Wikipedia

O coloană cu tehnică militară se deplasează din Moldova spre România. Precizările ministerului Apărării

Un contingent al Armatei Naţionale participă, în perioada 29 mai – 9 iunie, la exercițiul multinațional „Saber Guardian 2023” (SG23), care face parte din complexul de exerciții „Defender Europe 23”. Antrenamentul se va desfășura pe teritoriul României. În acest context, Ministerul Apărării a anunțat că, astăzi, o coloană de tehnică militară se va deplasa spre țara vecină.

„SG23” este condus de Forțele Terestre ale Statelor Unite din Europa (USAREUR) și Comandamentul Forțelor Întrunite „General Ioan-Emanoil Florescu” din cadrul Statului Major al Apărării, Armata României.

„Saber Guardian 2023” este un exerciţiu în teren, care are ca obiectiv creșterea interoperabilității la nivel comun și multinațional cu forțele armate ale statelor aliate și partenere. Antrenamentele se desfăşoară concomitent în poligoanele militare din județele Constanța, Ialomița, Brașov, Galați, Brăila și Tulcea, din România.

În acest an, contingentul de militari ai Brigăzii de infanterie motorizată „Ștefan cel Mare” se va deplasa la locul de instruire în România cu unități de tehnică militară din dotarea Armatei Naționale. Militarii moldoveni se vor antrena la Centrul de instruire Smârdan din județul Galați, România.

Ministerul Apărării de la Chișinău a precizat că la „SG 23” participă circa 10 000 de militari din 13 țări aliate și partenere — Albania, Bulgaria, Italia, Franța, Grecia, Macedonia de Nord, România, Republica Moldova, Muntenegru, Statele Unite ale Americii, Polonia, Portugalia și Țările de Jos.

Exerciţiul „Saber Guardian” se desfăşoară în conformitate cu Planul de activitate externă al Ministerului Apărării şi Armatei Naţionale a Republicii Moldova pentru anul 2023.

De precizat că militarii Armatei Naționale participă la exercițiul „Saber Guardian” din anul 2013.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tensiunile din centrul Chișinăului, alimentate din exterior? MAI: peste 10 polițiști și carabinieri agresați

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) susține că peste 10 polițiști și carabinieri au fost agresați în timpul îmbrâncelilor din 15 iunie, la Chișinău. Instituția a adăugat că astfel de comportamente nu pot fi tolerate și vor fi sancționate conform legii. Potrivit MAI, grupuri de enoriași care au încercat să forțeze cordonul poliției la Marșul Pride au fost mobilizate în mod organizat. Ministerul s-a referit și la implicarea unor slujitori ai bisericii. „Informațiile deținute indică o mobilizare dirijată și influențe externe menite să alimenteze tensiuni sociale și să slăbească încrederea în instituțiile statului”, au comunicat reprezentanții ministerului.

„Ministerul Afacerilor Interne condamnă ferm actele de violență și provocările deliberate care au avut loc în timpul evenimentelor publice desfășurate pe 15 iunie în capitală. În fapt, mai multe grupuri de enoriași, mobilizați în mod organizat, au venit cu intenția de a împiedica desfășurarea unei alte manifestații publice, dar și cu intenția directă de a se confrunta cu forțele de ordine care aveau misiunea de a asigura protecția tuturor participanților și menținerea ordinii publice la toate evenimentele publice”, au comunicat reprezentanții MAI.

Reprezentanții ministerului a adăugat că „au fost folosiți în mod cinic copii și persoane vulnerabile în zonele de tensiune, pentru a provoca reacții și a genera instabilitate”.

„De asemenea, constatăm cu îngrijorare implicarea unor slujitori ai bisericii în acțiuni de instigare la confruntare, ceea ce afectează grav imaginea bisericii ortodoxe și valorile pe care se întemeiază comunitatea religioasă”, au declarat reprezentanții ministerului.

Potrivit MAI, „informațiile deținute indică o mobilizare dirijată și influențe externe menite să alimenteze tensiuni sociale și să slăbească încrederea în instituțiile statului”.

„MAI își reafirmă angajamentul de a asigura protecția cetățenilor și de a acționa echidistant și legal în orice situație. Poliția și carabinierii vor interveni ori de câte ori este nevoie pentru a preveni escaladarea violenței și pentru a restabili ordinea de drept. În urma acestor incidente, peste 10 angajați ai MAI – polițiști și carabinieri – au fost agresați în timpul intervenției lor. Astfel de comportamente nu pot fi tolerate într-un stat de drept și vor fi sancționate conform legii”, au comunicat reprezentanții MAI.

Reprezentanții Mitropoliei Moldovei nu au reacționat deocamdată la informațiile comunicate de MAI.

***

Pe 15 iunie, la Chișinău, a avut loc Marșul Pride, organizat în susținerea drepturilor persoanelor LGBTQ+. În reacție, reprezentanții PSRM au organizat „Marșul Familiei”. În același timp, mai mulți credincioși și preoți au ieșit la protest, în centrul capitalei, în contextul evenimentului în sprijinul comunității LGBTQ+.

După mai bine de o oră de protest în fața monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt, manifestanții s-au deplasat spre locația unde se desfășura Marșul Pride. Acolo s-au înregistrat îmbrânceli între, pe de o parte, preoți și credincioși ortodocși și, pe de altă parte, forțele de ordine. Tensiunile au izbucnit în momentul în care primii au încercat să treacă de cordonul poliției pentru a ajunge la participanții marșului. În altercații a fost implicat și un bărbat care ținea un copil în brațe.

Pentru NewsMaker, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului General al Poliției, Mariana Bețivu, a declarat că integritatea fizică a minorului a fost pusă în pericol în contextul îmbrâncelilor. Astfel, reprezentanta poliției a precizat că bărbatul a fost imobilizat pentru a preveni posibile consecințe mai grave.

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Vasile Coroi, a declarat că va solicita organelor de drept investigarea cazului, iar autorității tutelare – evaluarea situației copilului și a familiei acestuia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: