Obligatoriu pentru nou-născuți: le va fi verificat auzul cu ajutorul unor dispozitive. Deputat: port aparate auditive, e importantă descoperirea timpurie a problemelor
Full Article 3 minutes read

Obligatoriu pentru nou-născuți: le va fi verificat auzul cu ajutorul unor dispozitive. Deputat: port aparate auditive, e importantă descoperirea timpurie a problemelor

Începând cu 3 martie, în Republica Moldova, fiecare nou-născut va fi supus verificării auzului prin screening audiologic. Ministerul Sănătăți a distribuit 40 de dispozitive medicale de screening audiologic neonatal în maternitățile din Moldova. Cu ajutorul echipamentelor, în valoare de circa 4 milioane de lei, nu va fi restituit auzul însă va fi depistată la timp surditatea. Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Radu Marian a scris pe rețelele de socializare că poartă aparate auditive și știe cât de importantă este descoperirea timpurie a problemelor cu auzul. 

Ministerul Sănătății al Republicii Moldova a raportat că pe data de 3 martie este marcată Ziua mondială a auzului și a spus că în scopul identificării precoce a surdității congenitale la nou-născuți, în premieră, în Republica Moldova a fost introdus screening-ul audiologic universal obligatoriu pentru toți nou-născuții.

Ministerul Sănătăți a distribuit, la începutul acestui an, 40 de dispozitive medicale de screening audiologic neonatal Centrelor Perinatale din toată țara. Echipamentele, în valoare de circa patru milioane de lei, au fost donate de UNICEF, cu suportul financiar al Guvernului Japoniei. Screening-ul audiologic la nou-născuți este primul şi cel mai important pas în depistarea precoce a surdității la copii. Acest screening nu restituie audiţia şi nu poate influenţa asupra numărului copiilor născuţi cu surditate, dar permite depistarea din timp a acestora”, au comunicat reprezentanții Ministerului.

Potrivit instituției, de la începutul anului, screening-ul audiologic a fost realizat la peste 1400 de nou-născuți din toată țara. La doi dintre nou-născuții examinați a fost confirmat diagnosticul de surditate.

Ministra Sănătății Ala Nemerenco a precizat că „de astăzi, în premieră, fiecare nou-născut va fi supus verificării auzului prin screening audiologic”.

Această investigație este absolut gratuită, este accesibilă în fiecare maternitate de pe teritoriul țării, este efectuată cu utilaj nou, performat, modern. Echipamentul este absolut inofensiv”, a adăugat Nemerenco.

Iar deputatul PAS Radu Marian a scris pe rețelele de socializare că poartă aparate auditive și știe cât de importantă este descoperirea timpurie a problemelor cu auzul.

Azi este Ziua Internațională a Auzului. Mă bucur enorm că tot azi, în premieră, în toate centrele perinatale din Republica Moldova a fost introdusă testarea audiologică universală obligatorie pentru toți nou-născuții. Eu însumi port aparate auditive și știu cât de importantă e descoperirea timpurie a problemelor cu auzul: cu cât mai devreme, cu atât mai bine”, a menționat parlamentarul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: