elements.envato

Oficial. Câte cazuri de variola maimuței au fost înregistrate până acum în Moldova?

Până în prezent, în Republica Moldova nu au fost înregistrate cazuri de îmbolnăvire cu variola maimuței, epidemie declarată de Organizația Mondială a Sănătății ca fiind o urgență sanitară globală. Informația a fost confirmată de Ministerul Sănătății, pe 28 iulie.

În același timp, potrivit sursei citate, autoritățile sanitare naționale au întreprins o serie de acțiuni de pregătire, prevenire și control, iar sistemul de sănătate dispune de capacități de testare, monitorizare și spitalizare, în cazul depistării persoanelor cu această infecție.

Ministerul Sănătății precizează că variola maimuței este un virus cu simptome asemănătoare cu cele observate în trecut la pacienții cu variolă, dar cu evoluție clinică mai puțin severă. Simptomele, precum febra, durerile de cap, ganglioni limfatici umflați, durerile musculare, erupțiile cutanate, de obicei dispar de la sine în câteva săptămâni, fără tratament specific.

Potrivit OMS, cele mai multe cazuri de transmitere a infecției au fost raportate în rândul bărbaților care fac sex cu bărbații, dar riscă să se infecteze oricine are contact fizic apropiat cu persoane sau animale bolnave.

Care sunt măsurile de prevenire

Pentru prevenirea infecției cu virusul variolei maimuței se recomandă respectarea următoarelor măsuri de sănătate publică:

  • spălarea mâinilor cu apă și săpun și folosirea unui dezinfectant pe bază de alcool;
  • evitarea contactului apropiat cu persoanele, care suspectează că s-au infectat sau sunt confirmate cu variola maimuței și/sau cu animalele, care ar putea fi infectate;
  • curățarea regulată și dezinfectarea suprafețelor, care ar putea fi contaminate;
  • evitarea contactului cu orice materiale, cum ar fi lenjeria de pat, care a fost folosită de o persoană infectată;
  • orice persoană care face o erupție cutanată neobișnuită ar trebui să consulte medicul La fel, orice simptome de boală în timpul călătoriei sau la întoarcere dintr-o zonă endemică trebuie raportate unui medic specialist;
  • persoana cu suspiciune de variola maimuței trebuie izolată, iar cei care o îngrijesc – să respecte măsurile de protecție personală;
  • rezidenții și călătorii în țările endemice ar trebui să evite contactul cu animalele bolnave, moarte sau vii, care ar putea fi infectate cu virusul variola maimuței (rozătoare, marsupiale, primate) și ar trebui să se abțină de la consumul sau manipularea cărnii de vânat.

În legătură cu răspândirea alarmantă a virusului variolei maimuței, la 23 iulie curent, OMS a stabilit că focarul reprezintă o urgență de sănătate publică de interes internațional. La nivel mondial au fost confirmate peste 16 mii de cazuri, printre care sunt și cinci decese, raportate în 75 de țări.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Roșca, învestit vicepremier pentru Reintegrare. Sandu: „Misiunea principală – să asigurăm stabilitatea, mai ales în următoarele săptămâni”

Noul vicepremier pentru Reintegrare, Roman Roșca, a depus jurământul de învestire în funcție. Ceremonia a avut loc în prezența președintei Maia Sandu și a prim-ministrului Dorin Recean, care l-a desemnat în această funcție pe 21 iulie.

Roșca, care figurează și în lista PAS pentru alegerile parlamentare din 2028, preia, astfel, unul dintre cele mai dificile portofolii – cel de reintegrare, devenind responsabil de soluționarea conflictului transnistrean în Guvernul condus de Dorin Recean.

Reamintim că funcția de vicepremier pentru Reintegrare a devenit vacantă după ce fostul vicepremier Oleg Serebrian a fost numit ambasador al Republicii Moldova în Turcia.

Cine este Roman Roșca?

Roman Roșca are 43 de ani și este masterand în drept economic la Universitatea de Stat din Moldova. Și-a început cariera în 2006, în calitate de inspector superior pentru resurse umane în cadrul Comisariatului de poliție din Tighina. Ulterior, a avansat în structurile Ministerului Afacerilor Interne, ocupând diverse funcții.

În 2012, a renunțat la cariera în poliție și s-a orientat spre mediul de afaceri. Respectiv, a fondat și administrat compania „Invest Market” SRL.

În 2019, Roșca a fost ales consilier municipal din partea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), deținând și funcția de secretar adjunct al Organizației Teritoriale Chișinău a formațiunii.

În iulie 2022, a devenit pentru prima dată deputat în Parlament, după ce colegul său de partid, Dorel Iurcu, a renunțat la mandat pentru a prelua funcția de primar.

Din martie 2024, Roman Roșca a deținut funcția de președinte al Comisiei parlamentare speciale pentru monitorizarea și controlul realizării politicii de reintegrare a Republicii Moldova, structură creată la inițiativa președintelui Parlamentului, Igor Grosu. Scopul comisiei este apropierea cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: