Андрей Рудаков / Bloomberg

OMS: Statele cu venituri mari cumpără tot mai multe doze, iar țările sărace nu au acces la vaccinul anti-Covid

Vaccinul împotriva coronavirusului trebuie să fie accesibil pentru toți, însă în condițiile actuale – 9 din 10 cetățeni din statele sărace ar putea rămâne fără imunizare. Avertizarea vine din partea activiștilor pentru drepturile omului și organizațiile caritabile, scrie Euronews pe 9 ianuarie.

Potrivit organizațiilor de caritate și activiștilor pentru drepturile omului, statele bogate continuă să stocheze preparate împotriva Covid-19, pentru a-și vaccina cetățenii. În ajun, despre extinderea contractului cu compania Pfizer de la 300 la 600 milioane de doze, a anunțat președinta Comisiei Europene, Ursula vor der Leyen.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a îndemnat comunitatea mondială să soluționeze problema accesului la vaccinurile anti-Covid.

„În prezent, imunizarea împotriva noului tip de coronavirus a început în 42 de state: 36 dintre ele dispun de venituri mari per locuitor, iar alte 6 – de venituri medii. Există o problemă evidentă în faptul că țările cu venituri mici și majoritatea țărilor cu venituri medii încă nu primesc preparatele. Acesta fapt blochează tot sistemul de achiziționare și distribuire”, a declarat directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

O speranță pentru statele sărace ar putea fi vaccinul produs de compania englezo-suedeză AstaZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford. Producătorul a promis că va livra preparatele la preț necomercial, pe durata pandemiei. Vaccinul are și un alt avantaj – poate fi păstrat în condiții standard de temperatură.

La sfârșitul lui decembrie, Marea Britanie a dat undă verde pentru imunizarea populației cu acest vaccin. În prezent, în Marea Britanie sunt aprobate trei vaccinuri împotriva coronavirusului: Pfizer, AstaZeneca și Moderna.

***

Amintim că, în timpul unei vizite oficiale la Chișinău, președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat că țara sa va dona până la 200 de mii de doze de vaccin anti-Covid pentru Republica Moldova.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: