OMS: Statele cu venituri mari cumpără tot mai multe doze, iar țările sărace nu au acces la vaccinul anti-Covid
Full Article 2 minutes read

OMS: Statele cu venituri mari cumpără tot mai multe doze, iar țările sărace nu au acces la vaccinul anti-Covid

Vaccinul împotriva coronavirusului trebuie să fie accesibil pentru toți, însă în condițiile actuale – 9 din 10 cetățeni din statele sărace ar putea rămâne fără imunizare. Avertizarea vine din partea activiștilor pentru drepturile omului și organizațiile caritabile, scrie Euronews pe 9 ianuarie.

Potrivit organizațiilor de caritate și activiștilor pentru drepturile omului, statele bogate continuă să stocheze preparate împotriva Covid-19, pentru a-și vaccina cetățenii. În ajun, despre extinderea contractului cu compania Pfizer de la 300 la 600 milioane de doze, a anunțat președinta Comisiei Europene, Ursula vor der Leyen.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a îndemnat comunitatea mondială să soluționeze problema accesului la vaccinurile anti-Covid.

„În prezent, imunizarea împotriva noului tip de coronavirus a început în 42 de state: 36 dintre ele dispun de venituri mari per locuitor, iar alte 6 – de venituri medii. Există o problemă evidentă în faptul că țările cu venituri mici și majoritatea țărilor cu venituri medii încă nu primesc preparatele. Acesta fapt blochează tot sistemul de achiziționare și distribuire”, a declarat directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

O speranță pentru statele sărace ar putea fi vaccinul produs de compania englezo-suedeză AstaZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford. Producătorul a promis că va livra preparatele la preț necomercial, pe durata pandemiei. Vaccinul are și un alt avantaj – poate fi păstrat în condiții standard de temperatură.

La sfârșitul lui decembrie, Marea Britanie a dat undă verde pentru imunizarea populației cu acest vaccin. În prezent, în Marea Britanie sunt aprobate trei vaccinuri împotriva coronavirusului: Pfizer, AstaZeneca și Moderna.

***

Amintim că, în timpul unei vizite oficiale la Chișinău, președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat că țara sa va dona până la 200 de mii de doze de vaccin anti-Covid pentru Republica Moldova.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: