Facebook / OccupyGuguță

O platformă online dedicată Cafenelei Guguță și Grădinii Publice „Ștefan cel Mare”, lansată de hramul orașului

De hramul orașului, membrii comunității Occupy Guguță, au lansat împreună cu alți activiști o platformă online dedicată Cafenelei Guguță și Grădinii Publice „Ștefan cel Mare”.

„Este un spațiu important pentru oraș și ținem să îl păstrăm”, scriu membrii comunității Occupay Guguță într-o postare pe Facebook.

Inițiatorii proiectului, care sunt membrii comunității Occupy Guguță, asociația A. O. Salvați Chișinăul și platforma de știri Platzforma invită toți doritorii să contribuie cu orice materiale, fotografii și documentații legate de acest loc drag tuturor chișinăuenilor.

„Ne dorim un Chișinău mai accesibil, un Chișinău în care înving interesele cetățenești, unde spațiul public poate fi utilizat și valorificat de locuitori și locuitoare. Ne dorim un Chișinău în care memoria colectivă este păstrată, iar clădirile și străzile istorice sunt reabilitate, refolosite, redeschise și readuse la viață prin implicarea comunităților.

Ne dorim un oraș mai verde, mai prietenos oamenilor de orice vârstă și cu orice necesități, ne dorim un Chișinău în care suntem întrebați despre deciziile care se iau legate de oraș”, se mai arată în postare.

Platformă online poate fi accesată AICI.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

The Moscow Times

Olanda: un rus, condamnat pentru transmiterea tehnologiilor de producție a cipurilor către Rusia

Un tribunal din Rotterdam l-a condamnat pe cetățeanul rus Gherman Aksenov, în vârstă de 43 de ani, pentru încălcarea sancțiunilor UE și furtul de informații tehnice, pe care le-a transmis serviciilor de informații ale Federației Ruse. Acesta a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare.

Între 2015 și 2024, cetățeanul rus a lucrat în companii olandeze din industria semiconductoarelor, precum ASML (lider mondial în producția de echipamente pentru fabricarea microcipurilor) și NXP Semiconductors (furnizor de componente semiconductoare). El a oferit Rusiei „asistență tehnică”, transmițând fișiere care conțineau informații despre configurarea liniilor de producție pentru fabricarea microcipurilor, potrivit Bloomberg, care citează decizia instanței: „Astfel de acțiuni pot contribui la consolidarea potențialului militar sau strategic al Rusiei, ceea ce atrage consecințe [negative] pentru Ucraina și afectează indirect securitatea și stabilitatea internațională”.

Totodată, Aksenov a încălcat sancțiunile impuse de Uniunea Europeană în 2014, ca răspuns la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, sancțiuni care au fost extinse după invazia rusă în Ucraina în 2022. Acestea interzic furnizarea de „asistență tehnică” Rusiei și transmiterea de tehnologii similare care pot fi utilizate în producția de armament, a subliniat instanța.

Aksenov a copiat fișierele de pe serverele ASML și NXP pe un stick USB și pe un hard disk, pe care trebuia să le predea unui ofițer FSB la Moscova, a declarat procurorul în timpul audierilor. Acesta a cerut o pedeapsă de patru ani de închisoare pentru inculpat, însă instanța a redus sentința cu un an, deoarece nu s-a putut stabili dacă Aksenov a fost plătit pentru acțiunile sale, notează Reuters.

Aksenov nu și-a recunoscut vina, susținând că a păstrat fișierele în scopuri profesionale.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: