„O imixtiune”: Primăria Chișinău, prima reacție la decizia CSE, care a anulat două hotărâri ale autorităților municipale
Full Article 2 minutes read

„O imixtiune”: Primăria Chișinău, prima reacție la decizia CSE, care a anulat două hotărâri ale autorităților municipale

Primăria Chișinău a venit cu o primă reacție la decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), care a anulat, pe 31 ianuarie, două decizii emise anterior de CSE Chișinău: privind demisia șefului de la Educație, Andrei Pavaloi, și cu privire la taxele privind activitatea grupelor cu program prelungit în școlile din capitală. Consiliera edilului capitalei, Natalia Ixari, a declarat pentru NewsMaker că, prin decizia luată, autoritățile centrale ar pune „presiuni pe autonomia locală”.

„Ministrul a făcut declarații politice cu privire la activitatea Primăriei și a Consiliului Municipal Chișinău pe diverse subiecte, ceea ce nu ține de atribuțiile ministrului. Calificăm aceste declarații ca imixtiune în treburile administrațiilor publice locale (APL). (…) Calificăm aceste acțiuni prin folosirea puterii drept presiuni asupra autonomiei locale”, a declarat Natalia Ixari pentru NM.

Consiliera lui Ion Ceban a precizat că Primăria Chișinău va anunța referitor la „alte decizii” ulterior.

Precizăm că ministrul Educației, Dan Perciun, a anunțat pe 31 ianuarie, după ședința Guvernului, că Comisia națională pentru Situații Excepționale a anulat dispoziția prin care CSE Chișinău a constatat stare de urgență în educație, în capitală, precum și decizia comisiei locale pentru situații excepționale, cu privire la taxele privind activitatea grupelor cu program prelungit în școlile din capitală.

Perciun consideră că, prin deciziile luate, CSE Chișinău și-a depășit atribuțiile de serviciu. Potrivit lui, membrii comisie locale care au luat cele două hotărâri riscă să fie sancționați, inclusiv prin demiterea din funcție. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: