Numărul de infectări cu COVID-19 din Moldova scade. Nicolaescu: „Rămânem vulnerabili în fața unui nou val”
Full Article 3 minutes read

Numărul de infectări cu COVID-19 din Moldova scade. Nicolaescu: „Rămânem vulnerabili în fața unui nou val”

În Republica Moldova, pe parcursul a 4 săptămâni consecutive, se înregistrează o scădere a numărului de infectări cu COVID-19. Anunțul a fost făcut, pe 24 noiembrie, de către secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu, în cadrul unei conferințe de presă.

Astfel, în această săptămână au fost înregistrate, în total, 5 391 de cazuri de infectări, cu peste 20% mai puțin comparativ cu săptămâna precedentă.

„La ora actuală, noi am coborât cu aproape jumătate de procent din intensitatea procesului epidemiologic, redat prin numărul de cazuri noi. Urmărim această dinamică pozitivă a evoluției procesului epidemic. Evident că acest lucru ne bucură, dar nicicum nu ne permite să ne relaxăm”, a declarat secretarul de stat.

Referindu-se la situația din sistemul spitalicesc, reprezentanta Ministerului a menționat că, la ora actuală, în Republica Moldova, sunt internați aproape 2 mii de pacienți cu COVID-19, dintre care 257 se află în stare extrem de gravă și alți 44 pacienți sunt intubați.

„Am reușit prin efortul depus și prin măsurile aplicate să reducem intensitatea procesului epidemic. Totodată, trebuie să fim conștienți că, în continuare se menține un risc foarte înalt de răspândire a infecției. Incidența medie la nivel național care a fost înregistrată pentru săptămâna trecută constituie 145 de cazuri la 100 mii populație. Da, este una semnificativ mai redusă comparativ cu cifrele înregistrate în luna octombrie, dar în continuare este la un nivel destul de înalt”, a spus Nicolaescu.

Ce ține de teritoriile administrative, cei de la Ministerul Sănătății au precizat că toate au ieșit din Cod roșu, cu excepția Transnistriei. „În Transnistria, în continuare, cifrele sunt destul de înalte. Din numărul total de cazuri înregistrate săptămâna trecută, peste 45% au fost înregistrate în regiunea Transnistria. În celelalte teritorii administrative din țară, situația este cu ameliorare dar, în continuare, rămâne nefavorabilă dacă privim sub aspectul riscului”, a mai declarat secretarul de stat.

Astfel, în prezent, municipiile Chișinău și Bălți și raioanele administrative Basarabeasca, Șoldănești, Ialoveni și Anenii Noi sunt sub cod  portocaliu. În celelalte raioane, nivelul de incidență corespunde nivelului de cod galben. Avem și 5 raioane – Florești, Hîncești, Cantemir, Briceni și Telenești – unde intensitatea procesului epidemic corespunde nivelului pragului de cod verde.

Totuși, autoritățile se arată alarmate de situația epidemiologică, la general. Potrivit reprezentantului Ministerului Sănătății, în majoritatea țărilor din Europa, situația se deteriorează și se atestă o creștere bruscă a numărului de cazuri noi. „La fel, ceea ce urmărim la nivel regional sunt țările cu vaccinarea mai redusă, fiind cel mai grav afectate, iar sub acest aspect și Republica Moldova rămâne foarte vulnerabilă pentru un eventual val nou pandemic”, a mai declarat Nicolaescu.

Numărul de infectări cu COVID-19 din Moldova scade. Nicolaescu: „Rămânem vulnerabili în fața unui nou val”

NewsMaker

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: