„O încălcare flagrantă”. Moscova reacționează la solicitarea SIS de a bloca 22 de site-uri din Moldova
Full Article 3 minutes read

„O încălcare flagrantă”. Moscova reacționează la solicitarea SIS de a bloca 22 de site-uri din Moldova

„Atitudine rusofobă” și „un pas dușmănos deschis față de Rusia”, luat „pe fundalul ratingului scăzut al candidaților actualelor autorități” în alegerile locale generale din 5 noiembrie. Astfel a reacționat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova la solicitarea Serviciului de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova de a bloca 22 de site-uri, printre care Pervîi Canal, NTV și RTR-Planeta. 

„Serviciul de Informații și Securitate al Moldovei a decis blocarea accesului în republică la 22 portaluri de știri în limba rusă”, a declarat Zaharova, adăugând că „sub interdicție au nimerit site-urile celor mai mari canale de știri rusești, inclusiv 1tv.ru, ntv.ru, rt.com, vesti.ru și altele”.

Zaharova a numit decizia „un pas dușmănos deschis față de Rusia”, dar și „o altă manifestare a cursului nesocotit anti-rus al Chișinăului”.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe a amintit și despre deciziile anterioare ale Chișinăului de a bloca mai multe portaluri.

„Scopul pe termen mediu al unei astfel de politici – eliminarea conținutului și mass-media în limba rusă din spațiul informațional al Republicii Moldova”, a adăugat Zaharova.

Potrivit Mariei Zaharova, „semnificativ este faptul că decizia de blocare a 22 de portaluri a fost luată cu mai puțin de două săptămâni înainte de alegerile locale generale din 5 noiembrie din Moldova” dar și „pe fundalul ratingului scăzut al candidaților actualelor autorități”.

„Se pare că Chișinăul oficial, care acuză în mod nedovedit Rusia că se amestecă în campania electorală, încearcă în acest fel să-și îmbunătățească situația”, a menționat ea, adăugând că „blocarea masivă a accesului la portalurile de știri în limba rusă este o încălcare flagrantă a autorităților moldovenești”. Potrivit Mariei Zaharova, autoritățile ar încălca „libertatea de exprimare și drepturile propriilor cetățeni de a accesa informațiile în limba rusă, pe care o vorbesc marea majoritate a moldovenilor”.

Ea a mai spus că „locuitorilor republicii li s-a arătat din nou că pentru Chișinăul oficial sunt pe primul loc considerentele oportuniste și atitudinile rusofobe ale curatorilor occidentali, și nu interesele poporului moldovenesc”.

***

SIS a solicitat pe 24 octombrie blocarea mai multor site-uri. „A fost completată lista surselor cu conținut online care alterează, în condiţiile stării de urgenţă, aprobate prin Hotărârea Parlamentului nr. 41/2022, conţinutul informaţiilor difuzate în spaţiul public, provenite de la autorităţile publice din statul aflat în conflict militar şi recunoscut drept stat agresor”, au anunțat reprezentanții Serviciului.

Potrivit SIS, „ordinul ce conţine indicații cu caracter obligatoriu a fost transmis furnizorilor de rețea și/sau servicii de comunicații electronice, pentru a bloca imediat accesul utilizatorilor din Republica Moldova la sursele menționate”.

Cele 22 de site-uri sunt:

https://1tv.ru;

https://ntv.ru;

https://rt.com;

https://russian.rt.com;

https://tvzvezda.ru;

https://radiozvezda.ru;

https://tvc.ru;

https://ren.tv;

https://mirtv.ru;

https://mir24.tv;

https://vgtrk.ru;

https://vgtrk.com;

https://tsargrad.tv;

https://rtr-planeta.com;

https://5-tv.ru;

https://vesti.ru;

https://spastv.ru;

https://radiovesti.ru;

https://radiomayak.ru;

https://smotrim.ru;

https://m24.ru;

https://360tv.ru.

De la începutul anului curent, SIS a dispus blocarea și altor site-uri. Pe 22 martie, au fost blocate portalurile:

sputniknews.ru;

md.sputniknews.ru

sputniknews.com;

md.sputniknews.com;

ro.sputniknews.com.

În luna februarie, a fost blocat portalul rubaltic.ru.

În luna ianuarie, au fost blocate portalurile eadaily.com și bloknot.ru.

În aprilie, SIS a dispus blocarea a încă trei site-uri:

politnavigator.net;

politnavigator.news;

news-front.info.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: