OMS avertizează că nu este „ultima pandemie” pentru omenire (VIDEO)
Full Article 3 minutes read

OMS avertizează că nu este „ultima pandemie” pentru omenire (VIDEO)

Pandemia de coronavirus, cu care s-a confruntat omenirea în 2020, nu va fi ultima de acest fel. Avertizarea vine din partea directorului general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) Tedros Adhanom Ghebreyesus. În cadrul unei adresări video, publicate cu ocazia Zilei internaționale a pregătirii pentru epidemii, marcată pe 27 decembrie, acesta a oferit trei sfaturi pentru a minimiza efectele negative ale pandemiei, pe viitor.

„Istoria ne arată că pandemia actuală nu va fi ultima și epidemiile sunt o realitate a vieții. Dar investițiile în sistemul sănătății, susținerea guvernelor și a societății, o abordare unică în ceea ce ține de sănătate – sunt garanții că ai noștri copii și copiii lor vor moșteni o lume mai sigură și mai stabilă”, a declarat Ghebreyesus.

Directorul OMS a atras atenția că, acum un an, COVID-19 nu era cunoscut, iar timp de 12 luni, lumea s-a schimbat, iar consecințele pandemiei vor fi resimțite încă mult timp.

„Nimic din toate acestea nu trebuie să ne mire: în ultimii ani au fost mai multe prognoze și recomandări. Și toate spuneau un singur lucru: omenirea nu este pregătită pentru o pandemie. Trebuie să ne învățăm lecția”, a subliniat șeful OMS.

Ghebreyesus a oferit trei sfaturi menite să minimizeze efectele negative ale pandemiei, pentru viitor.

„Pentru început, toate țările trebuie să investească resurse în programe pentru monitorizarea tuturor posibilelor situații extraordinare și pentru slăbirea consecințelor acestora. Este deosebit de importantă medicina de prim ajutor”, a spus directorul OMS.

Acesta a adăugat că, în opinia sa, al doilea punct important este coordonarea activității dintre sistemele de sănătate. Și al treilea:

„Pandemia a scos în evidență legătura dintre sănătatea oamenilor și a animalelor de pe întreaga planetă. Toate aceste probleme pot fi soluționate printr-o abordare unică. Oricare dintre eforturile noastre sunt sortite eșecului dacă nu vor fi înlăturate pericolele pe care le constituie omul pentru natură și climă”, a adăugat Ghebreyesus.

***

Pandemia de COVID-19 a început în decembrie 2019 în orașul chinez Wuhan, iar timp de două luni, s-a răspândit în întreaga lume. Pe 26 decembrie, pe planetă fuseseră înregistrate peste 80 mln de infectări – bilanțul a crescut cu 20 mln timp de o lună.

Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în SUA (18,7 mln), India (10,1 mln), Brazilia (7,4 mln) și Rusia (3 mln).

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: