În luna ianuarie, pe pagina de Facebook a Agenţiei Publice de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor a apărut un text care începe cu îndemnul „Jos Guvernul!”. De unde s-a luat o lozincă antiguvernamentală pe pagina de pe o rețea de socializare a autorităţii publice, ce atribuţie are în acest sens Ion Ştefăniţă, fostul director al agenţiei şi ce cred despre toate acestea cei de la Ministerul Culturii – aflaţi în articolul NM.
O autoritate publică împotriva guvernului?
La 9 ianuarie, pe pagina de Facebook a Agenției Publice de Inspectare și Restaurare a Monumentelor (AIRM) a apărut un text care începea cu îndemnul „Jos Guvernul!”.
De notat că AIRM este o agenție publică, o autoritate specializată care se subordonează Ministerului Culturii din Moldova. Sergiu Prodan, ministrul culturii, este membru al guvernului.
Aneta Dabija, activistă civică, fondatoarea Asociației Save Chișinău, a observat respectivul text. Ea a publicat un screenshot și a menționat că așa ceva se întâmplă atunci când „foștii directori mai sunt admini ai paginii”. Ulterior, textul a fost totuși eliminat.
Însă după aceasta, s-au publicat de câteva ori interviuri sau postări de-ale lui Ion Ștefăniță, care a fost demis din funcția de director al agenției încă în luna noiembrie 2021.
Ministerul așteaptă parola
Serviciul de presă al Ministerului Culturii a comunicat pentru NM că ministerul „nu urmărește ceea ce colaboratorii Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor postează pe rețelele de socializare”. Însă la Ministerul Culturii s-a stabilit că informațiile pe care actualii colaboratori ai AIRM le-au publicat pe internet nu coincideau întotdeauna cu poziția oficială a Ministerului Culturii.
Cei de la minister au subliniat faptul că încă mai așteaptă de la Ion Ștefăniță, fostul director al AIRM, login-ul și parola paginii de Facebook unde a fost plasată postarea „Jos Guvernul!”.
Vocea lui Ștefăniță
La rândul său, Ion Ștefăniță a confirmat într-o discuție cu NM că el este autorul publicației. Potrivit afirmațiilor sale, l-a făcut să scrie această postare stagnarea de șase luni în activitatea Consiliului Național al Monumentelor Istorice care, printre altele, acordă avizuri pentru construcții în centrul istoric al Chișinăului. El s-a revoltat în textul respectiv că acordarea avizurilor „este blocată deja de șase luni” și a acuzat guvernul de distrugerea consiliului.
El a mai menționat că pagina de Facebook a agenției este administrată de câteva persoane. Mai devreme, el a informat Ministerul Culturii despre aceasta.
Ștefăniță afirmă că pagina Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor este un instrument neoficial de informare, spre deosebire de site-ul oficial al agenției – e-patrimoniu.md.
De notat că pe această pagină de Facebook este indicat link-ul spre e-patrimoniu.md. Iar pe site-ul oficial al Agenției există link-ul spre pagina respectivă de Facebook, unde ex-directorul AIRM continuă să publice postări.
„Eu am dezvoltat această pagină, ministerul nu a investit niciun leu în ea. 4 mii de persoane doresc să audă vocea lui Ion Ștefăniță”, a declarat fostul director al AIRM.
Ștefăniță susține că a eliminat postarea la solicitarea lui Sergiu Chiriac, directorul interimar al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor. Potrivit lui Ștefăniță, acesta l-a contactat după un apel „de sus” al lui Ion Budeci, secretarul de stat al Ministerului Culturii.
Fiind demis în luna noiembrie anul trecut, Ștefăniță a recunoscut că „a fost ofensator să fie concediat după 12 ani de activitate în agenție”.
***
Menționăm că Ștefăniță continuă să fie membru al Consiliului Național al Monumentelor Istorice pe lângă Ministerul Culturii. Anterior, acesta pleda pentru construcția unui centru de business pe locul cafenelei „Guguță” și a fost printre cei care în anul 2018 au votat pentru proiectul respectiv. Acum un an, Ștefăniță a votat și pentru proiectul de construcție a unui complex cu multe nivele în zona protejată dintre Circ și Biserica „Sf. Constantin și Elena”. El menționează că a votat pentru acest proiect după ce „a studiat situația în retrospectivă istorică, dar și luând în calcul situația actuală și cum își dorește să vadă orașul în viitor”. Potrivit afirmațiilor sale, construcția unui complex cu mai multe etaje va aduce beneficii în bugetul municipal.
De notat că autorizația Consiliului Național de a construi un complex alături de Circ a provocat critici dure pe rețelele de socializare și nu numai. Complexul va fi constituit dintr-un centru de business cu 21 de nivele și patru blocuri locative cu mai multe etaje. Mai mulți oameni l-au numit „un monstru”, iar unii – „o clădire faraonică”.