O nouă ședință de judecată în dosarul lui Viorel Morari a fost amânată. Un magistrat s-a pronunțat împotriva acestei decizii
Full Article 3 minutes read

O nouă ședință de judecată în dosarul lui Viorel Morari a fost amânată. Un magistrat s-a pronunțat împotriva acestei decizii

Ședința de judecată în dosarul lui Viorel Morari, programată pentru astăzi, 9 martie a fost din nou amânată. Doar un singur magistrat din completul de judecători s-a pronunțat împotriva acestei decizii. 

Ședința a început cu examinarea cererii avocaților lui Morari privind recuzarea grupului de procurori, care îi examinează cazul. Viorel Morari consideră ilegal faptul că decretul privind crearea grupului de procurori a fost semnat de Ruslan Popov, dar nu de Alexandr Stoianoglo.

La rândul său, procurorul Elena Ceruța a menționat că decretul nu trebuia să fie semnat de procurorul general, ci doar de „un procuror cu un grad mai înalt”. Ea a subliniat că nu există motive pentru recuzarea grupului de procurori. Ea a mai spus că procurorul general adjunct, Mircea Roșioru, nu a putut semna decretul, deoarece era în concediu medical.

Pe de altă parte, avocatul lui Morari, Victor Panțîru, a declarat că s-a ghidat în cererea sa de Codul de procedură penală. „Aceasta este Biblia noastră”, a declarat acesta. Mai mult, Morari a continuat să insiste pe faptul că decretul urma să fie semnat fie de procurorul general, fie de Mircea Roșioru. El a spus că el însuși este judecat pentru erori de procedură, iar procurorii care conduc cauza nu ar trebui să comită astfel de erori.

Ulterior, președintele completului de judecată, Vasilisa Muntean, a declarat că „ziua de muncă a luat sfârșit” și a spus că instanța va amâna examinarea cererii pentru data de 10 martie. Muntean a declarat că instanța are nevoie de timp suplimentar pentru a lua cunoștință cu poziția părților. În același timp, judecătoarea Ana Cucerescu a cerut să se includă în protocol că ea este împotriva unei astfel de decizii. Cucerescu a declarat că cererea de recuzare a completului de judecătorilor și a grupului de procurori trebuie să fi examinat în decursul a una sau două zile, însă avocații lui Morari au depus o astfel de solicitare pe 3 martie.

Menționăm că audierile preliminare în primul dosar penal a lui Viorel Morari urmau să înceapă pe 14 februarie. Cu toate acestea, la prima ședință, judecătorii au examinat chestiunea privind arestarea lui Morari. Ședința programată pentru 3 martie a fost amânată, iar de această dată, procurorul Elena Ceruța a solicitat timp suplimentar pentru a face cunoștință cu cererea avocaților.

Amintim că Viorel Morari a fost reținut vineri, 10 ianuarie. O zi mai târziu, acesta a fost învinuit de depășirea atribuțiilor de serviciu și fals în acte. Potrivit materialelor anchetei, în martie 2017, Morari a înregistrat ilegal plângerea fostului lider al Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc și a inițiat un dosar penal în care ar fi fost incluse date false.

Potrivit Procuraturii Generale, Morari ar fi făcut acest lucru în interes propriu, dar și în interesul lui Vladimir Plahotniuc și a persoanelor din anturajul acestuia, în dosarul „furtului miliardului”, împiedicând, astfel, acheta obiectivă a dosarului penal.

De asemenea, pe numele lui Viorel Morari a fost inițiat încă un dosar penal. Acesta este bănuit de îmbogățire ilicită și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: