În cele 608 secții de votare deschise la alegerile din 15 noiembrie au fost raportate de către observatorii Promo-LEX 251 de incidente. Pe de altă parte, prin extrapolare numărul estimat al incidentelor la nivel național este de 734, în creștere comparativ cu 489 incidente estimate în primul tur de scrutin.
Suspiciunile privind oferirea de recompense și transportarea organizată a alegătorilor au caracterizat în special procesul electoral din regiunea transnistreană.
Secretul votului a fost afectat de incidența sporită a numărului de cazuri de fotografiere a opțiunii de vot a alegătorilor.
Activismul civic al alegătorilor, prezenți la urne chiar și pe timp de criză pandemică, în creștere comparativ cu scrutinul din 2016, merită remarcat în mod deosebit, a remarcat Promo-LEX într-un comunicat emis presei.
La fel, s-au evidențiat alegătorii din secțiile de votare constituite peste hotarele țării. „Cu regret, activismul civic al alegătorilor din diasporă a fost umbrit de epuizarea buletinelor de vot în unele secții de votare”, se mai arată în comunicat.
Astfel, deși la secțiile de votare a fost disponibile câte 5000 de buletine de vot, cel puțin 6 secții de votare au rămas fără buletine înainte de finalizarea timpului de vot.
În context, Asociația Promo-LEX solicită autorităților dar și politicienilor să instituie măsuri alternative de vot.
Procesul de observare a cunoscut situații izolate de intimidare a observatorilor Promo-LEX de către poliție și funcționarii electorali. Numărarea voturilor a fost în, general, rapidă și calmă.