Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, nu exclude că în sistem au mai rămas oameni devotați lui Vlad Plahotniuc, Ilan Șor sau Veaceslav Platon. El a declarat în cadrul emisiunii „Cutia neagră” de la TV8, că aceste „clanuri” sunt puternice și au bani, însă nu vor scăpa de răspunderea în fața legii.
„Cineva care guverna avea un interes ca să organizeze astfel încât altcineva să fie condamnat. Era un fel de dispute între diferita clanuri. Gruparea Plahotniuc și gruparea Platon au fost în relații foarte bune, au făcut toate furturile împreună, însă la un moment dat nu au împărți s-au certat și unul a a sigurat condamnarea celuilalt. Înțeleg că ulterior unele lucruri s-au mai inversat (…) Aceste clanuri sunt puternice, au bani, dar ei trebuie să înțeleagă că spre deosebire de alte perioade, banul nu va nu va avea rolul determinant. Și într-un final cei care au încălcat legea vor fi sancționați, indiferent de câți bani vor aduce”, a spus Litvinenco.
Ministrul consideră că în sistem mai există corupție însă, se lucrează ca acestea să fie excluse din justiție.
„Eu presupun că astfel de personaje mai sunt. Cunoaștem foarte bine că pe timpuri, foarte mulți „oameni ai legii” lucrau pentru un salariu în plic de la aceste clanuri . Nu pot exclude că au mai rămas. Numărul lor probabil este mai mic și respectiv o excludere totală va fi atunci când vom finaliza curățarea”, a menționat Litvineco.
Niciunul din cei trei enumerați de Litvinenco nu se află în țară.
Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a plecat din țară în luna iulie. Deși nu se știe oficial unde se află, acesta a fost surprins pe străzile din Londra. În prezent, Platon este dat în urmărire internatională pentru escrocherie în proporţii deosebit de mari.
În iulie 2019, MAI a anunțat că Ilan Șor a fost dat în căutare internațională. Acesta este urmărit pe canalele Interpol cu scopul arestării și extrădării. De atunci lucrurile par să bată pasul pe loc. Șor a fost condamnat la şapte ani de închisoare, încă în 2017, în prima instanță, pentru rolul jucat în „furtul miliardului” din sistemul bancar, dar procesul în apel trenează. Sentința a fost atacată în instanța de apel. În februarie 2018, dosarul de condamnare a fost transferat la Curtea de Apel Cahul. De atunci au fost convocate zeci de ședințe de judecată, majoritatea dintre ele fiind amânate pe diverse motive.
Fostul lider al democraților a fugit din țară în 2019. Vlad Plahotniuc s-a aflat în Statele Unite, unde ulterior a fost declarat persoana indezirabila. Fostul lider PD este invinuit de crearea si conducerea unei organizatii criminale, escrocherie si spalare de bani in proportii deosebit de mari
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!Хотите поддержать то, что мы делаем?
Вы можете внести вклад в качественную журналистику, поддержав нас единоразово через систему E-commerce от банка maib или оформить ежемесячную подписку на Patreon! Так вы станете частью изменения Молдовы к лучшему. Благодаря вашей поддержке мы сможем реализовывать еще больше новых и важных проектов и оставаться независимыми. Независимо от того, как вы нас поддержите, вы получите небольшой подарок. Переходите по ссылке, чтобы стать нашим соучастником. Это не сложно и даже приятно.
Поддержи NewsMaker!