O companie a anunțat reduceri de 1000 de ruble, în ziua alegerilor, pentru moldovenii din Rusia. PAS: „O formă camuflată de corupere a alegătorilor”
Full Article 3 minutes read

O companie a anunțat reduceri de 1000 de ruble, în ziua alegerilor, pentru moldovenii din Rusia. PAS: „O formă camuflată de corupere a alegătorilor”

O companie de transport a anunțat că va oferi, gratis, vouchere în valoare de 1000 de ruble rusești (246 de lei) persoanelor care, pe 11 iulie, vor călători din Moscova sau Sankt Petersburg spre Republica Moldova și invers. Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a sesizat Comisia Electorală Centrală (CEC), Procuratura Anticorupție și Inspectoratul General al Poliției, pe motiv că acțiunea ar reprezenta, de fapt, coruperea alegătorilor. Anul trecut, aceeași companie a organizat un concert la Moscova, în ajunul alegerilor prezidențiale.

„Prieteni, echipa „Dar Pentru Moldova” a pregătit surprize pentru conaționalii noștri din Moscova și Sankt Petersburg, vouchere gratis în sumă de 1000 de ruble pentru a călători din Federația Rusă spre Republica Moldova și din Republica Moldova spre Federația Rusă. Voucherele vor fi oferite duminică, 11 iulie”, se arată într-un mesaj publicat într-un grup de Facebook.

Doritorii de a beneficia de reducerile la bilete trebuie să vină pe 11 iulie, data alegerilor parlamentare anticipate, la una dintre adresele indicate de organizatori – fie din Moscova, fie din Sankt Petersburg. Conform informațiilor publicate în același grup, în mod normal, un bilet de la Chișinău la Moscova costă 1250 de lei, iar de la Sankt Petersburg – 1800 de lei.

O companie a anunțat reduceri de 1000 de ruble, în ziua alegerilor, pentru moldovenii din Rusia. PAS: „O formă camuflată de corupere a alegătorilor”

Facebook

Membrii PAS susțin că inițiativa ar reprezenta, de fapt, o tentativă de a corupe alegătorii, în favoarea unui anumit concurent electoral.

„Deși respectăm principiul prezumției nevinovăției, conform informațiilor furnizate ce solicităm a fi verificate şi în conturul unei bănuieli rezonabile menționăm că modalitatea de acordare a respectivelor „vouchere” în contra-echivalentul a o 1000 (o mie) de ruble reprezintă de fapt o formă camuflată de corupere a alegătorilor pentru un anumit concurent electoral”, se arată în sesizarea depusă de PAS.

Precizăm că în conformitate cu 41 alin. (3) lit. h) din Codul electoral se interzice finanțarea ori susținerea materială sub orice formă a activității partidelor politice, grupurilor de inițiativă, a campaniilor electorale/concurenților electorali de către organizaţiile necomerciale, sindicale, de binefacere sau religioase, iar alin. (5) al aceluiași articol interzice concurenților electorali să ofere alegătorilor bani, să le distribuie fără plată bunuri materiale, inclusiv din ajutoare umanitare sau din alte acţiuni de binefacere.

***

Amintim că, în noiembrie 2020, în ajunul turului doi al alegerilor prezidențiale în care s-au confruntat Igor Dodon și Maia Sandu, „Dar pentru Moldova” a organizat, la Moscova, un concert pentru diaspora din Rusia. Contactat de NM, directorul general al organizației „Dar pentru Moldova”, Mihail Cornea, a declarat atunci că este vorba despre un ONG care reprezintă interesele diasporei și niciodată nu a fost implicat în activitate politică. Cu toate acestea, pe pagina sa de Facebook au fost distribuite mesaje de mobilizare a alegătorilor din Federația Rusă și susținerea candidatului care va aprofunda relațiile cu această țară.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: