PAS

Oazu Nantoi a explicat de ce două deputate PAS nu au susținut legea care interzice simbolurile războiului

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Oazu Nantoi a explicat decizia colegelor sale din Parlament Natalia Davidovici și Ana Racu, care au refuzat să susțină proiectul de lege privind interzicerea simbolurilor care promovează războiul, inclusiv panglica Sf. Gheorghe.

Nantoi consideră că panglica respectivă este simbolul regimului lui Putin care ucide oameni pe teritoriul Ucrainei. Însă acesta asubliniat că fiecare parlamentar are dreptul la propria opinie.

„Fiecare deputat are dreptul la propria opțiune. La noi în partid, de multe ori discuțiile sunt aprinse. Dacă aceste două colege au decis să voteze așa, este dreptul lor constituțional. Noi avem nevoie de comunicare cu oamenii, ca oamenii să-și dea seama că nu poți să omori oameni cu panglica Sfântului Gheorghe în frunte și pe urmă să te duci la paradă”, a spus deputatul PAS în cadrul ediției din 21 aprilie a emisiunii „Joi cu Liliana Barbăroșie” de la postul public de televiziune.

La rândul său, deputata PAS Ana Racu și-a justificat decizia pe Facebook. Aceasta a menționat că, având în vedere că panglica este parte a unor distincții și medalii, a propus ca aceasta să fie admisă în cadrul evenimentelor care celebrează ziua de 9 mai. Întrucât ideea nu a fost susținută de ceilalți colegi, s-a abținut de la vot.

Facebook
Facebook

Potrivit deputaților opoziției, interzicerea panglicii Sfântului Gheorghe reprezintă o încercare a guvernării de a-și camufla incapacitatea de a gestiona criza economică și energetică cu care se confruntă Republica Moldova.

PAS nu poate livra cetățenilor rezultate plauzibile în vederea venirii cât mai rapide a așa-numitor vremuri bune. Și dacă nu poți oferi pâine, oferi spectacol. Se inventează inițiative una mai deocheată decât alta. S-a interzis panglica Sfântului Gheorghe, de la asta s-a îmbunătățit situația social-economică? Au scăzut de la panglică tarifele la energie, carburanți? Interzicerea acestui simbol nu rezolvă cu nimic situația nici în țara vecină”, a spus deputatul blocului PCRM-PSRM, Grigore Novac.

Din 20 aprilie, pe teritoriul Republicii Moldova este interzisă confecționarea, promovarea sau răspândirea panglicii Sfântului Gheorghe și a literelor Z și V, utilizate drept semne distinctive ale armatei ruse în războiul din Ucraina. Persoanele fizice care vor sfida noua lege pot fi sancționate cu amendă de la 4500 la 9000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 la 60 de ore.

În privința persoanelor cu funcție de răspundere poate fi aplicată amenda de la 9000 la 18 000 de lei și, respectiv, în privința persoanelor juridice amendă de la 18 000 la 30 000 de lei.  

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Trump amenință Rusia cu sancțiuni, dacă nu ajunge la un acord de pace în 50 de zile. Reacția UE

Statele Unite vor impune tarife secundare de până la 100% împotriva Rusiei și a partenerilor săi comerciali dacă, în termen de 50 de zile, nu va fi încheiat un acord de pace în Ucraina. Declarația a fost făcută de președintele american Donald Trump, în cadrul unei conferințe de presă susținute pe 14 iulie la Casa Albă, alături de secretarul general al NATO, Mark Rutte. În reacție, UE a declarat că termenul este „prea lung”.

„Sunt profund dezamăgit de Vladimir Putin. Mă așteptam ca acest conflict să fie încheiat deja de două luni. Avem conversații plăcute, dar după ele urmează atacuri cu rachete. Când se repetă de trei-patru ori, îți dai seama că aceste discuții nu mai au sens”, a declarat Trump, citat de The Moscow Times.

Liderul de la Casa Albă a explicat că sancțiunile de 100% pot fi aplicate fără aprobarea Congresului, dar a adăugat că susține inițiativa senatorului Lindsey Graham privind tarife și mai mari, de 500%, împotriva Moscovei — deși speră să nu fie nevoie de asemenea măsuri extreme.

În același timp, Trump a anunțat o nouă etapă de sprijin militar pentru Ucraina. Potrivit lui, Statele Unite și NATO au convenit ca 17 sisteme de apărare antiaeriană Patriot să fie livrate Kievului din stocurile aliaților europeni, urmând ca acestea să fie înlocuite ulterior cu echipamente noi. Primele livrări ar urma să aibă loc în următoarele zile.

Pe fundalul acestor declarații, șefa diplomației europene, Kaja Kallas, a criticat termenul de 50 de zile anunțat de Trump, considerându-l prea lung în condițiile în care „în fiecare zi sunt uciși civili nevinovați în Ucraina”. Totuși, oficialul UE a salutat tonul mai ferm adoptat recent de președintele american față de Kremlin: „Este un semnal pozitiv”, a punctat Kallas.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: