pravda.ua

Oligarhul Renat Ahmetov va cere Rusiei $20 miliarde pentru ocuparea uzinei din Mariupol

Miliardarul ucrainean Renat Ahmetov intenționează să atace în judecată Rusia din cauza distrugerii obiectivelor de infrastructură de pe teritoriul uzinei metalurgice din Mariupol „Azovstal”, care îi aparține. Într-un interviu pentru publicația NV (НВ), el a precizat că va solicita compensații în mărime de până la 20 miliarde de dolari. 

Potrivit estimărilor, mărimea prejudiciilor la uzina metalurgică „Azovstal”, din cauza agresiunii ruse, constituie de la 17 miliarde la 20 miliarde de dolari. Suma finală va fi stabilită atunci când vom depune plângerea împotriva Rusiei”, a spus Ahmetov.

Uzina Azovstal a fost locul în care s-au baricadat câteva mii de persoane din Mariupol, în timp ce orașul este asediat de trupele ruse. În timpul bombardamentelor, infrastructura întreprinderii a fost grav avariată, iar potrivit părții ucrainene – practic distrusă.

Renat Ahmetov a calificat drept „genocid” acțiunile Rusiei.

Pe 24 februarie, Rusia a declanșat în Ucraina un război groaznic. A atacat țara noastră fără motiv, militarii ruși au ucis zeci de mii de civili, copii, femei și bătrâni, au distrus infrastructura țării noastre. Acțiunile Rusiei în Ucraina sunt un genocid și o crimă de război. Nu este o poziție radicală, ci una onestă și dreaptă asupra căreia insist și nu mă tem să o formulez. Nu trebuie să te temi de serviciile speciale, ci de propria conștiință. Nu voi tăcea în această situație, este inadmisibil pentru mine”, a mai spus omul de afaceri.

Renat Ahmetov este un antreprenor și politician ucrainean. În septembrie 2021, averea sa era estimată de Bloomberg la 10 miliarde de dolari. Potrivit rating-ului Forbes, în 2021, Ahmetov a ocupat locul 327 printre cei mai bogați oameni din lume, cu un capital de 7,6 miliarde de dolari.

 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Daniel Vodă

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, despre interdicția lui Ion Ceban în Schengen: „Nu e știrea zilei”

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că interdicția de intrare în România și în spațiul Schengen a primarului Chișinăului, Ion Ceban, nu reprezintă o „știre a zilei”. El susține că, cel mai probabil, Ceban era deja informat despre această măsură înainte ca informația să fie făcută publică și că el ar trebui să ofere explicații. Totodată, Vodă a subliniat că informațiile transmise de instituțiile statului, inclusiv ale României, „se bazează pe fapte concrete”.

„Nu aș spune că este neapărat știrea zilei,” a afirmat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, în cadrul emisiunii Puterea a Patra.

El a explicat că toate detaliile legate de acest caz ar trebui să vină din partea lui Ceban și că probabil el știa deja despre această interdicție.

„Toate explicațiile referitor la acest caz ar trebui să le ofere domnia sa. Am văzut un video filmat, dar dumneavoastră, ca jurnalist, nu ați avut posibilitatea să adresați întrebări sau să faceți precizări. Nimeni din presă probabil nu a putut să o facă. Pentru mine, întrebarea centrală este că — pentru orice cetățean, când se aplică interdicția, persoana este informată. Deci, probabil, persoana a știut această informație înainte să devină publică, dar a ținut-o și nu a comunicat despre acest lucru”, a menționat Vodă.

Fiind întrebat „ce pericol” reprezintă Ion Ceban, întrucât acesta a fost argumentul autorităților române, Daniel Vodă a menționat:

„Cetățenii trebuie să fie atenți și pe viitor când unii politicieni ar putea să se prefacă și să aibă cu totul alte interese. Atunci când unele instituții ale statului, fie ale României, fie ale altor democrații cu instituții consolidate, transmit anumite informații, cu siguranță acestea se sprijină pe fapte”, a subliniat reprezentantul Guvernului.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban. Alături de edilul capitalei, alți doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost vizați de aceeași decizie. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. În presa din Moldova și România se vehiculează că ar fi vorba despre ex-jurnalista Natalia Morari și fostul premier Vasile Tarlev.

Ion Ceban a calificat decizia în privința sa drept „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: