu ameliorare dar, în continuare, rămâne nefavorabilă dacă privim sub aspectul riscului”, a mai declarat secretarul de stat.

Astfel, în prezent, municipiile Chișinău și Bălți și raioanele administrative Basarabeasca, Șoldănești, Ialoveni și Anenii Noi sunt sub cod  portocaliu. În celelalte raioane, nivelul de incidență corespunde nivelului de cod galben. Avem și 5 raioane – Florești, Hîncești, Cantemir, Briceni și Telenești – unde intensitatea procesului epidemic corespunde nivelului pragului de cod verde.

Totuși, autoritățile se arată alarmate de situația epidemiologică, la general. Potrivit reprezentantului Ministerului Sănătății, în majoritatea țărilor din Europa, situația se deteriorează și se atestă o creștere bruscă a numărului de cazuri noi. „La fel, ceea ce urmărim la nivel regional sunt țările cu vaccinarea mai redusă, fiind cel mai grav afectate, iar sub acest aspect și Republica Moldova rămâne foarte vulnerabilă pentru un eventual val nou pandemic”, a mai declarat Nicolaescu.

NewsMaker

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Daniel Vodă

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, despre interdicția lui Ion Ceban în Schengen: „Nu e știrea zilei”

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că interdicția de intrare în România și în spațiul Schengen a primarului Chișinăului, Ion Ceban, nu reprezintă o „știre a zilei”. El susține că, cel mai probabil, Ceban era deja informat despre această măsură înainte ca informația să fie făcută publică și că el ar trebui să ofere explicații. Totodată, Vodă a subliniat că informațiile transmise de instituțiile statului, inclusiv ale României, „se bazează pe fapte concrete”.

„Nu aș spune că este neapărat știrea zilei,” a afirmat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, în cadrul emisiunii Puterea a Patra.

El a explicat că toate detaliile legate de acest caz ar trebui să vină din partea lui Ceban și că probabil el știa deja despre această interdicție.

„Toate explicațiile referitor la acest caz ar trebui să le ofere domnia sa. Am văzut un video filmat, dar dumneavoastră, ca jurnalist, nu ați avut posibilitatea să adresați întrebări sau să faceți precizări. Nimeni din presă probabil nu a putut să o facă. Pentru mine, întrebarea centrală este că — pentru orice cetățean, când se aplică interdicția, persoana este informată. Deci, probabil, persoana a știut această informație înainte să devină publică, dar a ținut-o și nu a comunicat despre acest lucru”, a menționat Vodă.

Fiind întrebat „ce pericol” reprezintă Ion Ceban, întrucât acesta a fost argumentul autorităților române, Daniel Vodă a menționat:

„Cetățenii trebuie să fie atenți și pe viitor când unii politicieni ar putea să se prefacă și să aibă cu totul alte interese. Atunci când unele instituții ale statului, fie ale României, fie ale altor democrații cu instituții consolidate, transmit anumite informații, cu siguranță acestea se sprijină pe fapte”, a subliniat reprezentantul Guvernului.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban. Alături de edilul capitalei, alți doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost vizați de aceeași decizie. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. În presa din Moldova și România se vehiculează că ar fi vorba despre ex-jurnalista Natalia Morari și fostul premier Vasile Tarlev.

Ion Ceban a calificat decizia în privința sa drept „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: