novostipmr.com

ONG-urile care promovează cultura rusă în Republica Moldova au fost întrebate dacă se simt discriminate

Agenția Relații Interetnice a discutat cu organizațiile care promovează cultura rusă în Republica Moldova, despre anunțul Ambasadei Federației Ruse, plasat pe rețelele de socializare, prin care solicită cetățenilor săcare se simt discriminați să le scrie. Concluzia la care au ajuns reprezentanții instituției este că etnicii ruși nu se simt discriminați.

Agenția Relații Interetnice a solicitat opinia liderilor organizațiilor etnoculturale acreditate pe lângă ARI, inclusiv a organizațiilor ruse, precum:

Comunitatea Rusă din Republica Moldova, președintă Ludmila Lașcionova,

Comunitatea Rusă din mun. Bălți, președinte Pavel Buceațchi,

Comunitatea Slavonă din or. Soroca, președintă Ludmila Vitcovscaia,

Mișcarea Obștească ”Unitatea Spirituală Rusă”, președinte Piotr Donțov, 

Asociaţia Profesorilor de limba şi literatură rusă din Republica Moldova, președintă Tatiana Mlecico,

Centrul de Cultură Rusă în Republica Moldova, președinte Dmitri Nicolaev. 

În opinia acestor lideri de opinie, Republica Moldova este o societate multietnică și multiculturală, cu un cadru legal considerabil pentru protecția drepturilor minorităților naționale. Este țara în care conviețuiesc în pace și siguranță toți locuitorii ei, indiferent de proveniența etnică. Aceștia mai precizează că în cadrul organizațiilor și asociațiilor obșești pe care le conduc nu au fost înregistrate cazuri de discriminare, mai ales pe criterii de apartenența etnică, lingvistica sau culturală”, se arată în comunicat.

În acest sens, Agenția Relații Interetnice reamintește că Legea cu privire la asigurarea egalității 121/2012 protejează toate persoanele aflate pe teritoriul Republicii Moldova indiferent de cetățenie/naționalitate, origine etnică, limba vorbită, rasă, culoare precum și sex, gen, dezabilitate, vârstă, opinie, apartenență politică sau orice alt criteriu similar.

Orice persoană care se consideră victimă a discriminării poate să folosească mecanismul național de protecție împotriva discriminării și să depună plângere la organele de resort.

Agenția Relații Interetnice face apel la înţelepciune, toleranţă şi iubire faţă de semeni în aceste momente fără precedent, implicarea responsabilă a factorilor politici şi calea dialogului fiind mijloacele cele mai potrivite pentru rezolvarea disputelor şi conflictelor de orice natură”, au conchis reprezentanții instituției.

Amintim că Ambasada Rusiei în Republica Moldova semnalează creșterea numărului de cazuri de discriminare a cetățenilor ruși, precum și a celor vorbitori de rusă. Potrivit misiunii diplomatice, s-au produs și cazuri de agresiune față de aceștia. Unde anume s-au produs cazurile, reprezentanții ambasadei nu au precizat, însă au îndemnat cetățenii să semnaleze astfel de incidente. Declarații similare au publicat și alte reprezentanțe diplomatice ale Rusiei, inclusiv cea din România.

Stimați cetățeni ai Rusiei și compatrioți ruși! În legătură cu întețirea cazurilor de discriminare pe motive de naționalitate, limbă, cultură, religie și săvârșirea acțiunilor cu caracter violent sau acțiuni care prezintă pericol pentru viață și sănătate, vă puteți adresa Ambasadei Rusiei”, se arată în mesajul Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova.

Sute de oameni au reacționat la adresarea publicată de Ambasada Rusiei în R. Moldova către cetățenii și „compatrioții” ruși, cu îndemnul de a semnala orice caz de discriminare. Majoritatea au scris că nu se simt discriminați și au rugat insistent diplomații ruși, în niciun caz, să nu încerce „să îi salveze”.

Și președinta Maia Sandu a comentat mesajul Ambasadei Rusiei. Șefa statului a dat asigurări că toți cetățenii Republicii Moldova sunt în siguranță, indiferent de limba pe care o vorbesc. Iar Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a precizat că nu a fost înregistrată nicio plângere pe motiv de discriminare, mai ales pe criterii de apartenență etnică.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Marș, cântece patriotice și… politică: cum a fost sărbătorită suveranitatea la Chișinău

Suveranitatea Republicii Moldova a fost sărbătorită la Chișinău cu marș și cântece patriotice. Circa 10.000 de persoane au participat luni seara, 23 iunie, la Marșul Suveranității, o manifestație organizată de președinta Maia Sandu, cu ocazia împlinirii a 35 de ani de la adoptarea Declarației de Suveranitate.

Marșul „Suveranității” a început la monumentul Ion și Doina Aldea-Teodorovici. Unele persoane au purtat costume tradiționale și au ținut drapele în mâini. La eveniment au fost surprinși președinta Maia Sandu, premierul Dorin Recean și președintele Parlamentului, Igor Grosu. Totuși, manifestația nu a decurs fără note politice, fiind menționate în discursurile ținute de unii oficiali și oameni de cultură viitoarele alegeri parlamentare.

În deschidere, Cristofor Aldea-Teodorovici și Simona au interpretat piese dedicate renașterii naționale. Artistul i-a mulțumit președintei pentru prezență: „Am visat, dar înainte să ajungă să devină președinte al nostru, să avem un președinte care să ne vorbească limba română dulce, un grai frumos. Vă mulțumesc pentru că sunteți și pentru tot ce faceți.”

Participanții au pornit apoi într-un marș spre sediul Președinției, unde Maia Sandu a susținut o declarație în fața mulțimii. Șefa statului a fost întâmpinată cu aplauze și scandări: „Maia Sandu și poporul!”, „Bravo!”.

În discursul său, Maia Sandu a subliniat importanța suveranității și a parcursului european al Republicii Moldova: „Suveranitatea nu se strigă, ci se construiește zi de zi. Cei care azi își gravează pe frunte suveranitatea, dar de fapt luptă pentru a subjuga din nou Moldova unui stat străin, unui imperiu care aduce doar distrugere și nenorocire, aceștia vor să pervertească cuvântul suveranitate. Mai ales acum, când suntem martorii unui nou atac al imperialismului rus”, a declarat Maia Sandu.

Totodată, președinta transmis un mesaj în apărarea valorilor democratice și a parcursului european al Republicii Moldova.

Moldova are puterea să își decidă singură soarta și asta trebuie să facem. Parlamentul Moldovei trebuie să rămână al cetățenilor Republicii Moldova, nu să ajungă pe mâna Kremlinului. Astăzi, Moldova e pe calea cea dreaptă – avem pace, consolidăm democrația, avem instituții care încep, în sfârșit, să lucreze pentru oameni. Avem prieteni. Avem spirjin și avem un obiectiv clar – Moldova în UE.

Dacă azi trăim într-o țară liberă e datorită celor care acum 35 de ani nu au tăcut, nu s-au speriat, nu au dat înapoi. Și noi nu avem dreptul să dăm înapoi. La toamnă se pune în joc însăși suveranitatea noastră, ceea ce face cu atât mai simbolică celebrarea, astăzi, a 35 de ani de la semnarea Declarației de Suveranitate”, a mai subliniat Maia Sandu.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, le-a mulțumit celor prezenți pentru susținere: „Vă mulțumim! Mulți și uniți într-o Moldovă suverană!”, a scris acesta pe rețelele de socializare.

Poetul și fostul deputat Ion Hadîrcă a avut, la rândul său, un discurs în care a îndemnat la unitate și vigilență în fața pericolelor:

„În aceste condiții vitrege, se întâmplă atâtea în lumea aceasta, te mieri cum cad înțelegerile, tratatele, cad principiile după care se conduceau statele. Ceva de nedescris. Noi trebuie să fim cât mai gramăjoră în aceste clipe de restriște, cât mai uniți. Și iată că în preajma unei posibile-apropiate campanii despre care a vorbit și doamna Președintă, încep a-și ridica din nou capetele șorecuții, șoriștii, cei care vin cu alte scenarii. Cei bătuți cu secera și ciocanul în cap. Cei cu sutanele, care se duc și pupă poala Kremlinului. Cei care unii din „idioții utili” din aripa noastră națională, care nu știu și rătăcesc încă și nu știu ce să facă. Cei care sunt indiferenți și nu își dau seama că pot pierde totul ce s-a câștigat în acele zile cu adevărat istorice. Trebuie să spunem un „nu” hotărât tuturor acestor „rătăciți”, să demonstrăm că suntem solidari și în continuare aceste principii pentru care au luptat înaintașii noștri vor fi salvate pe 28 septembrie. Nu a rămas mult”, a spus Hadîrcă.

„Unitate!” – a scandat mulțimea.

Șeful de Cabinet al președintei Maia Sandu, Adrian Băluțel, a scris într-o postare că la Marșul Suveranității au participat circa 10.000 de persoane.

Multumim celor circa 10000 de oameni cu care am mers la pas pentru a celebra Suveranitate Republicii Moldova”, a transmis Băluțel.










Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: