Ideea obținerii imunității colective, potrivit căreia răspândirea infecției cu COVID-19 va fi stopată după ce o mare parte din populație va trece prin boală, trebuie să se bazeze pe vaccinare, nu pe circulația liberă a virusului printre oameni. Despre acest lucru a vorbit șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă.
„Niciodată în istoria sănătăţii publice, imunitatea colectivă nu a fost utilizată ca strategie pentru a reacţiona la o epidemie şi cu atât mai puţin la o pandemie. Este problematic din punct de vedere ştiinţific şi etic”, a declarat șeful OMS.
Ideea imunizării colective constă în faptul că, după ce o parte semnificativă a populației globale va obține imunitate, infecția nu va mai avea canale de răspândire. Spre exemplu, pentru formarea imunității colective împotriva rujelolei este nevoie ca 95% din populație să obțină anticorpi, iar împotriva poliomelitei – 80%.
„A lăsa cale liberă unui virus periculos, pe care nu îl înţelegem încă pe deplin, este pur şi simplu contrar eticii. Nu este o opţiune”, a insistat oficialul.
Media briefing on #COVID19 with @DrTedros https://t.co/Y9iksROouM
— World Health Organization (WHO) (@WHO) October 12, 2020
Între timp, potrivit platformei Worldometers, numărul cazurilor de îmbolnăviri, la nivel global, a trecut de 35 mln. Peste 1 mln 85 de mii de persoane infectate au murit, iar peste 28,6 mln s-au vindecat. Lider la capitolul infectări este SUA – peste 8 mln.