Андрей Мардарь / NewsMaker

Numărul de locuitori ai Republicii Moldova s-a redus cu 23 de mii timp de un an

Populația Republicii Moldova s-a redus cu cel puțin 23 de mii de locuitori timp de un an. Sunt datele publicate de Biroul Național de Statistică (BNS) pe 3 iunie, cu referire la locuitorii cu reședință obișnuită în țară. Față de anul 2014, Moldova a pierdut peste 265 de mii de locuitori.

BNS a publicat datele (estimările) provizorii privind numărul populației cu reședință obișnuită în Republica Moldova la 1 ianuarie 2022, acesta reprezentând numărul persoanelor care au locuit preponderent în ultimele 12 luni ale anului de referință pe teritoriul Republicii Moldova indiferent de absențele temporare (în scopul recreării, vacanței, vizitelor la rude şi prieteni, afacerilor, tratamentului medical, pelerinajelor religioase, etc).

Numărul provizoriu al populației cu reședință obișnuită la 1 ianuarie 2022 a constituit 2604,0 mii persoane, în scădere cu 22,9 mii persoane (cu 0,9%) față de începutul anului precedent.

BNS

Datele precizate (finale) privind numărul populației cu reședință obișnuită la 01.01.2021, estimate în baza ratelor migrației nete pentru anul 2020, constituie 2626,9 mii persoane.

Populația feminină, la fel ca și în anii precedenți, este dominantă. Conform estimărilor, la începutul anului 2022, populația feminină a constituit 1362,8 mii persoane sau 52,3% din populația țării. Totodată, populația masculină a reprezentat 1241,2 mii persoane sau 47,7% din populația țării.

Până la anul 2019, scăderea numărului populației a fost influențată în mare parte de migrația netă, care rămâne în continuare negativă, totodată, volumul acesteia s-a redus semnificativ (de peste 5 ori), în anul 2020 înregistrând valoarea de -7,1 mii persoane conform datelor precizate, iar în anul 2021 de -6,7 mii persoane conform estimărilor provizorii.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: