Noi detalii în cazul omorului din sectorul Râșcani al capitalei. Presupusul ucigaș a părăsit teritoriul Republicii Moldova prin vama Sculeni, ulterior de la Iași a plecat spre direcția orașului italian Bergamo. Acesta i-ar fi declarat încă din 2012 „răzbunare” lui Izzet Eren, când ultimul i-ar fi omorât fratele. Persoana care l-ar fi omorât pe Izzet Eren a avut mai mulți complici. Doi dintre aceștia au fost reținuți. Printre ei și o moldoveancă. Aceasta conlucrează cu oamenii legii. După comiterea infracțiunii, moldoveanca a avut inclusiv rolul de a distruge probele. Informația a fost comunicată pe 3 septembrie de șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, și procurorul șef interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) Victor Furtună.
Cum a ajuns presupusul ucigaș în Moldova
Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a declarat că pe 15 iunie la Aeroportul din Chișinău au ajuns doi cetățeni străini. Aceștia veneau din orașul Larnaca, Cipru. Unul din ei fiind presupusul killer. Cel de-al doilea – complicele presupusului ucigaș. Ambii cetățeni străini au mai fost anterior pe teritoriul Republicii Moldova. Atunci au fost fixați în unele tiruri din Chișinău și „mergeau la trageri împreună”.
„Aceste două persoane au fost preluate de către o cetățeancă a Republicii Moldova, care este al treilea complice”, a comunicat Cernăuțeanu. S-a constatat că moldoveanca este și concubina compliceului – cetățeanul străin venit în Moldova pe 15 iunie.
Moldoveanca a avut rolul de a transporta și prelua străinii pe teritoriul municipiului Chișinău.
Presupusul ucigaș a procurat bicicleta pe 22 iunie, de pe teritoriul centrului comercial „MallDova”. El a refuzat să ofere date vânzătorului pentru a beneficia de anumite reduceri și, în același timp, nu a dorit obținerea unei garanții pentru bicicletă.
Ulterior complicele presupusului ucigaș, care a venit la Chișinău pe 15 iunie, a închiriat un apartament pe teritoriul municipiului, în sectorul Râșcani – în adiacentul locației unde a avut loc crima. A închiriat imobilul prin intermediul aplicației „Airbnb”. Totodată s-a constat că acesta deținea, din 2020, un apartament în adiacentul locației unde a fost comisă crima, cu vizibilitate de la balcon către locul crimei. Aici era instalată o cameră video setată pentru monitorizarea locului infracțiunii. Potrivit oamenilor legii, complicele și presupusul ucigaș nu locuiau în acest apartament. Imobilul era dat în chirie altor persoane.
Complicele presupusului ucigaș a închiriat și un transport. Ulterior, pe 3 iulie, bărbatul a părăsit teritoriul Republicii Moldova cu zborul spre Istanbul.
Între timp, pe 7 iulie, prin punctul de trecere Sculeni în Moldova a venit un cetățean străin – un alt complice. Acesta a venit din Germania. Trecând prin România a închiriat o mașină. În Moldova, el a fost întâlnit de presupusul ucigaș.
Ziua comiterii omorului
La 11:31 a fost înregistrat omorul propriu-zis. La 11:32, presupusul ucigaș s-a deplasat spre direcția pădurii din sectorul Râșcani. La 11:52, acesta a revenit în apartamentul închiriat.
Între timp, la 12:15, complicele acestuia venit din Germania este fixat cu automobilul închiriat pe șoseaua Balcani. La 13:36, acesta se deplasa pe traseul spre vama Leușeni. A doua zi, el a ajuns în Ungaria, ulterior – în Germania.
La 12:26, presupusul ucigaș a părăsit apartamentul închiriat, iar la 12:46 el a fost fixat la Gara de Nord. De acolo s-a deplasat spre Iași. A părăsit teritoriul Republicii Moldova prin vama Sculeni. În aceeași zi, de pe aeroportul din Iași a plecat spre Bergamo.
Răzbunarea presupusului ucigaș și punerea sub învinuire
Potrivit lui Cernăuțeanu, presupusul ucigaș a declarat „răzbunare” lui Izzet Eren încă din 2012, când ultimul l-a omorât pe fratele acestuia.
Pe 5 august, presupusul ucigaș și cei doi complici străini au fost puși sub învinuire în Republica Moldova. Aceștia au fost anunțați în căutare internațională și a fost emis câte un mandat de arestare preventivă.
Pe 30 august, unul din complici a fost reținut pe teritoriul Marii Britanii. La moment se discută dacă este posibilă extrădarea acestuia. Dacă nu va fi extrădat, cauza penală va fi transmisă autorităților din Marea Britanie.
Pe 2 septembrie au fost efectuate percheziții la domiciliul și în automobilul femeii, cetățeancă a Republicii Moldova. Aceasta a fost reținută pentru 72 de ore. Ea conlucrează cu oamenii legii. Potrivit lui Cernăuțeanu, aceasta a avut un rol și după comiterea infracțiunii – de a distruge probe. Persoana avea inclusiv permis de port armă.
Dacă vor fi găsite vinovate, persoanele implicate riscă de la 15 la 20 de ani de închisoare sau detențiunea pe viață.
Potrivit lui Cernățeanu, presupusul „killer este căutat atât în Marea Britanie cât și în Turcia anume pentru crime similare”.
***
Pe 10 iulie 2024, în sectorul Rîșcani al Chișinăului a avut loc un omor. O persoană necunoscută, care se afla pe o trotinetă și avea fața acoperită, l-a împușcat pe Izzet Eren – membru al unei grupări criminale, aflat în căutare internațională. Autorul crimei a reușit să fugă de la fața locului. În același timp, poliția anunța că a reținut două persoane care au statut de suspecți, complici la comiterea crimei.
Procuratura Generală a precizat că Izzet Eren, în vârstă de 41 de ani, era condamnat la 21,5 ani de închisoare în Marea Britanie, pentru infracțiuni legate de arme și trafic de droguri.
Iar președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică Lilian Carp a spus că Izzet Eren a ajuns pe teritoriul Republicii Moldova prin regiunea transnistreană, în mai 2022 – odată cu valul de refugiați care au fugit de invazia rusă din Ucraina. Potrivit lui Carp, Izzet Eren solicitase azil în Moldova. Prin urmare, Inspectoratul General pentru Migrație demarase proceduri de verificare în privința lui Izzet Eren. Între timp, Serviciul de Informații și Securitate a informat Inspectoratul că persoana se află în căutare internațională și că trebuie să-i fie respins dreptul de azil. Ulterior, respingerea statutului de azilant pentru Izzet Eren ar fi fost tergiversată. Carp menționa că vor fi demarate anchete interne pentru a stabili dacă Inspectoratul a acționat „cu bună știință” sau „din necunoștință de cauză”. Detalii AICI.
Pe 14 august, Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că șeful Inspectoratului General pentru Migrație și adjuncții acestuia, șeful Direcției supraveghere regim de ședere și șeful Direcției azil și apatridie, au fost demiși. S-a întâmplat după ce Serviciul Protecție Internă și Anticorupție a finalizat ancheta de serviciu, declanșată la Inspectorat. Potrivit Ministerului, alte 3 persoane au depus între timp raport de ieșire din sistem. În cadrul anchetei au fost vizate de cercetare, în total, 6 persoane. Se menționa că rezultatele anchetei urmau a fi înaintate Procuraturii. Detalii AICI.
Pe 22 august, ministrul Afacerilor Interne Adrian Efros declara că poliția și procuratura înregistrează „un progres destul de avansat” în investigarea omorului din sectorul Rîșcani. Potrivit ministrului, din motiv că pe rol este încă activ acest dosar penal nu pot fi comunicate mai multe detalii. Detalii AICI.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!