The Moscow Times

O nouă rundă de negocieri între Ucraina și Rusia. Ce au convenit delegațiile

Ucraina și Federația Rusă au desfășurat pe 2 iunie, la Istanbul, a doua runda de negocieri privind încheierea invaziei ruse. Părțile au convenit asupra unui schimb major de prizonieri.

Negocierile dintre delegațiile Ucrainei și Federației Ruse au avut loc în incinta Palatului Ciragan de pe malul Bosforului, Istanbul. Acestea au durat puțin peste o oră.

În timpul discuțiilor, părțile și-au transmis câte un document cu propuneri pentru încheierea războiului.

După discuții, șeful delegației ucrainene, ministrul Apărării, Rustem Umerov, a declarat că Ucraina a văzut pentru prima dată propunerile Rusiei cu privire la încetarea focului și încheierea conflictului militar. „Echipele noastre vor avea la dispoziție o săptămână pentru a analiza documentele, după care vom putea coordona pașii următori”, a declarat el.

Oficialul a precizat că delegațiile au convenit asupra unui nou schimb de prizonieri, după formula „toți pentru toți”, în care se vor regăsi persoane grav rănite și militari cu vârste între 19 și 25 de ani. De asemenea, s-a agreat schimbul a câte 6 000 de persoane decedate.

De asemenea, Rustem Umerov a spus că Ucraina a transmis o listă cu câteva sute de copii deportați în Rusia care trebuie să-i reîntoarcă și că așteaptă acțiuni din partea Moscovei în această direcție. Jurnalistul The Economist Oliver Carol a scris, cu referire la o sursă familiarizată cu discuțiile, că șeful delegației ruse, Vladimir Medinskii, în replică la cererea privind reîntoarcerea minorilor ucraineni, a declarat: „Nu organizați un spectacol pentru bătrânelele europene suferinde, care nu au proprii copii”.

Umerov a mai precizat că delegația rusă a respins inițiativa privind un armistițiu necondiționat de 30 de zile și propunerea privind organizarea unei întâlniri între președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, și omologul său din Rusia, Vladimir Putin.

La rândul său, Vladimir Medinskii, care este consilier al Kremlinului, a relatat că delegația rusă a propus o încetare a focului de 2-3 zile, pe anumite sectoare ale frontului. Potrivit lui, aceasta are drept scop recuperarea trupurile neînsuflețite ale celor căzuți.

Totodată, Medinskii a arătat lista cu copiii ucraineni de Rusia, care conține 339 de nume.

Amintim că prima rundă de negocieri dintre Ucraina și Federația Rusă a avut loc pe 16 mai, la Istanbul. Acestea au fost primele discuții directe dintre părți din ultimii trei ani. Negocierile, care au durat circa două ore, au dus doar la un schimb de prizonieri după formula „1 000 pentru 1 000”.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Seceta face ravagii în Ștefan Vodă. Culturile de porumb și floarea-soarelui, „grav afectate”: „Avem o situație critică”

Starea culturilor de grupa a doua – în special porumbul și floarea-soarelui – este una „critică”, a constatat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, în urma unei vizite efectuate pe terenurile agricole din raionul Ștefan Vodă. Potrivit oficialului, lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din ultimele luni „au afectat grav culturile”, punând în pericol recolta din acest an.

Secretarul de stat a vizitat mai multe terenuri din satele Crocmaz, Cioburciu și Slobozia, unde a discutat cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă.

„Am venit astăzi în Ștefan Vodă pentru a vedea personal care este situația din teren și pentru a discuta cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă. Este clar că avem de-a face cu o situație critică”, a declarat Vasile Șarban.

Potrivit acestuia, deși în seara zilei precedente au fost înregistrate cantități reduse de ploaie, acestea nu au fost suficiente pentru a salva culturile.

„O bună parte a suprafețelor cultivate cu porumb este deja compromisă, iar în cazul florii-soarelui, plantele sunt într-o fază avansată de dezvoltare, cu calatidiile subdezvoltate, ceea ce afectează grav potențialul de producție. Dacă în perioada imediat următoare nu vor fi înregistrate precipitații semnificative, se așteaptă pierderi considerabile la ambele culturi”, susține oficialul.

Un exemplu relevant este gospodăria „Ecoalimentprim”, care administrează 1050 de hectare cultivate cu culturi de câmp. Fermierii de aici spun că au nevoie urgentă de investiții în sisteme moderne de irigație pentru a putea face față secetei.

De asemenea, din cauza secetei, sunt afectate și plantațiile de prun, chiar și pentru recolta deja diminuată în urma înghețurilor târzii din primăvară.

În context, Vasile Șarban a subliniat importanța accelerării proiectelor de reabilitare a infrastructurii de irigații și a aplicării tehnologiilor agricole adaptate noilor realități climatice.

„Fermierii încep să conștientizeze tot mai mult rolul esențial al acestor investiții, iar soluții precum tehnologia de conservare a solului No till, deși nu sunt miraculoase, oferă o anumită protecție culturilor în perioadele de secetă, menținând umiditatea în sol pentru o perioadă mai îndelungată. Dialogul cu fermierii, colectarea datelor privind pierderile și promovarea soluțiilor durabile vor rămâne priorități ale ministerului în gestionarea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii naționale”, a subliniat secretarul de stat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: