novostipmr.com

ONG-urile care promovează cultura rusă în Republica Moldova au fost întrebate dacă se simt discriminate

Agenția Relații Interetnice a discutat cu organizațiile care promovează cultura rusă în Republica Moldova, despre anunțul Ambasadei Federației Ruse, plasat pe rețelele de socializare, prin care solicită cetățenilor săcare se simt discriminați să le scrie. Concluzia la care au ajuns reprezentanții instituției este că etnicii ruși nu se simt discriminați.

Agenția Relații Interetnice a solicitat opinia liderilor organizațiilor etnoculturale acreditate pe lângă ARI, inclusiv a organizațiilor ruse, precum:

Comunitatea Rusă din Republica Moldova, președintă Ludmila Lașcionova,

Comunitatea Rusă din mun. Bălți, președinte Pavel Buceațchi,

Comunitatea Slavonă din or. Soroca, președintă Ludmila Vitcovscaia,

Mișcarea Obștească ”Unitatea Spirituală Rusă”, președinte Piotr Donțov, 

Asociaţia Profesorilor de limba şi literatură rusă din Republica Moldova, președintă Tatiana Mlecico,

Centrul de Cultură Rusă în Republica Moldova, președinte Dmitri Nicolaev. 

În opinia acestor lideri de opinie, Republica Moldova este o societate multietnică și multiculturală, cu un cadru legal considerabil pentru protecția drepturilor minorităților naționale. Este țara în care conviețuiesc în pace și siguranță toți locuitorii ei, indiferent de proveniența etnică. Aceștia mai precizează că în cadrul organizațiilor și asociațiilor obșești pe care le conduc nu au fost înregistrate cazuri de discriminare, mai ales pe criterii de apartenența etnică, lingvistica sau culturală”, se arată în comunicat.

În acest sens, Agenția Relații Interetnice reamintește că Legea cu privire la asigurarea egalității 121/2012 protejează toate persoanele aflate pe teritoriul Republicii Moldova indiferent de cetățenie/naționalitate, origine etnică, limba vorbită, rasă, culoare precum și sex, gen, dezabilitate, vârstă, opinie, apartenență politică sau orice alt criteriu similar.

Orice persoană care se consideră victimă a discriminării poate să folosească mecanismul național de protecție împotriva discriminării și să depună plângere la organele de resort.

Agenția Relații Interetnice face apel la înţelepciune, toleranţă şi iubire faţă de semeni în aceste momente fără precedent, implicarea responsabilă a factorilor politici şi calea dialogului fiind mijloacele cele mai potrivite pentru rezolvarea disputelor şi conflictelor de orice natură”, au conchis reprezentanții instituției.

Amintim că Ambasada Rusiei în Republica Moldova semnalează creșterea numărului de cazuri de discriminare a cetățenilor ruși, precum și a celor vorbitori de rusă. Potrivit misiunii diplomatice, s-au produs și cazuri de agresiune față de aceștia. Unde anume s-au produs cazurile, reprezentanții ambasadei nu au precizat, însă au îndemnat cetățenii să semnaleze astfel de incidente. Declarații similare au publicat și alte reprezentanțe diplomatice ale Rusiei, inclusiv cea din România.

Stimați cetățeni ai Rusiei și compatrioți ruși! În legătură cu întețirea cazurilor de discriminare pe motive de naționalitate, limbă, cultură, religie și săvârșirea acțiunilor cu caracter violent sau acțiuni care prezintă pericol pentru viață și sănătate, vă puteți adresa Ambasadei Rusiei”, se arată în mesajul Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova.

Sute de oameni au reacționat la adresarea publicată de Ambasada Rusiei în R. Moldova către cetățenii și „compatrioții” ruși, cu îndemnul de a semnala orice caz de discriminare. Majoritatea au scris că nu se simt discriminați și au rugat insistent diplomații ruși, în niciun caz, să nu încerce „să îi salveze”.

Și președinta Maia Sandu a comentat mesajul Ambasadei Rusiei. Șefa statului a dat asigurări că toți cetățenii Republicii Moldova sunt în siguranță, indiferent de limba pe care o vorbesc. Iar Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a precizat că nu a fost înregistrată nicio plângere pe motiv de discriminare, mai ales pe criterii de apartenență etnică.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Petru Frunze

Un deputat PAS explică de ce nu se regăsește în lista pentru parlamentare: „Avem o misiune comună”

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Petru Frunze a publicat pe 20 iulie, pe Facebook, un mesaj cu privire la absența sa de pe lista candidaților PAS pentru alegerile parlamentare din toamnă. Politicianul a declarat că decizia ca el să nu fie printre concurenții formațiunii a fost luată în baza propunerii sale, însă nu a precizat motivul din spatele acesteia. Totodată, Frunze a spus că îi susține pe „toți” candidații PAS la scrutin.

Petru Frunze a menționat că, de la fondarea Partidului Acțiune și Solidaritate, a avut un rol activ în cadrul partidului, ocupând mai multe funcții. Acesta a subliniat că a fost primar și deputat, timp de două mandate, din partea PAS.

Sunt mândru de ce am realizat. (…) După două mandate de primar și două de deputat, am simțit că este timpul pentru o nouă etapă. Decizia de a nu candida pentru un nou mandat a fost luată în baza propunerii mele, decizie pe care o respect. Cred că este o alegere bună, la fel ca toate cele pe care le-am luat în cariera mea politică”, a declarat el.

Acesta a spus că își va duce până la capăt actualul mandat de deputat și va continua să activeze în continuare în calitate de președinte al Organizației Teritoriale PAS Ialoveni și membru al Biroului Politic Național al formațiunii.

Politicianul a declarat că îi susține pe „toți” candidații partidului pentru alegerile parlamentare din toamnă și le dorește succes.

Dragi prieteni, avem o misiune comună, să câștigăm aceste alegeri pentru ca Moldova să devină, în 2028, membră a Uniunii Europene. Împreună reușim!”, a declarat Petru Frunze.

Amintim că, pe 20 iulie, Consiliul Politic Național al Partidului Acțiune și Solidaritate a aprobat lista candidaților pentru alegerile parlamentare. Primul pe listă este liderul PAS, Igor Grosu, care este urmat de prim-ministrul Dorin Recean. Printre concurenții formațiunii se mai numără actuali miniștri și deputați, personalități din domeniul culturii și educației, ex-membri ai Platformei DA și alții. Pe lângă Petru Frunze, pe lista pentru scrutinul din toamnă lipsesc și alți deputați PAS din ultima legislatură, printre care Iulia Dascălu, Vasile Șoimaru și Oazu Nantoi.

În cursul aceleiași zile, Iulia Dascălu a publicat un videoclip în care s-a arătat nemulțumită de faptul că nu se regăsește pe lista formațiunii pentru alegerile parlamentare din această toamnă. Politiciana, care a participat la reuniunea Consiliului Politic Național PAS, a declarat că colegii săi de partid nici măcar nu i-au mulțumit pentru activitatea sa din ultima legislatură și că s-a simțit ca „un ciorap care s-a rupt și a fost aruncat la tomberon”.

Tot pe 20 iulie, Partidul Acțiune și Solidaritate a depus la Comisia Electorală Centrală documentele pentru înregistrarea în campania electorală.

***

Alegerile parlamentare vor avea loc în data de 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: