„O încălcare flagrantă”. Moscova reacționează la solicitarea SIS de a bloca 22 de site-uri din Moldova

„Atitudine rusofobă” și „un pas dușmănos deschis față de Rusia”, luat „pe fundalul ratingului scăzut al candidaților actualelor autorități” în alegerile locale generale din 5 noiembrie. Astfel a reacționat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova la solicitarea Serviciului de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova de a bloca 22 de site-uri, printre care Pervîi Canal, NTV și RTR-Planeta. 

„Serviciul de Informații și Securitate al Moldovei a decis blocarea accesului în republică la 22 portaluri de știri în limba rusă”, a declarat Zaharova, adăugând că „sub interdicție au nimerit site-urile celor mai mari canale de știri rusești, inclusiv 1tv.ru, ntv.ru, rt.com, vesti.ru și altele”.

Zaharova a numit decizia „un pas dușmănos deschis față de Rusia”, dar și „o altă manifestare a cursului nesocotit anti-rus al Chișinăului”.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe a amintit și despre deciziile anterioare ale Chișinăului de a bloca mai multe portaluri.

„Scopul pe termen mediu al unei astfel de politici – eliminarea conținutului și mass-media în limba rusă din spațiul informațional al Republicii Moldova”, a adăugat Zaharova.

Potrivit Mariei Zaharova, „semnificativ este faptul că decizia de blocare a 22 de portaluri a fost luată cu mai puțin de două săptămâni înainte de alegerile locale generale din 5 noiembrie din Moldova” dar și „pe fundalul ratingului scăzut al candidaților actualelor autorități”.

„Se pare că Chișinăul oficial, care acuză în mod nedovedit Rusia că se amestecă în campania electorală, încearcă în acest fel să-și îmbunătățească situația”, a menționat ea, adăugând că „blocarea masivă a accesului la portalurile de știri în limba rusă este o încălcare flagrantă a autorităților moldovenești”. Potrivit Mariei Zaharova, autoritățile ar încălca „libertatea de exprimare și drepturile propriilor cetățeni de a accesa informațiile în limba rusă, pe care o vorbesc marea majoritate a moldovenilor”.

Ea a mai spus că „locuitorilor republicii li s-a arătat din nou că pentru Chișinăul oficial sunt pe primul loc considerentele oportuniste și atitudinile rusofobe ale curatorilor occidentali, și nu interesele poporului moldovenesc”.

***

SIS a solicitat pe 24 octombrie blocarea mai multor site-uri. „A fost completată lista surselor cu conținut online care alterează, în condiţiile stării de urgenţă, aprobate prin Hotărârea Parlamentului nr. 41/2022, conţinutul informaţiilor difuzate în spaţiul public, provenite de la autorităţile publice din statul aflat în conflict militar şi recunoscut drept stat agresor”, au anunțat reprezentanții Serviciului.

Potrivit SIS, „ordinul ce conţine indicații cu caracter obligatoriu a fost transmis furnizorilor de rețea și/sau servicii de comunicații electronice, pentru a bloca imediat accesul utilizatorilor din Republica Moldova la sursele menționate”.

Cele 22 de site-uri sunt:

https://1tv.ru;

https://ntv.ru;

https://rt.com;

https://russian.rt.com;

https://tvzvezda.ru;

https://radiozvezda.ru;

https://tvc.ru;

https://ren.tv;

https://mirtv.ru;

https://mir24.tv;

https://vgtrk.ru;

https://vgtrk.com;

https://tsargrad.tv;

https://rtr-planeta.com;

https://5-tv.ru;

https://vesti.ru;

https://spastv.ru;

https://radiovesti.ru;

https://radiomayak.ru;

https://smotrim.ru;

https://m24.ru;

https://360tv.ru.

De la începutul anului curent, SIS a dispus blocarea și altor site-uri. Pe 22 martie, au fost blocate portalurile:

sputniknews.ru;

md.sputniknews.ru

sputniknews.com;

md.sputniknews.com;

ro.sputniknews.com.

În luna februarie, a fost blocat portalul rubaltic.ru.

În luna ianuarie, au fost blocate portalurile eadaily.com și bloknot.ru.

În aprilie, SIS a dispus blocarea a încă trei site-uri:

politnavigator.net;

politnavigator.news;

news-front.info.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Natalia Morari

Natalia Morari a comentat informația privind posibila interdicție în spațiul Schengen, alături de Ion Ceban: „Nu am confirmare oficială”

Ex-jurnalista Natalia Morari, care în ultimul an este implicată în politică și a candidat inclusiv la funcția de președinte al țării, a comentat informațiile apărute în presa din Moldova și România despre posibila interdicție în spațiul Schengen alături de primarul Chișinăului, Ion Ceban.

Morari a reacționat pe rețelele sociale, declarând că „știrea este prea serioasă” pentru a o comenta în lipsa unei confirmări oficiale:

„Știu că așteptați o reacție din partea mea, dar știrea e prea serioasă ca să comentez ceea ce a apărut doar pe surse. Nu am deocamdată nicio confirmare oficială. Dacă va apărea, neapărat voi veni cu o reacție”, a scris aceasta.

Al doilea nume vehiculat în presa din Moldova și România, privind interdicția în spațiul Schengen este cel al ex-premierului Vasile Tarlev, în prezent lider al Partidului „Viitorul Moldovei”. El nu a comentat deocamdată informațiile. De menționat că, în dimineața de 9 iulie, Tarlev a expediat presei un comunicat în care a informat despre participarea la conferința științifico-practică organizată de Universitatea „Ovidius” din Constanța. În seara de 9 iulie, pe pagina de Facebook a acestuia a fost publicată o secvență dintr-un interviu oferit presei române.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban. Alături de edilul capitalei, alți doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost vizați de aceeași decizie. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

Ion Ceban a calificat decizia în privința sa drept „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova.

***

Precizăm că Natalia Morari a activat peste 15 ani în domeniul jurnalismului politic din Republica Moldova. De-a lungul timpului a lucrat la TV8, unde a avut propria emisiune politică și făcut parte din Consiliul de administrare al televiziunii. În 2021, Morari a părăsit Consiliul de administrare al televiziunii, invocând „presiunii” din partea Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Morari a declarat că SIS o șantaja cu informații despre viața ei personală și a dezvăluit că tatăl copilului ei este controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, care ulterior a fost anunțat în căutare. Informația despre legătura lui Morari cu Platon a provocat un scandal, deoarece s-a aflat că ea a făcut interviuri cu el în timp ce erau deja într-o relație. În final, emisiunea ei de la TV8 a fost închisă definitiv, iar Morari a devenit unul dintre primele și puținele exemple de „cancel culture” în comunitatea profesională și politică din care făcea parte.

După acest eveniment, Natalia Morari a devenit o voce critică față de actualul președinte al țării, Maia Sandu, și partidului de guvernare, pe care i-a susținut în trecut.

În mai 2024, ex-jurnalista a fost organizatoarea unei întâlniri dintre mai mulți lideri politici de opoziție, care a avut drept scop discutarea posibilității de a identifica un candidat comun la alegerile pentru funcția de președinte – o inițiativă a socialistului Igor Dodon. Într-un final, inițiativa a eșuat, iar în luna iulie, Natalia Morari și-a anunțat intenția de concura la scrutinul prezidențial în calitate de „candidat independent”.

În martie 2025, ea a realizat un interviu cu fostul candidat la președinția României, Călin Georgescu.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: