O femeie din Căușeni, cercetată penal pentru corupere electorală la prezidențiale. Riscă până la 5 ani de închisoare
Full Article 2 minutes read

O femeie din Căușeni, cercetată penal pentru corupere electorală la prezidențiale. Riscă până la 5 ani de închisoare

O locuitoare a raionului Căușeni este cercetată pentru infracțiunea de corupere electorală. Aceasta ar fi oferit bunuri în scopul determinării unui alegător pentru a vota în favoarea unui anumit candidat înregistrat în cursa electorală la alegerile prezidențiale. Informațiile au fost comunicate de Centrul Național Anticorupție într-un comunicat din 25 noiembrie. 

Potrivit sursei citate, în prezent, ofițerii CNA desfășoară acțiuni în vederea ridicării bunurilor utilizate în calitate de obiect al infracțiunii, identificării provenienței fondurilor și eventuale legături a persoanelor implicate cu membrii grupurilor criminale organizate care acționează  în interesele unor formațiuni politice. În urma acțiunilor de urmărire penală desfășurate de ofițerii CNA sub conducerea procesuală a Procuraturii mun. Chișinău, persoana implicată urmează a fi audiată în calitate de bănuit și cercetată în stare de libertate.

Persoanele care oferă bani pentru a influența rezultatele unui scrutin riscă de la 1 până la 5 ani de închisoare și amendă de peste 50 de mii de lei, iar pentru asigurarea recuperării prejudiciului, instituțiile de drept pot aplica sechestru pe bunurile persoanei.

Totodată, persoanele care denunță faptele ilicite și cooperează cu organul de urmărire penală pot fi eliberate de răspundere penală sau contravențională.

Precizăm că, în Republica Moldova, pe 20 octombrie s-a desfășurat turul I al alegerilor pentru funcția de președinte, iar pe 3 noiembrie – turul II.

Procesul electoral a avut loc pe fundalul unui scandal de corupere electorală orchestrată de organizația criminală a oligarhului fugar Ilan Șor, vizând influențarea scrutinului prezidențial. Conform anchetei, organizația „Șor” a mobilizat peste 130 000 de persoane pentru a influența votul, folosind fonduri de la PSB Bank, o bancă rusească sancționată internațional. Procurorii estimează că numărul celor implicați ar putea depăși 300 000 la finalul anchetei, iar în perioada septembrie-octombrie au fost identificați 39 de milioane de dolari care au circulat prin rețea.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: