alphnews.ro

Oamenii de știință au dezvăluit prima imagine a găurii negre supermasive din Calea Lactee

Joi, 12 mai, oamenii de știință au oferit prima imagine a găurii negre care se ascunde în centrul galaxiei noastre, Calea Lactee, dezvăluind o gaură neagră supermasivă care devorează orice materie care se plimbă în interiorul atracției sale gravitaționale gigantice. Gaura neagră – numită Sagittarius A*, sau SgrA – este doar a doua gaură neagră care a fost pozată vreodată.

Imaginea a fost realizată de aceeași colaborare internațională Event Horizon Telescope (EHT) care, în 2019, a dezvăluit prima fotografie din istorie a unei găuri negre – din centrul unei alte galaxii, transmite alephnews.ro.

Sagittarius A are o masă de 4 milioane de ori mai mare decât cea a Soarelui și se află la aproximativ 26.000 de ani-lumină – distanța pe care lumina o parcurge într-un an, 9,5 trilioane de km – de Pământ.

Găurile negre sunt obiecte extraordinar de dense, cu o gravitație atât de puternică încât nici măcar lumina nu poate trece, ceea ce face ca observarea lor să fie destul de dificilă.

Oamenii de știință din cadrul proiectului au căutat un inel de lumină – materie și radiații perturbate supraîncălzite care se învârt cu o viteză uriașă la marginea orizontului – în jurul unei regiuni de întuneric care reprezintă gaura neagră propriu-zisă. Acest lucru este cunoscut sub numele de umbra sau silueta găurii negre.

Imaginea publicată în 2019 a găurii negre supermasive dintr-o galaxie numită Messier 87, sau M87, a arătat un inel strălucitor de roșu, galben și alb care înconjoară un centru întunecat. Gaura neagră M87 este mult mai îndepărtată și mai masivă decât Sagittarius*, situată la aproximativ 54 de milioane de ani-lumină de Pământ, cu o masă de 6,5 miliarde de ori mai mare decât cea a soarelui nostru.

Cercetătorii au declarat că Sagittarius A*, în ciuda faptului că este mult mai aproape de sistemul nostru solar decât M87, a fost mai greu de fotografiat. Diametrul lui Sagittarius A* este de aproximativ 17 ori mai mare decât cel al Soarelui, ceea ce înseamnă că se află pe orbita solară a planetei Mercur, cea mai interioară. În schimb, diametrul lui M87 ar cuprinde în întregime sistemul nostru solar.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

De la Aeroport spre centrul Chișinăului – cu trenul? Autoritățile planifică construcția unei linii feroviare de €8,5 mln

Aeroportul Internațional Chișinău va fi conectat cu centrul orașului printr-o linie de cale ferată. Despre acest proiect a vorbit ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, în cadrul emisiunii „Есть вопросы” cu Nicolai Paholnițchi.

„Vrem să conectăm calea ferată la aeroport și să punem în circulație trenuri care să transporte pasagerii de la aeroport în centrul Chișinăului și invers”, a declarat Bolea.

El a adăugat că din Chișinău există deja un segment feroviar în direcția Sîngera (aeroportul se află între Chișinău și Sîngera). „Am inclus deja acest proiect în planul de dezvoltare. Lucrăm acum la lansarea unei licitații pentru servicii de proiectare”, a precizat ministrul.

Potrivit ministrului, costul estimativ al proiectului este de aproximativ 8,5 milioane de euro.

În prezent, de la Aeroportul Chișinău spre centrul orașului se poate ajunge doar cu troleibuzul sau cu taxiul.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: