„Cel mai bun și hate-uit ministru și-a anunțat demisia”, „o decizie înțeleaptă și necesară”, „nu are cum Spînu să renunțe așa ușor la tot” sau „mișcări electorale de fațadă”. Sunt doar unele din comentariile care se regăsesc pe rețelele de socializare după ce Andrei Spînu și-a anunțat retragerea din Guvern și din Partidul de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS). NewsMaker a făcut o sinteză a reacțiilor la acest subiect.
Vitalie Eșanu, antreprenor și dezvoltator în domeniul tehnologiilor informaționale, a scris că „cel mai bun și cel hate-uit ministru și-a anunțat demisia din guvern și din PAS”.
Iar Ionel Pușcaș, în trecut – ofițer de presă al Partidului Liberal, a numit plecarea lui Spînu „o decizie înțeleaptă, așteptată și necesară”.
„Andrei Spînu a fost unul din oamenii, care a construit PAS, așa s-a văzut dintr-o parte, a fost ministrul, care și-a asumat la începutul anilor 2022 cea mai nepopulară decizie – scoaterea Moldovei de sub șantajul energetic al Rusiei. A avut curajul, în plină criză, să renunțe la gazul rusesc și să se reorienteze la bursele și piețele europene. Problema a fost ca nu s-a comunicat eficient și anume cu cele mai vulnerabile categorii ale populației – oamenii săraci, antreprenorii, chiar dacă guvernul a plătit compensații uriașe, oricum propaganda rusă a reușit să-l lege pe Andrei Spînu de majorarea tarifelor la gaz și energie și indirect de creșterea prețurilor. (…) Decizia de astăzi de retragere a lui Spînu, este o lovitură dură, pentru toată propaganda rusească, deoarece nu vor mai avea acel punct slab în care să țintească, dar este și un nou început pentru PAS”, a scris Pușcaș.
„Stați calmi, ăsta va pleca doar odată cu ea. Spânu e garantul menținerii ei în capul structurii criminale. Fără el, gașca de netoți pas-iști e doar o masă de amebe galbene. Nu pleacă ăsta, nu avem încă procuratură să lucreze”, a fost reacția fostului premier Ion Chicu, în prezent – lider al Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei.
A scris despre plecarea lui Spînu și deputata Partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate Marcela Nistor.
Dragoș Galbur, lider al Partidului Național Moldovenesc, a scris că „și Plahotniuc a plecat „de bună voie” de la putere și din PD, și până astăzi controlează încă multe procese din umbră”: „Nu are cum Spînu să renunțe așa ușor la tot, după ce a investit atâta timp și bani. E doar o mutare pe tabla de șah”.
Sergiu Mocanu, lider al Partidului Republica Unirii, a scris că „Maia Sandu a dat moldovenii cu capul de asfalt încă o dată”.
„Bucuria nebunilor: A demisionat Spânu! Trăiască Recean!”, a fost reacția lui Mocanu.
Expertul WatchDog Valeriu Pașa a scris că „în politică trebuie să fie mai mult loc de acțiuni mature”.
„Andrei Spînu a făcut azi un gest matur. Când simți că tragi în jos echipa – pleci. Așa funcționează politica în democrație. Instituția reputației partidelor politice trebuie restabilită. Altfel societatea începe să creadă că nu-ți pasă de opinia măriei sale alegătorului. Important este să fie doar un prim pas în procesul atât de necesar de reconsiderare a imaginii și felului cum funcționează partidul de guvernare. Ca un pas următor firesc îmi pare excluderea din partid a Olesei Stamate. Sigur nu are mare rost să îi ceri demisia din Parlament. Ar putea să o facă numai dacă nu ar fi acolo ca să îngoape PAS. S-ar mai cere probabil și niște demisii de onoare a unor alți membri din Parlament, care și-au permis ieșiri incompatibile cu viziunea pro-europeană. Dar mult mai important este să fie schimbată relația PAS-ului cu societatea. Este necesar un dialog cu opoziția. În special cea extraparlamentară”, a scris Pașa.
Oleg Tofilat, fost director al întreprinderii Calea Ferată din Moldova, a scris că „englezii sunt cunoscuți prin maniera de a pleca fără a-și lua rămas bun”. „Pe când rușii au moda să-și ia rămas bun fără să plece”, a adăugat el.
Ex-ministrul Muncii și Protecției Sociale Marcel Spatari a declarat că „efectele deciziei lui Andrei Spînu sunt greu de prevăzut”.
„Politica nu este un joc de șah în care poți să socoți impactul mutării tale pe câteva etape înainte. Pe de o parte, poate fi o „mișcare politică matură”, cum au zis unii comentatori, pe de altă parte, poate servi drept „exemplu pentru clasa politică”… Toate astea pot fi adevărate, însă pentru mine gestul lui Andrei trezește în primul rând niște reacții puternice de empatie. Decizia lui nu e atât un calcul politic, pregătirea de alegerile de anul viitor sau dorința de a da o lecție „clasei politice”, cât o reacție normală, omenească, a unei persoane care a fost supusă unei presiuni enorme și unei campanii de denigrare publică care greu poate fi suportată. Da, în politică trebuie să ai rezistență, dar una e să ai obrazul gros și botul plin de puf (am avut politicieni din ăștia cât duce trenul), și cu totul alta e să vrei să faci politică onestă cu un partid construit de o echipă bazată pe voluntariat și bune intenții”, a scris Marcel Spatari.
Primarul capitalei Ion Ceban, tot el – liderul partidului Mișcarea Alternativă Națională, a declarat că „în zilele următoare, vom urmări mai multe decizii la nivel național, cum ar fi schimbarea conducerii în mai multe ministere și instituții”.
„Ne interesează mai puțin aceste mișcări electorale de fațadă, și vreau ca noi să ne continuăm munca, având în vedere că sunt anumite angajamente care necesită implicare atât la nivel local, cât și central. Sperăm că, chiar și dacă se schimbă miniștrii sau unii conducători, discuțiile pe anumite subiecte rămân oficial neschimbate, cum ar fi, de exemplu, rezolvarea problemei caldarâmului din Centrul capitalei. Așa cum spuneam săptămâna trecută, chiar dacă se anunță schimbări — și repet, de fațadă — exact la două zile de la alegerile prezidențiale au reînceput inspecțiile financiare și cele ale Inspecției Muncii, inopinate, la unele direcții, întreprinderi și preturi ale primăriei”, a adăugat Ceban.
Deputatul Partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate Radu Marian a scris că „Andrei Spînu a fost unul din cei mai eficienți și performanți miniștri pe care i-a avut Republica Moldova în ultimii ani”.
„În timpul mandatului său, s-au construit mai mult ca niciodată drumuri, apeducte, sisteme de canalizare, parcuri, școli și grădinițe. Cifrele nu mint. Mai mult decât atât, Andrei Spînu a contribuit decisiv la rezolvarea uneia din cele mai mari probleme ale țării noastre – dependența cvasitotală de gazul rusesc, cu care eram șantajați constant în ultimii 30 de ani. Astăzi situația este diferită, putem cumpăra gaze naturale de oriunde din lume, fără să depindem doar de o singură sursă. Din păcate, aceste rezultate ale lui Andrei l-au făcut ținta unor atacuri furibunde, unui ocean de falsuri și manipulări, defăimări, care i-au atacat integritatea. Nu există nicio probă, investigație, sau documente etc. care să arate rea-intenție în niciunul din cazurile în care este acuzat. Însă falsurile au fost atât de frecvente, încât acest bulgăre de zăpada de denigrări a devenit greu de oprit. Percepția deja a fost creată”, a adăugat Marian.
Plecarea lui Spînu a fost comentată și de către președinta Maia Sandu. Șefa statului a spus că respectă decizia lui Spînu, totodată i-a mulțumit „pentru toată contribuția lui – pornind de la schimbările pe care le-a inițiat în sectorul energetic și faptul că Republica Moldova a scăpat de șantaj”. Detalii AICI. Iar liderul PAS Igor Grosu a declarat că Spînu a contribuit „la victorii electorale importante” ale partidului de guvernare și a avut de „luat decizii grele” în Guvern. Precizăm că Andrei Spînu a făcut parte din echipa de campanie a Partidului Acțiune și Solidaritate pentru a susține referendumul și candidatura Maiei Sandu la prezidențiale.
***
În dimineața zilei de 11 noiembrie, Andrei Spînu a anunțat că se retrage de la conducerea Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale dar și din PAS. „Sper că acest pas să permită revenirea la discuții în spațiul public despre Moldova și mai puțin să se discute despre un om sau altul așa cum vor dușmanii țării noastre”, a comunicat Spînu pe o rețea de socializare. El a mai spus că, în toată această perioadă, a fost supus unei campanii nedrepte de defăimare și că aproape zilnic a fost atacat fără să se prezinte probe. „Sunt cu inima împăcată. Știu ce las în urmă și știu că nimeni nu va putea prezenta niciun argument împotriva integrității acțiunilor mele”, a menționat acesta. Detalii AICI.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!