ms.gov.md

Numărul de infectări cu COVID-19 din Moldova scade. Nicolaescu: „Rămânem vulnerabili în fața unui nou val”

În Republica Moldova, pe parcursul a 4 săptămâni consecutive, se înregistrează o scădere a numărului de infectări cu COVID-19. Anunțul a fost făcut, pe 24 noiembrie, de către secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu, în cadrul unei conferințe de presă.

Astfel, în această săptămână au fost înregistrate, în total, 5 391 de cazuri de infectări, cu peste 20% mai puțin comparativ cu săptămâna precedentă.

„La ora actuală, noi am coborât cu aproape jumătate de procent din intensitatea procesului epidemiologic, redat prin numărul de cazuri noi. Urmărim această dinamică pozitivă a evoluției procesului epidemic. Evident că acest lucru ne bucură, dar nicicum nu ne permite să ne relaxăm”, a declarat secretarul de stat.

Referindu-se la situația din sistemul spitalicesc, reprezentanta Ministerului a menționat că, la ora actuală, în Republica Moldova, sunt internați aproape 2 mii de pacienți cu COVID-19, dintre care 257 se află în stare extrem de gravă și alți 44 pacienți sunt intubați.

„Am reușit prin efortul depus și prin măsurile aplicate să reducem intensitatea procesului epidemic. Totodată, trebuie să fim conștienți că, în continuare se menține un risc foarte înalt de răspândire a infecției. Incidența medie la nivel național care a fost înregistrată pentru săptămâna trecută constituie 145 de cazuri la 100 mii populație. Da, este una semnificativ mai redusă comparativ cu cifrele înregistrate în luna octombrie, dar în continuare este la un nivel destul de înalt”, a spus Nicolaescu.

Ce ține de teritoriile administrative, cei de la Ministerul Sănătății au precizat că toate au ieșit din Cod roșu, cu excepția Transnistriei. „În Transnistria, în continuare, cifrele sunt destul de înalte. Din numărul total de cazuri înregistrate săptămâna trecută, peste 45% au fost înregistrate în regiunea Transnistria. În celelalte teritorii administrative din țară, situația este cu ameliorare dar, în continuare, rămâne nefavorabilă dacă privim sub aspectul riscului”, a mai declarat secretarul de stat.

Astfel, în prezent, municipiile Chișinău și Bălți și raioanele administrative Basarabeasca, Șoldănești, Ialoveni și Anenii Noi sunt sub cod  portocaliu. În celelalte raioane, nivelul de incidență corespunde nivelului de cod galben. Avem și 5 raioane – Florești, Hîncești, Cantemir, Briceni și Telenești – unde intensitatea procesului epidemic corespunde nivelului pragului de cod verde.

Totuși, autoritățile se arată alarmate de situația epidemiologică, la general. Potrivit reprezentantului Ministerului Sănătății, în majoritatea țărilor din Europa, situația se deteriorează și se atestă o creștere bruscă a numărului de cazuri noi. „La fel, ceea ce urmărim la nivel regional sunt țările cu vaccinarea mai redusă, fiind cel mai grav afectate, iar sub acest aspect și Republica Moldova rămâne foarte vulnerabilă pentru un eventual val nou pandemic”, a mai declarat Nicolaescu.

NewsMaker

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

IPN

Cea mai mare pictură pe apă din lume – realizată la Chișinău. O pictoriță a intrat în Cartea Recordurilor Guinness

Ludmila Cuptor, pictoriță din Republica Moldova, a stabilit un record mondial, realizând cea mai mare lucrare din lume în tehnica Ebru – pictura pe apă. Performanța sa a fost recunoscută oficial de o adjudecătoare Guinness World Records, venită din Regatul Unit pentru validarea rezultatului. Evenimentul a fost găzduit de un centru comercial din capitală, transmite IPN.

Ludmila Cuptor a menționat că acest moment marchează împlinirea unui vis. „Este rezultatul unor ani de căutări interioare, de muncă, efort, ezitări, speranțe și curaj. Este inspirată din tehnica clasică turcă – Ebru, pictura pe apă, o artă pe care am descoperit-o în 2019, în Italia. A fost dragoste la prima vedere”, a relatat artista.

Pictorița a explicat faptul că lucrarea este realizată pe apă, iar apoi este imprimată pe o pânză specială. Potrivit ei, cele șapte culori ale curcubeului care sunt utilizate în tablou simbolizează 70 de ani ai Cărții Recordului Guinness, dar și reprezintă un simbol al speranței și unității.

Autoarea lucrării a adăugat că pictura surprinde o câmpie din Moldova, plină de verdeață și flori, în toiul primăverii, care emană o senzație de liniște și aduce satisfacție sufletească.

Procesul de realizare a picturii a fost urmărit de adjudecătoarea Guinness World Records, Paulina Sapinska. În urma unei evaluări, aceasta a recunoscut oficial performanța. Paulina Sapinska a declarat că autoarea lucrării a respectat toate criteriile stabilite de Guinness World Records și aproape a dublat dimensiunea recordului anterior, care era de 20,86 metri pătrați.

Această lucrare are 39,97 metri pătrați. Așadar, este o încercare foarte impresionantă și un nou titlu Guinness World Records”, a notat adjudecătoarea Paulina Sapinska.

Angela Cutasevici, viceprimar al capitalei, afirmă că acest eveniment marchează curajul, inteligența și creativitatea. „Este foarte frumos că în fața publicului, a chișinăuienilor, se scrie istoria cu artista Ludmila Cuptor. Ceea ce văd este într-adevăr foarte frumos, inclusiv jocul de culoare, și mesajul artistic pe care îl transmite pictorița este impresionant”, a mai spus Angela Cutasevici.

Atunci când organizatorii au venit cu solicitarea de a fi parteneri ai acestui eveniment, noi, cei de la Primăria Chișinău, am spus din start că vom fi alături, fiindcă astfel de inițiative ne fac să fim mândri, atât ca oraș, cât și ca țară. Este un lucru care ne face pe noi, cei care educăm tânăra generație, să-i insuflăm mândria față de valorile cultivate aici”, a spus șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi.

La finalul evenimentului, autoarea tabloului a primit un certificat oficial care atestă noul record Guinness pentru cea mai mare pictură Ebru din lume. Tabloul va fi expus în următoarele săptămâni la Port Mall, iar ulterior va deveni o piesă muzeală.

IPN
IPN
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: