Primul judecător din Republica Moldova condamnat închisoare pentru îmbogățire ilicită rămâne în funcție. Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins recursul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cu privire la anularea deciziei Curții de Apel, privind repunerea în funcție a magistratului Oleg Melniciuc, informează Ziarul de Gardă pe 21 noiembrie.
Pe 3 septembrie 2021, Oleg Melniciuc a devenit primul judecător care a ajuns pe banca acuzaților pentru îmbogățire ilicită și ulterior – condamnat de prima instanță la șapte ani de închisoare cu executare (procurorii au cerut 10 ani de închisoare), cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate în domeniul jurisprudenței timp de 15 ani. Prin sentința emisă, magistrații au menținut sechestrul aplicat de procurori în vederea confiscării extinse a bunurilor și mijloacelor financiare ale inculpatului în valoare totală de peste un milion de lei.
Decizia a fost luată de Judecătoria Anenii Noi, care a constatat că magistratul a inclus intenționat date false, iar pe altele, tot intenționat, nu le-a inclus în declarațiile de avere și interese personale depuse în perioada anilor 2013 – 2017. De asemenea, în perioada 2014-2016 Melniciuc împreună cu soția sa Diana Melniciuc, au declarat venituri de 1 444 958 lei şi au efectuat cheltuieli de 2 085 101 lei. Astfel, cheltuielile prevalează veniturile cu 640 143 lei. Judecătorul nu a fost prezent la ședința de judecată, întrucât „se afla la serviciu, la Judecătoria Chișinău”. Melniciuc a declarat că decizia judecătorilor ar fi „neîntemeiată” și a atacat-o la Curtea de Apel. Cererea a fost înregistrată pe 4 octombrie curent.
De asemenea, Melniciuc a atacat cererea de anulare a deciziei CSM din 28 mai 2019, privind suspendarea sa din funcție. Pe 15 iunie 2021, CSM a depus recurs. Pe 29 septembrie, Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție (CSJ) a respins drept inadmisibil recursul depus de CSM împotriva hotărârii Curții de Apel Chișinău. Încheierea a fost emisă de completul de judecători format din magistrații Dumitru Mardari, Iurie Bejenaru și Nina Vascan. Magistrații au menționat în încheiere că „cererea de recurs trebuie să conțină o motivare convingătoare şi întemeiată”.
Prin urmare, Oleg Melniciuc rămâne în funcția de judecător. De asemenea, el a atacat la Curtea de Apel Chișinău sentința Judecătoriei Chișinău prin care a fost condamnat la șapte ani de închisoare pentru îmbogățire ilicită.
***
Oleg Melniciuc a fost printre candidaturile respinse de către președintele țării Igor Dodon la conducerea Judecătoriei Chișinău creată prin comasarea judecătoriilor de sector. Anterior, Melniciuc a deținut funcția de președinte al Judecătoriei sectorului Râșcani.
În 2013, preşedintele de atunci al Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat decretul de numire a lui Oleg Melniciuc în funcţia de preşedinte al Judecătoriei Râşcani, municipiul Chişinău, pentru un mandat de patru ani. Anterior, Timofti a respins această candidatură pe motiv că magistratul a încălcat Codul de etică de mai multe ori şi a provocat conflicte de interese. Însă candidatura lui Oleg Melniciuc a fost propusă din nou de către Consiliul Superior al Magistraturii.
Presa a scris că Oleg Melniciuc este finul de cununie al ex-preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie, Mihai Poalelungi.