O femeie de 29 de ani a murit după o operație bariatrică într-un spital privat din Chișinău. Nemerenco: „Cazul e sub control strict”
Full Article 6 minutes read

O femeie de 29 de ani a murit după o operație bariatrică într-un spital privat din Chișinău. Nemerenco: „Cazul e sub control strict”

Valentina Lazari, o moldoveancă în vârstă de 29 de ani, s-a stins din viață după ce a suferit o operație bariatrică într-un spital privat din Chișinău. Peste trei săptămâni după intervenția chirurgicală femeia a început să se simtă rău, fapt pentru care, mai târziu, a fost internată în instituția medicală în care a fost operată. Acolo, starea femeii a continuat să se deterioreze, iar medicii le-au comunicat rudelor că totul se datorează unei intoxicații, sugerând că aceasta ar fi putut fi provocată inclusiv de droguri. Ulterior, Valentina Lazari a fost transferată în stare gravă la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, unde s-a aflat în comă, iar eventual a decedat. Familia femeii acuză spitalul privat că moartea acesteia ar fi fost provocată de o infecție în urma intervenției chirurgicale. Precizările au fost făcute de fratele femeii, Alex Lazari, într-o publicație pe pagina sa de Facebook, pe 20 iulie. Ministra Sănătății Ala Nemerenco a anunțat că pe caz a fost inițiată o anchetă.

Potrivit lui Alex Lazari, sora sa se lupta de mai mulți ani cu kilogramele în plus. Orice dietă, încercări de a face sport, „foame” sau a lua suplimente, nu aduceau decât rezultate nesemnificative. În această primăvară, după numeroase consultații medicale în vederea rezolvării problemei, Valentina Lazari a ales soluția care i-a fost propusă de o instituție medicală privată din Chișinău – operație bariatrică. Bărbatul a precizat că sora sa a acceptat această ofertă fiindcă era vorba de un spital privat, care este dotat cu tehnică și laboratoare de ultimă generație, are medici „calificați”, dar și pentru că renumitul chirurg Adrian Hotineanu activează acolo.

Intervenția chirurgicală a avut loc în data de 14 mai, înainte de ziua de naștere a femeii. Ulterior, medicii i-au spus că intervenția a trecut „cu succes”, iar aceasta a fost externată.

Peste trei săptămâni după operație însă femeia a început să se simtă rău: acuza slăbiciuni, senzație de greață și lipsa poftei de mâncare. Aceasta a fost la consultații la spitalul în care a fost operată, unde i s-a dat asigurări că simptomele sunt „normale” și că „organismul trece printr-un stres”, iar dacă vede că nu se descurcă să apeleze la ajutorul unui psiholog.

Și ea a crezut, a ascultat și s-a încăpățânat și mai tare să lupte și să câștige această bătălie”, a menționat Alex Lazari.

Cu toate acestea, începând cu 1 iulie, starea femeii s-a înrăutățit, ajungând chiar să demisioneze de la serviciu pentru că nu mai rezista. Iar peste trei zile, în data de 4 iulie, aceasta numai avea putere să se ridice și vomita la orice picătură de apă. „Ea și atunci ne asigura pe toți că „așa trebuie să fie, asta e normal, medicii au zis ca așa se întâmplă””, a precizat fratele femeii.

Familia Valentinei Lazari a decis să sune reprezentanții spitalului unde a fost operată aceasta, considerând că starea ei avea legătură cu intervenția chirurgicală pe care a suferit-o. O angajată a instituției le-a oferit numărul de telefon al chirurgului Hotineanu, care a operat-o, pentru a-l întreba cum să procedeze. Contactat, medicul a comunicat că femeia trebuie adusă urgent la spitalul unde activează, pentru internare.

Femeia a fost dusă la spital și internată în aceiași zi. Pe 5 iulie, aceasta a început să se simtă mai bine, iar medicii spuneau că totul s-ar fi întâmplat din cauza „deshidratării”. Pacientei i s-a făcut și tomografie la cap și s-a exclus orice risc, iar medicii dădeau asigurări că pe 8 iulie aceasta va fi externată.

Însă în ziua în care Valentina Lazari ar fi trebuit să fie externată, starea acesteia se deteriorase: își pierduse vederea complet și gemea mereu. Atunci i s-a făcut tomografie în zona burții, iar doctorii i-au arătat arătat mamei pacientei rezultatele, spunând că „stomacul e plin de balonașe”.

Medicii deja ne ziceau că e intoxicată, că e otrăvită, „căutați unde a fost și ce a consumat”. Nu puteam să cred ca cineva putea să îi facă așa rău surorii mele, dar dacă medicul zice…”, a menționat Alex Lazari.

Pe 9 iulie, starea Valentinei Lazari se agravase, iar aceasta a fost transportată cu ambulanța la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” din Chișinău.

Ajunși la Spitalul Republican, d-na doctor care a preluat-o, din Terapie Intensivă, tuna și fulgera: „Ce-au făcut cei de la Repromed? Cum au adus-o în așa stare? Ce să fac eu cu fata asta acum?”, ca peste câteva ore să schimbe retorica și să reînceapă balada cu toxinele, otrăvire, droguri, etc. Care toxine? Cum putem afla ce anume? Dânsa ne-a argumentat că: „Nu putem afla pentru că aceste analize se iau doar cu acordul pacientului, iar Valentina fiind la moment în comă și intubată nu poate să ne dea acest acord; este lege care îi protejează pe pacienții care sunt bănuiți de așa toxine și chiar dacă și am face aceste analize, nu am găsi nimic pentru că la câte perfuzii a avut s-a spălat totul”, a comunicat fratele Valentinei Lazari.

Alex Lazari a menționat că, la un moment dat, el și mama sa au fost telefonați de Adrian Hotineanu, care i-a învinovățit că „nu știu ce a făcut Valentina”.

Noi presupunem că sora mea a făcut infecție în urma bariatriei. Și toată această infecție a ajuns în sânge, iar sângele a împrăștiat-o prin tot corpul, atacând porțiuni de creier responsabile de mișcare, de vedere, etc. Noi nu vom mai permite ca Valentina să fie acuzată că a consumat alcool, că a luat droguri, că cineva i-a turnat ceva în pahar, că poate i s-au făcut farmece. Nu ne mai luați de proști. Domnule Hotineanu, moartea asta stupidă rămâne pe conștiința dvs., greșeală aroganta și nechibzuită”, a menționat el.

Valentina Lazari s-a stins din viață pe 16 iulie și a fost înmormântată pe 20 iulie.

(UPDATE 17:56) De cealaltă parte, Adrian Hotineanu susține că starea de sănătate a femeii s-ar fi înrăutățit din cauza unei intoxicații exogene, după ce a fost la piscină. Motivul exact însă urmează a fi stabilit de expertiza medico-legală care a fost dispusă. Precizările au fost făcute pentru TV8.

 

Reacția ministrei Sănătății

Între timp, într-o declarație pe Facebook, ministra Sănătății Ala Nemerenco a precizat că pe caz a fost demarată o anchetă. „Este dispusă de anchetă. Petiția a fost depusă de familie încă la transferul Valentinei în secția ATI a SCR (Spitalul Clinic Republican – n. r.). Cazul este sub control strict”, a comunicat aceasta.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: